Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A szilveszteri tűzijátékok veszélyeire figyelmeztetnek

Szakemberek szerint a legálisan megvásárolható tűzijátékokkal is óvatosan kell bánni, egy-egy rossz mozdulat ugyanis komoly sérüléseket okozhat. A hatósági engedéllyel rendelkező árusoktól péntek reggeltől lehet megvásárolni az év utolsó napjára ezeket a pirotechnikai termékeket.
Évekkel ezelőtt a legtöbb sérülést a petárdák okozták, ezek árusítása azonban idén tilos.Az úgynevezett kistűzijátékokat és játékos pirotechnikai termékeket péntek reggeltől lehet megvásárolni az engedéllyel rendelkező árusoktól, elhasználni azonban csak szilveszter este lehet - este hattól egészen reggel hatig. Bár ezek az eszközök legálisak, mégis okozhatnak sérülést. Gecse István, a pirotechnikai termékeket gyártó Crescom Kft. ügyvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy alapvetően kétfajta rossz mozdulatból adódó sérülés fordulhat elő. Az egyik a földről indítható bombetta telepeknél szokott megtörténni, hogyha valaki a gyújtószál lángra lobbantásakor a termék fölé hajol, ahelyett, hogy arrébb húzódna. Emellett a római gyertya lehet még veszélyes, hogyha azt nem felfelé tartják, hanem esetleg valakire ráfogják.

Gecse István azt mondta, hogy amíg engedélyezett volt, a petárda okozta a legtöbb balesetet: leginkább kézsérüléseket, ha valakinek a kezében robbant fel. Petárdázni azonban idén is tilos. Hatósági engedéllyel rendelkező árustól lehet megvásárolni azokat az eszközöket, amelyeket lehet az év utolsó napján durrogtatni. A hibás, sérült, vagy megmaradt játékokat az év első öt napjában vissza kell vinni a forgalmazóhoz. Ha valakinél ezután is találnak, az 50 ezer forintos, aki pedig használja is, az 100 ezer forintos szabálysértési bírságra számíthat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni szmog mérgezi hazánkat

London-típusú füstködnek nevezzük azt a szmogot, ami az elmúlt hetekben telepedett meg a Kárpát-medencében. A környezetvédelmi minisztérium szerint bár erősen szennyezett a levegő, még nem kritikus a helyzet. Tovább olvasom