Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A svédek megelőzték Amerikát

Svédország idén megelőzte az Egyesült Államokat a hálózatok, mobiltelefonok és komputerek használata terén, állapítja meg egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés.
A Connectivity Scorecard (kb.: összekapcsolhatósági ponttáblázat) elnevezésű felmérés egy tucatnyi mutatószám alapján rangsorolja az egyes országokat aszerint, hogy milyen mértékben és milyen szakértelemmel alkalmazzák polgáraik a telekommunikációs technológiákat. Az 50 országra kiterjedő összehasonlítást, a saját módszere alapján, először 2008-ban végezte el Leonard Waverman, a London School of Economics professzora.

"Svédországban nemcsak hogy a legjobb az összetevők elegye, de kevés jel mutat arra, hogy ez az ország elveszítené vezető szerepét" - jelentette ki Waverman.

- Ellenkezőleg, a svédek előnye fokozatosan növekszik az oktatás és a szakképzettség terén, holott valamikor ezek képezték az alapját az USA vezető szerepének az ipar és a szolgáltatások legtöbb szektorában - tette hozzá.

A tavalyi összesítésben Svédország még a második helyen állt az Egyesült Államok mögött. Idén Norvégia végzett harmadikként, két pozíciót javítva tavalyi helyezésén. 2010-ben a negyedik helyre Dánia, az ötödikre Hollandia, a hatodikra Finnország, a hetedikre Ausztrália, a nyolcadikra Nagy-Britannia, a kilencedikre Kanada, a tizedikre pedig Japán került.

A kutatók szerint a Nokia Siemens Networks megrendelésére kidolgozott új mutatót már több ország alkalmazza innovációs stratégiájának kidolgozásában.

"A gazdaság élénkülése, a szélessávú adatátvitel elterjesztését ösztönző kormányzati élénkítő csomagok, valamint az információs és kommunikációs technológiák fejlődése derűlátásra ad okot a következő évekre" - vélekedett a londoni professzor.

A 25-25 fejlett és fejlődő országot felsoroló táblázat első csoportjában a dél- és a kelet-európai országok sereghajtók. Magyarországot a 23. helyre rangsorolták, Lengyelország és Görögország elé. Térségünkből a maga 19. pozíciójával Csehország foglalja el a legelőkelőbb helyezést.

A fejlődő országok csoportját Malajzia vezeti Dél-Afrika és Chile előtt.

Olvasóink írták

  • 1. bsm 2010. február 12. 09:46
    „..minket meg lekörözött még Afrika legszegényebbje is !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek a baltás rablás ügyében

Vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség három férfi ellen, akik közül az egyik tavaly márciusban… Tovább olvasom