Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A szerelem étkei

Az afrodiziákumok, azaz vágykeltő ételek segítségével rásegíthetünk az erotikus izgalomra.

Hiába, a nagy ősök már évezredekkel ezelőtt tudták, mitől döglik a légy. Pontosabban a férfi vagy nő, akinek szerelmi kedvét felkelteni korántsem pusztán technikai fogások kérdése. Az afrodiziákumok, azaz vágykeltő ételek segítségével ugyanis az izgalom egyre fokozódik…

Az osztriga ugyan nem túl gusztusos, de állítólag hatásos
Ha belegondolunk, nincs is olyan messze az asztal az ágytól, az evés és a szex ugyanis egyaránt érzéki örömforrás – ha jól csinálják. (Hogy ez mennyire így van, az jól látszik az „enyhén" erotikus töltetű jégkrémreklámokon is…) Az ókori távol-keleti szeretők tökélyre fejlesztették a „szerelmes konyhaművészetet", s bár a modern tudomány azóta megfejtette a varázslatos ételek csodatévő hatását, a lényeg mit sem változott. Az afrodiziákumok – amelyek egyébként a tengerből kiemelkedett gyönyörű szerelemistennőről, Aphroditéről kapták a nevüket – ma is hatásosak.

Vágy – pénztárcára szabva

Gyógyír a kiskertből: a zeller élénkítő hatással van a nemi vágyra
Amit mindenki ismer a témában, az az osztriga.Nehéz ugyan elhinni, hogy éppen egy élő állapotában fogyasztandó, nyúlós puhatestű hozza meg az ember szerelmi kedvét, de lehet benne valami, ha már Casanova is erre esküdött. (A legenda szerint akár napi ötvenet is elfogyasztott!)

Az osztriga, amely nagy mennyiségben tartalmazza a tesztoszteron- és spermiumtermelés egyik fontos hajtóanyagát, a cinket, ugyan nem egy olcsó étek, de ha olyan helyzetbe kerülünk – például vacsora kettesben egy tengerparti luxusétteremben –, hogy édes kettesben párunkkal vígan fogyaszthatunk belőle, valószínűleg már a hangulat is jótékony hatással lesz a vacsora utáni programra. Aztán foghatjuk az osztrigára…

Nehogy azt gondoljuk azonban, hogy csak méregdrága élelmiszerekkel érhető el a kívánt hatás! Lehet, hogy csak a kiskertbe kell kimennünk; mondjuk egy kis zellerért, amelyet évszázadok óta valóságos csodaszerként tart számon a szakirodalom – nem véletlenül, hiszen egyfajta férfihormont, androszteront tartalmaz. Hatását már Odüsszeusz is „élvezhette": Kalypso nimfa éppen szerelmi bájaival ejtette rabul vándorlása közben. Micsoda véletlen, hogy Kalypso szigetén nagy mennyiségű zeller termett…! S hogy miben rejlik a zeller titka? Első hallásra nem túl vonzó, de tény: illata a nőket a férfi-verejtékszagra emlékezteti, amelynek vegyi anyagai felajzzák a gyengébb nemet. 
 
A csokoládé talán a legkellemesebb módja a vágyfokozásnak
Csokoládé

Aki látta a Csokoládé című filmet Juliette Binoche-sal a főszerepben, annak egy cseppnyi kétsége sem maradt afelől, hogy a barna édesség a legerotikusabb étel. Nem véletlen, hogy (szerelmi) bánatukban sokan csokinassolással vigasztalják magukat, hiszen hatására megemelkedik az agyban az endorfin- („boldogsághormon") és szerotonin-szint, ezáltal kellemes örömérzetet okoz. S ha ez még nem lenne elég, a csokoládé fenil-etil-amint is tartalmaz; ezt a vegyületet termeli az emberi szervezet is szerelmi mámorban.

A csokoládé, mint afrodiziákum hívei között olyan nagyságok – mellesleg legendás szeretők – szerepeltek, mint Casanova és Madame Dubarry. Egy legenda szerint Montezuma azték uralkodó csokoládéitallal győzte le az elévezetett indián lányok szégyenlősségét, a 18. század elején pedig a Spectator című angol folyóirat arra figyelmeztette hölgy olvasóit, hogy tartózkodjanak a szerelmes regények, a  csokoládé, valamint más „bűnös" élvezetek fogyasztásától. 
 

A méz külsőleg-belsőleg egyaránt fokozhatja az izgalmakat
Méz

Ha hinni lehet a több évszázada élő hitnek, ez az édes étek nemcsak a vacsorát, de a szerelmesek  éjszakáját is megédesítheti. A méznek a történelem folyamán mindig különleges táp- és gyógyerőt tulajdonítottak, gyakran emlegették szerelmi bájitalként, számos népnél serkentőszer hírében áll. Hatását gyorsan felszívódó gyümölcscukrainak köszönheti, amelyek azonnal hasznosítható energiává alakulnak és serkentik az agyban a hangulatjavító endorfinok termelődését. S bár egy kicsit ragacsos, külsőleg alkalmazva is áldásos hatása van (Indiában évezredek óta alkalmazzák a mézes masszírozást): tudományosan bizonyított, hogy a mézkenőcs folyadékáramlást indít el, és élénkíti a helyi vérkeringést.

A vesztesek

Szegény orrszarvúk alaposan megitták a levét az erotikus üzletnek
Ami a vágyfokozó csodaszereket illeti, vannak vesztesei is a történetnek: azok a veszélyeztetett állatok, amelyeknek – szerencsétlenségükre – szerelmi erőt tulajdonítanak. Például a szigorúan védett orrszarvúnak; a rinocérosz-szarv ugyanis óriási hírnévnek örvend, s a távol-keleti feketepiacon hatalmas pénzekért cserélnek gazdát a porított szarut tartalmazó üvegcsék. Nem úszta meg a medve és a tigris sem, előbbinek állítólag a karma, utóbbinak porított pénisze hordozza a szerelmi erőt. 

A lankadó férfierő élénkítésére sok helyen évszázadokig a kőrisbogár főzetét tartották a legalkalmasabbnak. A nünükék családjába tartozó rovar hatása azonban meglehetősen kétes: alkalmazása során súlyos mellékhatások – például heregyulladás – léphetnek fel, s ha nem a megfelelő dózisban alkalmazzák, akár halálos is lehet. A kantaridinből ugyanis, amit a rovar teste 0,25-0, 55 százalékban tartalmaz, 30 mg már halálos adag egy felnőtt részére. Nem csoda, hogy a remélt szenvedélyes éjszaka helyett sokan a halálukat lelték szeretőjük ágyában, ennek ellenére Marokkóban és Mexikóban még mindig kaphatók kőrisbogár-őrleményt tartalmazó készítmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sarmaság László festőművész

Tovább olvasom