Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A Szentírás mint jogtár

Lapunk is elindította a Somogyi-könyvtár segítségével a maga Nagy Könyv-játékát: az izgalmas szellemi kalandtúrában ismert Csongrád megyei közéleti személyiségek, tudósok, művészek, üzletemberek, sportolók és újságírók vallanak legkedvesebb könyvükről. Dezső József vásárhelyi rendőrkapitány a Bibliáról beszél.
„Az egyetemen javasolt irodalom volt a Biblia. Testi sértésből írtam a szakdolgozatomat, melyhez a Szentírás különböző fejezeteit is felhasználtam. Ezért nem vallási megközelítésből, hanem elsősorban jogi oldalról kezdtem el tanulmányozni. Mind a mai napig számos jogi kérdésre is választ kaphatunk, ha tüzetesen átolvassuk. A testi sértésre például napjainkban is érvényes utalást találtam. Arról szól az egyik szövegrész, hogy egy férfi egy másikat megdob egy kővel. Az áldozat olyan súlyos sérülést szenved, hogy ágynak esik. Mivel várhatóan „nyolc napon túl gyógyul", így a támadója a mai szabályok szerint súlyos testi sértést követett el. A Bibliában nem szerepel büntetőszankció, csak reparáció, vagyis anyagi helytállás. Ebben az adott esetben a kővel dobó férfi fizeti áldozata felmerülő költségeit.

A fentin kívül még számos egyéb polgár- és családjogi szabályokat fedezhetünk fel a Szentírásban. Például gyermeknevelésnél arra figyelmeztet, hogy ha szükséges, akkor nyugodtan nyúljunk a fegyelmezéshez, de ne a testi fenyítéshez.

Mai magyar társadalmunkban sajnos igen gyakori az öngyilkosság. A Bibliában erre is találunk egy példázatot. Egy vesztes csata hadvezére nem talál más kiutat, és önkezével kioltja életét. Az öngyilkosságot mint esetleges megoldást, nem ismeri el, sőt bűnnek tartja a Szentírás. A bűn pedig a teremtéssel egy idős, gondoljunk csak a Paradicsomból való kiűzetésre. Amíg létezik emberiség, addig várhatóan a bűn is fönnmarad. Ezért a Biblia jogi értelemben átfogó szabályrendszere mind a napig követhető, függetlenül attól, hogy olvasója vallásos, vagy nem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móricz István

A nagy hagyományokkal rendelkező teremlabdarúgó-torna, a Kék Mókus-kupa döntőjét december 29-én az… Tovább olvasom