Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A szlovák elnök szeretne találkozni Sólyom Lászlóval a V4-csúcson

Ivan Gasparovic szlovák államfő a magyar-szlovák viták ellenére szeretne külön találkozni Sólyom László magyar köztársasági elnökkel a visegrádi országok (V4) államfőinek a lengyelországi Sopotban zajló csúcstalálkozóján.
Gasparovic erről a kétnapos csúcs pénteki első napján újságírók előtt beszélt.

"Ivan Gasparovicnak meggyőződése, hogy szükség van a szlovák-magyar párbeszédre, ezért még egyszer megpróbálja megszólítani a magyar államfőt, hogy még itt, Lengyelországban találkozzanak" - mondta újságíróknak Marek Trubac, az elnök szóvivője.

Maga Gasparovic azt mondta: lenne mit megvitatni Sólyommal, hiszen bizonyos kérdésekben kölcsönös megértésre és kompromisszumra van szükség. Szerinte nem lehet a találkozó elől állandóan kitérni, mert "az csak növeli a bizonytalanságot és rontja a helyzetet".

A szlovák elnök kijelentette: a Sólyommal való esetleges találkozón szeretne konszenzust keresni a kisebbségi kérdésekben. "Ez olyan probléma, amely megértést igényel mindkét oldalról. Azt, hogy maradjunk a valóság talaján. Ezt a magyar fél néha nem akarja megérteni, és úgy beszél Schengenről, mint valami abszolút szabad térről" - húzta alá Gasparovic.

Hangsúlyozta: a schengeni övezetben bizonyos értelemben eltörölték a politikai határokat, de a földrajzi határokat nem. "Azok megmaradtak, s ezen a téren szükség van a kölcsönös tiszteletre" - húzta alá a szlovák államfő Kokes Jánosnak, az MTI prágai tudósítójának jelentése szerint.

Václav Klaus cseh elnök érti Pozsony álláspontját a mostani szlovák-magyar vitában, és elutasítja a második világháború utáni európai rend bármiféle megváltoztatását. Úgy látja, hogy Magyarország hosszú távon ki akarja terjeszteni területét.

"Érzékelem a Szlovákiában keletkezett feszültséget. Érzékelem Magyarország bizonyos, hosszú távú terjeszkedési ambícióit. Ilyen szempontból értem a szlovák álláspontot" - mondta pénteken Sopotban a prágai közszolgálati televízió szerint.

Klaus kijelentette: a plenáris ülésen a magyar-szlovák viszonyról nem volt szó, de a kulisszák mögött természetesen beszédtéma.

Szlovákia viselkedését Klaus nem volt hajlandó értékelni, minősíteni. Újságírók előtt csak annyit mondott, hogy bizonyára Pozsony is követett el hibákat.

A visegrádi országok államfői a V4-nek az Európai Unióban játszott szerepét és az országcsoport esetleges bővítését vitatták meg a csúcstalálkozó első napján.

Sólyom László az államfők plenáris ülése után magyar újságíróknak elmondta, hogy az összes elnököt rendkívül foglalkoztatja a német alkotmánybíróság döntése (a helyi parlament uniós ügyekbe való beleszólási jogának erősítéséről), mindenki előadta saját értelmezését - jelentette Kovács Péter, az MTI különtudósítója.

A német alkotmánybíróság júniusi döntésének eleget téve a Bundestag kedden jelentősen bővítette beleszólási jogát az európai uniós szintű döntésekkel kapcsolatban. A taláros testület e törvények elfogadásához kötötte az EU szerkezeti reformjait megtestesítő lisszaboni szerződés németországi ratifikálását. A felsőház (Bundesrat) később szavaz a kiegészítő törvényekről, a jóváhagyás ott is biztosnak tűnik. Horst Köhler államfő csak ezt követően zárja le a ratifikációs folyamatot.

A lisszaboni szerződést ratifikáló okmányt a visegrádi államfők közül Václav Klaus cseh és Lech Kaczynski lengyel elnök még nem írta alá, mindketten egyebek között a megismételt írországi népszavazás eredményére várnak.

Olvasóink írták

 • 4. bo 2009. szeptember 13. 20:36
  „Az anyjával találkozzon!”
 • 3. Sziszifusz 2009. szeptember 12. 06:54
  „"az összes elnököt rendkívül foglalkoztatja a német alkotmánybíróság döntése (a helyi parlament uniós ügyekbe való beleszólási jogának erősítéséről)"
  Szerencsére az íreknek, lengyeleknek és cseheknek volt annyi esze, hogy nem ugrottak azonnal önként és daolva, az ország és nem csak a Parlament megkérdezése nélkül a Bilderberg pók hálójába a Lisszaboni szerződés feltétel nélküli ratifikálásával!

  szksz.hu/12stacio.doc”
 • 2. Pinaman 2009. szeptember 11. 22:50
  „Biztos szerelmes Solymiba , azert akar annyira randizni vele!”
 • 1. KovácsPistike 2009. szeptember 11. 22:10
  „Először kérjenek bocsánatot Sólyom Lászlótól a történtekért.
  Nem a magyarral, vagy a szlovákkal van itt a baj, hanem a vezetőikkel. Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs: beszéljenek bátran magyarul a szlovákiai magyarok!

A külügyminiszter szerint a szécsényi kormányfői találkozó megteremtette ehhez a helyzetet. Tovább olvasom