Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A szociális kártya bevezetése mellett döntöttek Monokon

A szociális kártya bevezetése mellett döntött kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete - tájékoztatott Szepessy Zsolt, a település független polgármestere.
A polgármester elmondta: egy ellenszavazattal a képviselő-testület a szociális kártya bevezetése mellett döntött, így azt a legrövidebb időn belül bevezetik a településen.

A község tíz képviselőjéből heten voltak jelen, közülük hatan igennel voksoltak, egy képviselő nemmel szavazott - részletezte.

Szepessy Zsolt kifejtette: idén július 28-án már döntött a testület a szociális kártya ügyében, akkor arról a szándékról határoztak, hogy bevezetik a szociális kártyát Monokon. A képviselő-testület akkor felhatalmazta a polgármestert, vizsgálja meg és mérje fel a kártya bevezetésének hátterét.

"Most a tényleges bevezetésről döntött a képviselő-testület" - fűzte hozzá.

A keddi monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd - ismertette.

Arról is beszámolt, hogy a szociális kártya bevezetése "nem kerül semmibe", a kártyakibocsátó cég állja a költségeket, így sem a kártyatulajdonosoknak - az érintetteknek - sem az önkormányzatnak nem kell érte fizetnie.

A polgármester a szociális kártya bevezetését már korábban szorgalmazta. Javaslatát júliusban levélben továbbította Bajnai Gordon miniszterelnöknek és az Országgyűlés képviselőinek.

Akkor úgy fogalmazott: a szociális kártyával összetett problémára kínál megoldási javaslatot a közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználásával összefüggésben. A különböző címeken nyújtott támogatásokat ugyanis az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Emellett az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül - indokolta a kártya szükségességét a polgármester.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például általános élelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és a társadalmi igazságérzetet erősítő hatása lehet, s alkalmazásával elkerülhetőek lennének a visszaélések.

Ferge Zsuzsa szociológus hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta: a szociális kártya - amelyet a monoki polgármester akar bevezetni -, nem old meg semmit. A kártya bevezetése nem alkalmas a polgármester által megoldani kívánt problémák, így például az alkoholizmus, a játékgépezés vagy az uzsora orvoslására - tette hozzá.

Az Újkorcsoport nevű civil szervezet szeptemberben nyílt levélben fordult Szabó Máté általános ombudsmanhoz, azt javasolva, hogy az ombudsman kezdeményezzen szakmai vitát a szociális kártya tervezett bevezetéséről. Kaderják Dániel, a jórészt fiatalokból álló, független, önszerveződő mozgalom elnöke akkor azt mondta: szeretnék felhívni Szabó Máté figyelmét arra, hogy a monoki polgármester által javasolt szociális kártya bevezetése alkotmányellenes, továbbá megbélyegzi a rászoruló embereket.

Szabó Máté október 16-án a civil szervezet nyílt levelére azt válaszolta, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni a kérdésben.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2009. október 20. 22:04
    „Teleki/Orsós, Kállai, Mohácsi! Meddig kell még tűrni a szegíny segílyesnek?”
  • 1. Hmmm... 2009. október 20. 14:23
    „A szociologusnak igaza van, valoban nem allitja meg a felsorolt karos szokasokat. De... Kevesebb penz marad azokra es ez itt a lenyeg. Valoszinuleg a tenylegesen raszorultak nem tiltakoznak a kartya ellen, mert a juttatott szocialis osszeget amugy is letfentartasi szuksegletekre hasznalnak fel. Akik tiltakoznak, talan nincsenek is raszorulva. Szocialis segely nem luxus es szorakozas biztositasara jar. Esetleg en is kernek egy kis tamogatast, mert a mobilom mar nem elegge divatos es nem eleg a fizetesem sem, a feltoltesre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az ellopott Vizsolyi Bibliát

Egy dunakeszi családi házból került elő az a Vizsolyi Biblia, amelyet további két értékes bibliával,… Tovább olvasom