Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szerencsi cukorgyártásra emlékeztek

A cukorrépa belföldi termőterülete a gyár bezárását követően mintegy 25 ezer hektárról felére csökkent.
A német Nordzucker magyarországi érdekeltsége, a Mátra Cukor Zrt. négy évvel ezelőtt, ezen a napon fejezte be a répacukorgyártást Magyarországon, ekkor zárta be utolsó, akkor még működő magyar gyárát, a szerencsit, erre emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen szombaton. Az önkormányzat ezt a napot már korábban emléknappá nyilvánította.

Szerencsen a cukorgyártás 119 répa-feldolgozási kampányt élt meg. Az európai uniós termelési kvóta itt 100 ezer tonna volt, ehhez 700 ezer tonnányi cukorrépára lett volna szükség, ám a működés utolsó évében a termelők csak 200 ezer tonna szállítását vállalták volna. Lényegében alapanyaghiány miatt szűnt meg a cukorgyártás.

A szombati emléknapon Koncz Ferenc, a város fideszes polgármestere úgy fogalmazott: ha annak idején összefogás lett volna a városban, akkor a Szerencsi Cukorgyár ma is termelne.

Hozzátette: amit egyszer már leromboltak, azt nagyon nehéz újjáépíteni, de többen vannak, akik azon dolgoznak, hogy újra legyen cukorgyár, cukorgyártás Szerencsen.

A cukorrépa belföldi termőterülete a szerencsi gyár bezárását követően mintegy 25 ezer hektárról felére csökkent. Az észak-magyarországi üzem bezárásával már csak egyetlen, cukorrépát feldolgozó cukorgyár maradt Magyarországon, a kaposvári.

Magyarország 400 ezer tonna cukorkvótával lépett be az Európai Unióba, ebből 300 ezer tonnát adtak vissza a cukoripart privatizáló cégek. A megmaradt 100 ezer tonnát a kaposvári gyár kihasználja, de az ország éves szükséglete 300 ezer tonna cukor.

A cukoripar privatizációját parlamenti bizottság vizsgálja, jelentését az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak minősítette február 21-i ülésén.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2012. március 10. 21:26
    „Köszönöm a moderálást csak így tovább. OFF”
  • 1. Jozsoci 2012. március 10. 21:19
    „Nagyon helyes, vonják felelősségre a magyar cukorgyártás felszámolóit! De a konzervgyártás is ide tartozik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos információkat adott ki egy rendőr

A tatabányai rendőrt első fokon két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Tovább olvasom