Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A szocialisták mutyizása vezetett a gumigyár kudarcához

A Gyöngyösre tervezett indiai gumigyár kudarca arra példa, hogyan nem lehet zöldmezős beruházást tervezni Magyarországon mutyizással, a nyilvánosság teljes kizárásával, a szükséges hatósági engedélyek nélkül - mondta az Apollo Tyres visszalépése kapcsán Pelczné Gáll Ildikó.
Az ellenzéki politikus szerint a nyilvánosság teljes kizárásával kívánta elindítani a gyöngyösi városvezetés a beruházást, áprilisban zárt ülésen tárgyaltak erről, az indiai beruházó semmilyen kérdésre sem válaszolt, miközben egy szakértői tanulmány felhívta a figyelmet az alkalmazni tervezett technológia egészségügyi és környezeti káraira. A lakosságnak mindössze 7 napot adtak arra, hogy ügyfélfogadási időben megtekinthesse az 50 oldalas tanulmányt. A Fidesz-vezette ellenzéki frakció ezután indította el a népszavazási kezdeményezést - mondta Pelczné.

A Fidesz alelnöke szerint az Apollo már ezelőtt bejelentette a beruházás egy éves csúszását. Mindeközben nem állt rendelkezésre a szükséges méretű terület, nincs elegendő víz a gumigyártáshoz, és a környezetvédelmi szakhatósági engedélyt sem adták ki. Az Apollo ezért lépett vissza, nem a népszavazás miatt, ha minden rendben lenne, nem állnak el a befektetetéstől - állítja Pelczné. A gumigyár kudarcához a nyilvánosságot kizáró szocialista mutyizás vezetett - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Fidesz helyi ügynek tekinti az ilyen beruházásokat, nem politikai kérdésnek. Ezért ha más fideszes önkormányzatok úgy látják, hogy megfelel nekik a tervezett befektetés, akkor eszerint fognak dönteni - mondta annak kapcsán, hogy több Fidesz-vezette helyhatóság jelentkezett Gyöngyös helyére.

Nyakó István az MSZP szóvivője ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az Apollo Tyres korábbi közleménye szerint a helyi Fidesz tevékenysége miatt döntött a beruházás elhalasztásától. Nyakó szerint így Pelczné Gáll Ildikó vagy felkészületlen és nem olvasta ezt a közleményt, vagy szándékosan hazudik.

Az indiai Apollo Tyres a közelmúltban jelentette be, hogy eláll a Gyöngyösre tervezett gumigyár felépítésének tervétől, okként a népszavazási kezdeményezést jelölve meg. A cég első ütemben 200 millió euró (körülbelül 50 milliárd forint) értékben fektetett volna be, kezdetben 900 új munkahelyet hozva létre. Azóta negyvennél több önkormányzat nyújtotta be érdeklődését a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnál a gumigyár befogadására.

Olvasóink írták

 • 12. klj_54 2008. augusztus 23. 15:44
  „Ugyan nekem nincs környezetvédelemből diplomám, mint felkészültebb írótársaimnak de véleményem az még lehet.
  A helyzet ahogy én látom:
  A szocik hoznak ipart? Az gáz, mert akkor nem tudjuk szidni őket, hogy semmit nem tesznek a köz javára!
  Pelcz néni csak beállt azok sorába akiket csak a hitlert és sztálint kiszolgáló csürhéhez tudok hasonlítani!”
 • 11. Lemba 2 2008. augusztus 23. 15:10
  „Az egesz vilagban rendkivuli problema a kornyezet szennyezes. Sajnos India es Kina ahhoz, hogy fenn tudja tartani a gazdasagi novekedeset sulyos es jovatehetetlen karokat okoznak az egesz vilagnak Az indiai beruhazo tekintve az indiai kornyezetvedelmi szabalyokat nem igen foglalkozik a magyar kornyezettel. A gyongyosi lakossag meg orulhet annak, hogy nem kell azert a semmi 200 millio Euro erteku beruhazas miatt kitenni a gyerekeiket szornyu betegsegek forrasanak
  Magyarorszagnak egyaltalan nincs szuksege ilyen beruhazasokra.Azt mondhatom az egesz foldnek nincs szuksege ilyen beruhazasokra.”
 • 10. gubás 2008. augusztus 23. 13:32
  „Pelcz-né egy szésőséges országromboló, rosszindulatú,hülye tyúk.”
 • 9. Egy vélemény 2008. augusztus 23. 00:14
  „Tessék mondani kell nekünk ennyi gumigyár, cementgyár? Ide nem csak azért jönnek, mert másoknak nem kellenek? Persze...tudom..."környzetbarát" gumigyár...”
 • 8. mnx "kerdöjel"-nek 2008. augusztus 22. 21:03
  „Tudod "Kerdöjel",
  csak azert jutott ez eszembe,mert dondolom (de remelem tevedek),hogy a gyar vezetösege akkor is mar nemcsak a sajat zsebet tömte a penzzel,hanem (piackutatas,Marketing,reklam,minösegfejlesztes,stb.,stb ) gondolkodott.
  Az en ottani idömben a ruzsai csardaban,reszegen? Ketsegeim vannak!”
 • 7. Kérdőjel 2008. augusztus 22. 20:29
  „mnx: na és?”
 • 6. mnx 2008. augusztus 22. 18:34
  „A "Taurus"-ban voltam soför a 70-es evek vegen.
  A fönök gardat kocsikaztattam.
  A ruzsai csardaba,meg vissza.
  (Csak 1-evet voltam ott.)”
 • 5. ramsar 2008. augusztus 22. 15:03
  „Részemről addig örülök, amíg ezek a nyavalyások nem jönnek kis hazánkba a környezetszennyező gyárukkal olyan borzalmas minőségű gumikat gyártani, amik a gyors kopás során számtalan mérgező anyagot juttatnak ki a környezetbe, a mi tüdőnkbe. Nem véletlenül nem volt meg ott a környezetvédelmi hatósági engedély.”
 • 4. kekecke 2008. augusztus 22. 15:03
  „mindegy mibe kerül nekünk kell az a gumigyár !”
 • 3. sfsd 2008. augusztus 22. 14:26
  „mondtam én, hogy ez lesz: "Gyurcsány a hibás!"

  SZÁNNI VALÓ BARMOK!”
 • 2. szánalmas 2008. augusztus 22. 13:31
  „Pelczné Gáll Ildikó sohasem volt valami észkombájn. Most így próbálja mosdatni gyöngyösi párttársait, de ez annyira szánalmas, hogy az már fáj. Ez a Fidesz előbb utóbb bebizonyítja, hogy tényleg nemzetrontó.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 22. 13:25
  „Na, ki hazudik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesettel végződött a rendőri autós üldözés

Gégény - A rendőrök balesetével ért véget egy autós üldözés csütörtök este Szabolcsban. A menekülő… Tovább olvasom