Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A szocialisták kiállnak a tandíj mellett

Az MSZP kiáll a tandíj mellett a Fidesz által kezdeményezett népszavazás ellenére is - jelentette ki csütörtökön az MSZP oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője. Tatai-Tóth András leszögezte: a nagyobbik kormánypárt normális, tárgyszerű társadalmi vitát szeretne lefolytatni a népszavazást megelőző kampányban.
A szocialista politikus emlékeztetett: a tandíj 1993-ban, Mádl Ferenc minisztersége alatt került bele a felsőoktatási törvénybe és az 1994-es kampányban az összes párt, így a Fidesz programjában is szerepelt annak bevezetése.

Tatai-Tóth András szerint a jobboldal az 1995-ös Bokros-csomag idején fordult szembe a tandíjjal, így a szocialista politikus szerint egyértelmű, hogy a Fidesz politikai, nem pedig szakmai okokból utasítja el azt. Az MSZP szerint ugyanakkor az eltelt 15 év igazolja Mádl Ferenc akkori érvelését, miszerint hallgatói anyagi érdekeltség nélkül nem lehetséges magas színvonalú felsőoktatás.

Tatai-Tóth András elmondta még, hogy míg 2002-ben 717, addig idén összesen 1250 milliárd forint jut összességében az oktatásra a költségvetésből, ami "természetesen lehetne több is, de ennek is elégnek kell lennie" - fogalmazott a szocialista politikus.

Olvasóink írták

 • 4. maci52 2008. január 05. 06:56
  „Jól figyeljetek!Szeged összes kocsmája,kávézója,klubja,étterme,éjszakai buli helye EGYETEMISTÁKKAL van színültig tele.Ezeken a helyeken méreg drága az élet.ERRE VAN PÉNZE A "TANULGATÓNAK"???Drága autókat fenntartani??A koleszokban állandó csetelés,italozás,egyéb,csak tanulni nem lehet.Vizsgákon sötétek mint az éjszaka,ezt illetékes mondja,a kettes a legjobb jegy.Tanulni akarók inkább albérleteznek,ott nyugalom van,tanulhatnak,nem vesznek részt alkoholos bulikon.Ezekeből lesz orvos,bíró,jogász,vezető elit???Ezeket támoggasa a mindenható.!”
 • 3. triatlonos 2008. január 03. 21:40
  „Van olyan uniós ország, ahol nincs tandij még a magyar tanulóknak sem, de van magas szinvonalú oktatás. Szerintem már az elnevezés is rossz. Aki tisztességesen tanul, annak nem kellene semmit fizetni, aki viszont csak a szabadidő kulturált eltöltésének tekinti az egyetemi éveket, azzal keményen kellene fizettetni, függetlenül az anyagi helyzetétől. Az egyetem nem szociális ellátó, hanem olyan munkahely, ahol feladatok vannak. A szülőknek is sokkal reálisabban kellene értékelni a gyerekének a képességeit. Mivel ez nem középiskola, ezért pénzzel és szülői munkaközösségi vállalásokkal nehezebb megoldani a problémákat.”
 • 2. Oláh JÁNOS 2008. január 03. 20:00
  „Minden felső oktatásban tanulónak kötelesége tandíjat fizetni.
  Ne várja el azt egy hallgató sen,hogy az adófizetők rovására és
  terhére ingyen tanulhasanak.A tandíjt már a rendszerváltás hajnalán kötelezően be kellett volna vezetni,természetesen
  differenciált formában,hogy a szegény,de tehetséges fiatalok is
  lehetőséget kapjanak.Az ingyen oktatás a világ bármely országának luxust jelent a mai globalizált világban,de főképp egy ilyen szegény országnak mint Magyarország!Ki garantálja azt,hogy a jól képzett kitanult/ingyen/fők a tudásukat a hazájukért kamatoztatják,nem pedig egy idegen országért.Az államnak átlagban egy fő kimüvelése 1,2millió ft.Ennek elvárása a hallgatók és a szüleik részéröl is nem jogos,egyszerüen felháborító.A tandíj egyébként is tehermentesítí az oktatásban és az egész gazdaságban meglévó szükös pénz hiánytés kiszüri az egyébként is alapból tehetségtelen embereket akiki e siralmasoktatási strukturát terhelik.TANDÍJT minden HALLGATÓ
  FIZESSE MEG,HA NEM AKKOR AZ ÁLLAM MINDIG EGY NAGY MARHA FEJŐS TEHÉN MARAD!!!!!!!!!”
 • 1. dondongó 2008. január 03. 15:29
  „Derék dolog. Így utólag - post festa - a tandíj melltt lévő képviselők is befizethetnék a költségvetésbe saját taníttatásuk valorizált jelenértékét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csintalan-ügy: DNS-jelentésre várnak

A DNS-szakértői jelentésre vár a rendőrség a Csintalan Sándor elleni támadás ügyében – mondta… Tovább olvasom