Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

A szegedi egyetem is kap szuperszámítógépet

Szuperszámítógépet kap három hazai egyetem: a debreceni, a szegedi és a pécsi. Az összesen 4,2 milliárd forintos beruházás az Új Magyar Fejlesztési Terv keretében valósul meg az idén - közölte Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) igazgatója szerdán Debrecenben, a Networkshop 2010 informatikai konferencia sajtótájékoztatóján.
A szakember közlése szerint a fejlesztés 2007 óta tart és három területen valósul meg: az adathálózat fejlesztésére 2,2 milliárd forint, a nagyteljesítményű számítástechnikai berendezésekre 1,1 milliárd forint, videokonferenciák megoldására 0,9 milliárd forint pályázati pénzt nyertek el.

Arról, hogy milyen teljesítményű lesz a hálózatba kapcsolt egyetemi szuperszámítógép, Nagy Miklós annyit mondott: igen-igen nagy teljesítményű, ugyanis - mint fogalmazott - ezeknek a berendezéseknek a paraméterei hétről hétre változnak, s mire körülbelül két hónap múlva a beszerzés megvalósul, már a jelenleginél lényegesen nagyobb teljesítményű számítógépekhez juthatnak hozzá.

A debreceni - immár 19. alkalommal megrendezett - Networkshop konferencián a magyarországi kutatási, felsőoktatási, valamint közgyűjteményi közösségek és a hazai informatikai szektor szereplői cserélik ki tapasztalataikat az ágazat informatikai lehetőségeiről.

Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke elmondta: a nemzeti információs és infrastruktúrafejlesztési program koordinálása visszakerült az akadémiához, s ezzel "helyére került a program".

A program országos hálózata Budapesten kívül 30 vidéki városban teszi lehetővé a nagysebességű adathálózati csatlakozást a kutatási, a felsőoktatási és a közgyűjteményi szféra számára.

Zombory László professzor, a konferenciát szervező HUNGARNET Egyesület elnöke közölte: a Networkshop 2010 konferencia mind a kutatási, oktatási, közgyűjteményi információs infrastruktúra fejlesztése, nemzetközi kapcsolatai és versenyképessége, mind pedig a hazai általános informatikai fejlődés és kultúra szempontjából meghatározó jelentőségű eseménye az informatikai szakmai közéletnek. Közölte, hogy az egyesület négy éve alapított díját az idén Nagy Miklós, a NIIFI igazgatója és Pásztor Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikusa kapta.

A Networkshop 2010 informatikai konferencia pénteken fejeződik be a Debreceni Egyetemen.

Olvasóink írták

 • 10. LukSzkaivoker 2010. április 08. 11:03
  „Lehet, hogy ebben nincs is mutyi. Nem úgy, mint az egyetem egyéb számtech beszerzéseinél, ahol is a haveri cégtől szerzik be dupla áron a dolgokat. Ott dolgozó ismerősöm mesélte, hogy mit mennyiért szereznek be, majd hanyatt vágódtam az árak hallatán.”
 • 9. zehn 2010. április 08. 10:48
  „Ha lényegesen nagyobb teljesítményű lesz, mint a jelenlegi, már jó. Örülni kell egy ilyen lehetőségnek.”
 • 8. szpirigonzálesz 2010. április 08. 10:14
  „"Arról, hogy milyen teljesítményű lesz a hálózatba kapcsolt egyetemi szuperszámítógép, Nagy Miklós annyit mondott: igen-igen nagy teljesítményű, ugyanis - mint fogalmazott - ezeknek a berendezéseknek a paraméterei hétről hétre változnak, s mire körülbelül két hónap múlva a beszerzés megvalósul, már a jelenleginél lényegesen nagyobb teljesítményű számítógépekhez juthatnak hozzá."

  Nyilván halovány lila fogalma sincs róla, különben hozzávetőleges paramétereket tudott volna mondani.”
 • 7. Ányez 2010. április 08. 08:29
  „Hogy én hogy szeretem ezt a várost! :-)))”
 • 6. Church 2010. április 08. 08:27
  „Végre! Remek hír!”
 • 5. TUTI 2010. április 08. 08:09
  „EZ SZUPER!!!!!”
 • 4. joy 2010. április 08. 07:04
  „7/9-ed, mint mindig most is rágalmaz.
  Értéktelen egy alak.”
 • 3. N.P. 2010. április 08. 05:51
  „sevenof9 2010.04.08. 02:09

  "amugy sok helyen ingyen lehet haszalni a szuperszamitogepet am!" -- már akinek! Ez a jól behatárolható kör itt is ingyen fogja használni!

  Egészséget lelki alkatra vall az a "felhőtlen öröm" ahogy a hírt kommentálod...”
 • 2. sevenof9 2010. április 08. 02:09
  „fele a mutyipenz. mire elkeszul,mar csak szamitogep lesz.
  kiszamolhatjak vele a magyar allamadossagot.
  amugy sok helyen ingyen lehet haszalni a szuperszamitogepet am! csak a publikacioba kell belevenni a hely nevet.”
 • 1. Nahát! 2010. április 07. 22:55
  „Ideje!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák betörőbandát fogtak a rendőrök

Idősek otthonainak kirablására specializálódott betörőbandát fogtak el a rendőrök Hajdú-Biharban -… Tovább olvasom