Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

A szó kincs a babának

Már a kilenc hónapos gyerek is  felismerheti a tárgyakat, de a gügyögés visszaveti a fejlődésben.

Már a kilenc hónapos gyerek is  felismerheti a néven nevezett tárgyakat. A gügyögés azonban visszaveti a fejlődésben, egy londoni kísérlet értékelői szerint. 

Amelyik édesanya gügyög a gyermekének, bizonyítottan hátráltatja annak szellemi fejlődését. Egy friss keletű kísérlet során ugyanis kiderült, hogy már a kilenc hónapos gyerek is felismerheti a néven nevezett tárgyat. Graham Schafer angol pszichológus 52, egy éven aluli "kísérleti alannyal" bizonyította, hogy a csecsemők is felfogják a szavak eredeti jelentését. "Oh, de szép hal!" - idézi a francia Sciences et Avenir című tudományos magazin a kísérletező szakember próbára tett mondatát, hozzátéve, hogy a közlésre több gyerek is a felmutatott hal felé fordította a fejét, noha a kezükben alma volt.  

A gyerekek szülei három hónapig naponta nevezték néven a mutatott képet és ennek eredményeként egyéves korukra kétszer többen ismerték fel azt, mint akik nem voltak részesei a kísérletnek. "Azt eddig is tudtuk, hogy a kicsik viszonylag hamar felismerik a különbséget, az angol kísérlet azt is bizonyítja, hogy korán képesek a szó és a tárgy társítására. A beszéd a nyelv tanulásának fontos szakasza, különböző életkorhoz köthető. De ha a szülők figyelnek a gyakoroltatásra, már néhány hónap után elkezdődhet" - szűrik le a lapban a kísérlet tanulságát a francia szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perlasca - Egy igaz ember története

1944. november 30, csütörtök reggel. Budapesten, a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják a… Tovább olvasom