Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A szocialisták várják a konkrét intézkedéseket

Még mindig csak a nyomozás, kutakodás és a felelősségre vonással való fenyegetőzés zajlik, holott most már fel kellene mutatnia valamit a fideszes városvezetésnek – értékelték a soproni önkormányzat első száz napját a helyi szocialisták. Kijelentették, a türelmi idő lejárt, mostantól tetteket várnak.
– 2007 és 2013 között nyolcezermilliárd forint érkezik hazánkba, ebből Sopronnak is részesülnie kell, de a városvezetés felől nem látszik, mit tesznek ennek érdekében – fogalmazott Kránitz László, az MSZP helyi szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. – Még mindig csak a nyomozás, kutakodás és a felelősségre vonással való fenyegetőzés zajlik, holott most már fel kellene valamit mutatni a fideszes városvezetésnek. Kapkodás, bizonytalanság és hozzá nem értés látszik a cselekvés helyett, hiszen a meghirdetett programjukból eddig semmi nem valósult meg. A gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés érdekében sem tettek érdemi lépést, hiszen a száz-száz forintos építmény- és kommunálisadó-csökkentés komolytalan összeg. Ugyanakkor más városokkal összehasonlítva jóval nagyobb mértékben emelték a víz- és csatornadíjakat.
Kalmár István frakcióvezető megkérdőjelezte Havas András vízmű műszaki igazgatói és alpolgármesteri tisztének összeegyeztethetőségét is. Majd feltette a kérdést: ki vezeti a várost? Fodor Tamás, Orbán Viktor vagy a budapesti Fidesz-központ?
A frakcióvezető hozzátette, ideje a város hiteleiről is objektíven beszélni. – A tavalyi év végi záróadatok alapján december 31-én Sopronnak 5,6 milliárd forintos fejlesztési hitele, 1,7 milliárdos folyószámlahitele volt, betétlekötése ezzel szemben egymilliárd forint – mondta el Kalmár István. – Így kiszámítható, a hitelek összesen 6,3 milliárdot tesznek ki, a városvezetés tehát erős csúsztatásokkal él.
Kránitz László azt is elmondta, kormányzati kapcsolatokra minden városnak, így Sopronnak is szüksége van, ő fel is ajánlotta a segítségét a városvezetésnek. A két politikus kifogásolta továbbá, hogy a város húzóerejét jelentő turizmus úgy névleg, mint felelősségét tekintve kikerült az önkormányzati bizottságok felügyeletéből. – Az idegenforgalom fejlesztésére is a régió rendelkezésére állnak uniós pénzek, de ki fogja az összegeket megcélozni, ha senkinek nem feladata felügyelni a turizmust? – tette fel a kérdést Kránitz László, majd azt is elmondta, decemberi tisztújító közgyűlé-

sükön a tagok ismét bizalmat szavaztak neki és a párt helyi elnökévé választották.
A politikus ugyanakkor azt is hozzátette, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola „megszerzéséért”, azaz a soproni felsőoktatási intézményhez kerüléséért is intenzívebb lépéseket vár a városvezetés részéről. Mint mondta, stratégiailag fontos lenne, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetemhez tartozzon a főiskola.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsang idején elmegy bálba?

Tovább olvasom