Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A szlovákoknak olcsó lett Magyarország

Az euró szlovákiai bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt az északi szomszédainktól érkező vásárlók száma a határhoz közeli városokban. Az euró átváltása után akár 15-20%-ot is megspórolhatnak a szlovákiai vásárlók.
Győrben van olyan üzlet, ahol hétvégéken szinte minden vevő szlovák állampolgár, a gyenge forint miatt ugyanis nálunk akár 20%-kal olcsóbban vehetnek meg mindent. Egyre többen vannak, aki már a szolgáltatásokat is keresik, moziba, illetve szórakozni járnak át Magyarországra.

Egymást érik a szlovák rendszámú autók a győri bevásárlóközpontok parkolóiban. A legtöbben a közeli Dunaszerdahelyről, Révkomáromból, Galántáról és Pozsonyból érkeznek. A határ menti településeken élők eddig is gyakran vásároltak Magyarországon, az euró január elsejei bevezetése óta azonban egyre többen jönnek a távolabbi városokból is.

"Jelentős mértékben a szlovákiai vásárlók létszáma megnövekedett. Az idáig szokásos 12-15% helyett most már 18-20 % a szlovák vagy szlovákiai magyar vásárló - mondta el a Független Hírügynökségnek Hegyi Ferenc, az Árkád Győr center-menedzsere.

Hétvégéken azonban még ennél is magasabb ez az arány. Van olyan üzlet, ahol a vásárlók 85%-a külföldi. Az euró átváltása után akár 15-20%-ot is megspórolhatnak a szlovákiai vásárlók, ezért már nem csak ruhaneműt és divatcikkeket vesznek nálunk, hanem mindent: élelmiszert, elektronikai termékeket, sőt sokan még az üzemanyagot is. A szlovák állampolgárok szívesen veszik igénybe az itteni szolgáltatásokat is, sokan például Győrbe járnak moziba.

Többek között a külföldi vásárlóknak köszönhető, hogy a gazdasági válság hatása egyáltalán nem érezhető a bevásárló központokban. A forgalom a karácsony előtti, legjobb napokat idézi - tájékoztatott Kurcsicsné Pammer Adrienn, az egyik pénzváltó alkalmazottja.

A sok Szlovákiából érkező vásárló miatt egyre több olyan üzlet van a városban, ahol a forint mellett euróval is lehet fizetni.

Olvasóink írták

 • 8. lacipapa68 2009. február 15. 23:59
  „Valóban úgy látszik,annál jobban leszakadunk,minél később vezetjük be az eurót.Reális elgondolás,de nagyon.”
 • 7. flexsnake 2009. február 15. 21:10
  „örülni? Béka segge alatt a forint. Nem az euró lett erősebb hanem a forint gyengébb. Mivel mi alapban forintban nyomulunk ez egyre lejjebb nyom minket. Vásároljanak, hajrá. De vezessük már be a kurva eurót mert nagyon nagy gáz lesz.”
 • 6. floridaimagyar 2009. február 15. 20:54
  „Szerintem is jo hir, de elgondolkoztato hogy otthon mi lesz ha beveztik a euro-t.”
 • 5. ImuHUN 2009. február 15. 20:17
  „nem szomorkodni kell, hanem örülni ennek”
 • 4. Ferrari 2009. február 15. 20:10
  „Szegény szlovákok! Milyen szörnyű drágaság lehet ott, ha a mi áraink olcsók nekik.”
 • 3. flexsnake 2009. február 15. 20:07
  „shopturizmus, ez inkább szomorú...”
 • 2. achilleus 2009. február 15. 19:24
  „Még a végén megsajnálom őket, az eurójukkal ...”
 • 1. Mil 2009. február 15. 19:09
  „Ez jó hír”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ophélie apja még mindig bűncselekményt gyanít

Új eljárást és franciaországi boncolást kér a Budapesten december elején eltűnt francia diáklány… Tovább olvasom