Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A szlovákok mégis folytatják az eljárást

Folytatás az 1. oldalról.

– Egyelőre nem tudhatjuk, milyen következményei lehetnek az eljárásnak. Legrosszabb esetben a szlovák rendőrség szabálysértést állapít meg és pénzbüntetést szab ki – fogalmazott Riskó Nagy László. – Ez ellen természetesen a szlovák jogszabályok szerint is lehet fellebbezni, de az ügy végkifejlete még teljesen bizonytalan. Előfordulhat, hogy a rendőrség menet közben mégiscsak megszünteti az eljárást, azzal a megállapítással, hogy nem történt szabálysértés. Én igazából arra a válaszra számítottam érdeklődésemre, hogy az ügyet valóban lezárták, elfelejtették. Ez a fejlemény engem is meglepett.
Riskó Nagy László a Kisalföld érdeklődésére elmondta: nem kirívó Szlovákiában a magyar állampolgárok ellen indított szabálysértési eljárások száma. „Ezek elsősorban közlekedési szabálysértések, egészen ritka, ha másról van szó” – jegyezte meg.
György László, a pozsonyi incidens csornai sértettje a pozsonyi konzultól értesült az eseményekről. „Csütörtökön délelőtt hívott fel telefonon a konzul, hogy tájékoztasson a fejleményekről. Mint kiderült, a korábbi ígéretekkel, hírekkel ellentétben az eljárást nem állították le. A szekszárdi pedagógus, illetve kettőnk ellen vizsgálódnak a szlovák hatóságok, annak ellenére, hogy nem követtünk el törvénybe ütközőt” – mondta György László.
Abdai András szintén megdöbbentőnek tartja az eljárást, azt meg különösen, hogy esetében testi sértésről is beszélnek a szlovákok.
– Nem bántottam, nem ütöttem meg azt az embert, mert ha így lett volna, nemigen tudna most panaszkodni – utalt a megjegyzéssel valóban tekintélyes testfelépítésére Abdai András. – Az esetleges pénzbüntetést természetesen nem fizetem be, kihasználom az összes jogi lehetőséget, ha ez lesz a határozat. Ha alávetném magam a büntetésnek, elismerném az el nem követett bűnt. Továbbra is azt mondom, hogy a két nemzet éljen egymás mellett békességben, még ha néhányan ezt nem is akarják. Éppen emiatt a szlovák hatóságoktól, az illetékesektől is más hozzáállást vártam volna.
Abdai András sérelmezi azt is, hogy Szlovákiából semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az eljárásról. „Ha már vizsgálódnak, legalább tájékoztatni illett volna bennünket erről” – tette hozzá.
Némi meglepetést és csalódást okozott Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője szerint az a fejlemény, hogy folytatódik a szabálysértési eljárás a pozsonyi magyar városnézők ellen. A magyar külügyi szóvivő csütörtökön Bécsben az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: csalódás ez a fejlemény, „hiszen szlovák partnereink hetekkel ezelőtt arról beszéltek, hogy az ügyet lezárták, és nem folytatják az eljárást”. Polgár Viktor elmondta: „csalódottak vagyunk, de tudomásul vesszük a dolgok ilyetén állását. Vizsgáljuk azokat az okokat és szempontokat, amelyek alapján az eljárás folytatódik.”

Mi is történt?

A magyar turistákat május 21-én állította elő a szlovák rendőrség Pozsonyban, köztük két megyénkbelit is. A koronázási dómból vezették el őket. Többórás kihallgatás után hagyhatták el a fővárost és az országot. Azzal vádolták őket, hogy engedély nélkül folytattak idegenvezetői tevékenységet Pozsonyban. „Tettüket” egy utcán sétáló szlovák idegenvezető ellenőr jelentette a rendőrségnek.
„ A folyamatban lévő eljárásba nem tudunk és nem is lenne célszerű beavatkozni. Annyit tehetünk, hogy figyelemmel kísérjük az ügyet és az ügyintézéshez megadunk minden segítséget. Szükség esetén például magyarul beszélő ügyvédet biztosítunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Észak-Korea hét rakétakísérletet hajtott végre tegnap, amelyet a nemzetközi közösség széles… Tovább olvasom