Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

A szocialisták készen állnak az önálló kormányzásra

Az MSZP vállalja az önálló, baloldali szocialista kormányzás felelősségét és meg is kezdte a felkészülést - jelentette ki Nyakó István a párt szóvivője kedden este az MSZP elnökségének rendkívüli ülése után.
A Független Hírügynökség kérdésére Nyakó elmondta: az MSZP szerint csak abban az esetben maradhat együtt az MSZP-SZDSZ koalíció, ha a kisebbik kormánypárt április végi küldöttgyűlése nem szavazza meg a koalíciós szerződés felbontását. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy hogyan biztosítják majd a parlamenti többséget, Nyakó Kóka Jánost az SZDSZ elnökét idézte, miszerint a liberálisok támogatnak minden, az egyensúlyi helyzet fenntartását célzó intézkedést.
 
Az MSZP szóvivője leszögezte: a kedd délutáni koalíciós egyeztetésen az is nyilvánvalóvá vált, hogy az SZDSZ nem személyi okok - tehát Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége - miatt döntött a koalícióból való kilépés mellett, hanem mert az MSZP az elmúlt hónapokban több, az SZDSZ számára fontos döntésnél is szembehelyezkedett a kisebbik kormánypárttal. Nyakó István szavai szerint Kóka János az ingatlanadó bevezetését, a vasúti szárnyvonalak megszüntetését és az egészségbiztosítási törvényt nevezte ilyen ellentétes pontoknak.

Az MSZP szóvivője hozzátette: az elnökség felkérte Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnököt, hogy készítse elő a kormányprogram tartalmának megújítását, illetve az MSZP megkezdi a következő egy év jogalkotási és a következő időszak politikai menetrendjének elkészítését is.

Nyakó István hangsúlyozta: az önálló kormányzás nagyobb felelősség, de nagyobb lehetőség is az MSZP számára.

Nyakó István a keddi elnökségi ülést követően elmondta még: Kiss Péter kancelláriaminiszter és Ficsor Ádám, a miniszterelnök kabinetfőnöke vezetésével megkezdődik a liberális minisztériumokban az átadás-átvétel is. Az MSZP szóvivője ugyanakkor leszögezte: a szocialisták egyelőre nem foglalkoznak az utódlások kérdésével, hiszen a tárcákat még SZDSZ-es politikusok vezetik.

Az MSZP elnöksége azután tartott rendkívüli ülést, hogy az SZDSZ elnöke hétfőn bejelentette: a kisebbik kormánypárt frakciója és Ügyvivői Testülete a liberális miniszterek és államtitkárok visszahívását kezdeményezi április 30-i hatállyal, miután Gyurcsány Ferenc hétfőn reggel felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. A koalícióból való kilépésről a végső döntést azonban az SZDSZ alapszabálya szerint csak a küldöttgyűlés hozhatja meg. A keddi koalíciós egyeztetés után azonban már mindkét párt képviselői az önálló MSZP kisebbségi kormányzást tartották a legvalószínűbb eredménynek.

A 386 fős parlamentben az SZDSZ-nek 20, az MSZP-nek pedig 190 képviselője van, azonban Horn Gyula és Toller László is egészségügyi állapotuk miatt nem gyakorolják képviselői jogaikat. A feles törvények elfogadásához legalább 194 egyforma szavazatra van szükség.

Olvasóink írták

 • 13. békét 2008. április 02. 18:45
  „10-12 !
  Igazatok van ! Elkúrtuk..az összes rendszerváltó párt, csak nem volt képük kimondani !
  Akkor is ígért Orbán, mikor nem volt miből ! Mit mondott ? Azért ígérnek, hogy megnyerjék a választást.Még :jönnek a jogászaink,elintézik ,=oszt jónapot ! =
  Az ellenzék nem úgy viselkedik mint ellenzék, hanem mint ellenség !
  Azért tart itt az ország !A parlamentbe nem mennek be, de a pénzt felveszik ,az adófizetők forintjait, és jól élnek. Ezért lettek képviselők ? Uszítanak. Így nem lehet haladni !
  Ne nézzetek már ilyen sötéten !”
 • 12. K.Sz. 2008. április 02. 15:49
  „Az ilyen E-féle fazonok már a múlt rendszerben is virítottak.ha egyszer nagy vezéretek is megmondta már,hogy el van kúrva a dolog,akkor most ide minek jössz szidni az ellenzéket meg mentegetni a szocikat?Lehet menni választások után táncikálni a színpadra Lendvai Ildikóval.Meg ordibálni,hogy :"Belehúztunk!"”
 • 11. mirror 2008. április 02. 14:19
  „a f@szom tele az ily E-- félékkel! mi a fenéért kell még mindig védeni ezt az aljas, semmirekellő bandát? mit mutathatnak fel az elmúlt 6 év alatt? miért az ellenzék tehet arról, hogy ez a tetves bagázs ez idő alatt a közép-kelet európai régió egyik (ha nem a legelső) államából egy lesajnált kullogó országot csinált? ki tehet arról, hogy euróval majd valamikor (talán) 2015 táján fizethetünk, hogy a GDP növekedésünk erősen közelít a 0-hoz?? ki ha nem az aki vezető, döntő pozicióban van??”
 • 10. ideje lenne távoznotok de örökre 2008. április 02. 13:59
  „Az országban vajon mitől mennek úgy a dogok, hogy az ember naponta teszi fel a költői kérdést: vajon meddig lehet még alulmúlni a dolgok eddigi folyását? Az itteni balos és középnek mondott hozzászólásokat olvasva soha nem változnak meg a dolgok. Szörnyű, hogy már megint a FIDESZ-szel riogatnak, miközben mindig a jelenlegiek teszik tönkre az országot. OV azóta népszerű mióta nem csinál semmit; semmit, amibe bele lehet kötni, és ezt nehéz kiforgatni, bár próbálnák, csak így nem találnak fogást. Most hogy nem követelőzik, már állítanák is be, hogy nem akar hatalmat, mert nem akar ilyen helyzetben nehéz döntéseket hozni. Ha mielőbbi választást akar, akkor hatalommániákus. Ez ám az elvakultság.
  Már azt sem lehet elsütni az emebereknek, hogy mindenről állítsd az ellenkezőjét, mindegy mi az igazság. Már nem nyelik le ennek a hazug bandának hiába is megy a győzködés, és a szűk bigott rétegük örökké tartó népbutítása.”
 • 9. E-- 2008. április 02. 12:13
  „Egyik párt a saját programja mentén mindig is kész volt az egyeztetésre, míg a másik párt nem módosító javaslatokat adott be --elismerve az egyik párt vezető szerepét egy adott időpontra--, hanem a saját programjára vonatkozó és azt építő
  nem illeszkedő törvényjavaslatokat, mindig is kifejezve ezzel a teljes lesajnálása ésa saját elkülönülése tényét.

  Magatartása mégcsak nem is elleenzéki /volt/
  Nyert vele egy népszavazást, ami dicsőséges!

  Nyert vele támogató híveket is!
  Hogy programját, ami most már egyértelmű és megvalósíthatatlan hogyan fordítja át a normálisba

  no ez érdekes lesz!
  Most pedig meg hallgatnia kéne, vagy felvállalni a saját most hirdetett "erős Magyarország programját "betű szeritn

  Itt nem 6 évvel nézünk szembe most, hanem saját magunk illuzióival. A változást meg tehettük volna már két éve is, de akkor a cél másra vetült
  most meg itt tartunk
  A felelősök és az elszenvedők is mi magunk vagyunk.”
 • 8. Cseter János 2008. április 02. 12:00
  „Nevetséges és töketlen lenne ez a nép, ha még ezek után sem követelné meg a visszahívhatóságát annak aképviselőnek aki a választási igéreteit nem teljesíti! Sőt csupán egyéni választást nyert képvisőt kell beengedni a Prlamentbe! Felesleges a pártok holdudvarában megbúvó fehérgalléros bűnözésre hajlamos tanácsadók! Ma a felelős beosztás, megbízásből csupán a felelőtlenség látszik! Kivéve egykét előzetes letartóztatásban lévő! A többi zsaroló, és fosztogatást nelrendelőt is ideje felelősségre vonatni!”
 • 7. ratio 2008. április 02. 11:54
  „Tévedés ne essék: én nem a jelenlegi kormányt védem, csak próbáltam rávilágítani egy lehetséges jövőre. Szerintem a jelenlegi alkotmányos keretek között bizonyos veszélyt hordoz magában az, ha egy párt önmagában meghaladja a kétharmadot. Nem véletlenül lett kitalálva a rendszerváltáskor, hogy a legfontosabb ügyekben (pl. alkotmány) csak kétharmaddal lehessen dönteni. Ez pedig feltételez egy minimális együttműködést a mindenkori kormány és ellenzéke között. De ha csak egy párt birtokol ilyen többséget, akkor nincs semmiféle konstruktivitási kényszer, az adott párt csúcsvezetése (vagy akár csak egyetlen ember) dönthet akár az új alkotmányról, vagy az országgyűlés szerepének megváltoztatásáról stb. is. Ez pedig -akárhonnan nézem- egy tekintélyuralmi renszer felé mutat.”
 • 6. uncsi 2008. április 02. 11:35
  „Kedves ratio,nem gondolhatja komolyan,hogy most demokrácia van,ha meg a fidesz van hatalmon,akkor nincs.Mert a Kárpátok Cicerója nem tekintélyuralmi rendszert csinált?Most évekig mindent ez a segg párt döntött el,legyen már végre újra pár év,amikor vissszahúzódnak a vackukra és nem ők lesznek azok,akiet hallgatni kell...De ön hallgassa nyugodtan Lendvai Ildikót meg a többi bölcs észlényt,az ország nagyobbik felének ezekből elegük van.A politizálás a megélhetés forrása.Ezek már jól megszedték magukat,most haza lehet menni,és ennyi volt.Mingyá zokogok,hogy ha a fidesz alkot többséget,jaj,aludni se tudok!”
 • 5. ratio 2008. április 02. 11:17
  „Tárgyilagosan tekintve a helyzetet: ha előrehozott választásokra kerülne sor rövidesen, akkor a Fidesz kétharmados többséggel rendelkezne, a jobboldali köztársasági elnökkel, és a részlehajló Alkotmánybírósággal együtt pedig olyan hatalmi erőt jelentene, ami súlyosan veszélyeztetné a többpárti demokráciát. Egy tekintélyuralmi rendszer alakulhatna ki, és ez lenne a valódi diktatúra.”
 • 4. mz/x 2008. április 02. 10:25
  „Bocsánat tisztelt E, de ön fordítva látja a dolgokat.
  Nem a Fidesznek kell egyezkedni.
  Nem a Fidesznek kell döntéseket hozni.
  Nem a a Fidesznek kell lemondani.
  A kormánykerék még az MSZP kezében van.
  A döntés a a felelőssége MÉG az MSZP-é.
  Mondjanak le.
  Vonják felelősségre, akik 6 év kormányzás után ide jutatták az országot, hogy az elsőkből utólsók lettünk.
  És bárki jön utána azonnal nem tud csodát tenni....”
 • 3. független 2008. április 02. 10:25
  „A kormány még marad!! Elvégre a padlásokat még nem söpörték le :)”
 • 2. E-- 2008. április 02. 08:13
  „A fidesz sem sürgeti a változást most, mert akkor neki kéne népszerütlen intézkedésekkel kezdeni, mert a maga gerjesztette szociális elvárást nem háríthatná sehova,
  mert azért nem egyezkedik most, mert a megszorítást nem tartja helyénvalónak
  micsoda dolog lenne, ha arra tudna csak hivatkozni, hogy rosszul vitelezték ki ,
  amit nekik is csinálni kell,
  elengedhetetlen
  kötelező”
 • 1. Balogh Gábor 2008. április 01. 23:19
  „Csökönyösen, már csak azért is! Igaz nincs már kereke az autónak, kasznija sincs, benzin meg már régesrég elfogyott, de kormány még van !!! Még . . .
  bégé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsérült három nagykanizsai tűzoltó, rájuk omlott a fal

Megsérült három tűzoltó a Zala megyei Borsfán. Egy háztűzhöz riasztották őket kedden késő délután. A… Tovább olvasom