Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A szokásosnál már két héttel korábban falhatjuk a hazai görögdinnyét

A szokásosnál már két héttel korábban falhatjuk a hazai görögdinnyét
A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.
A görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna körül alakul idén, amely mintegy
5 százalékkal kevesebb a 2017-es mennyiségnél – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnyeszezont beharangozó sajtótájékoztatóján.

Ennek 40 százalékát exportálják a hazai termelők. Jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.

Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete található Magyarországon. A terület az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a 2017-es évivel közel azonos, mintegy 4.800 hektár lesz.

Jelentős változás Békés megyében figyelhető meg, ahol 2018-ra 5-10 százalékkal csökkent a termőterület a tavaly a hazai termékeket sújtó árcsökkenés és az annak következtében felhagyott termelés miatt. Pozitív tendencia látszik viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a jó időjárás miatt a szezon második felére valamelyest normalizálódott a piac; a termést kedvezőbben tudták értékesíteni, így mintegy 10-15 százalékkal, 1900 hektárra nőtt tovább a termőterület idén.

A sárgadinnye-termelésünk lényegesen kisebb volumenű, amelynek közel 100 százaléka hazai fogyasztásra kerül. Ezen a téren még bővülésre van szükségünk a jövőben, ráadásul a keresletnövekedés miatt perspektivikus piacról beszélhetünk, amelynek lehetőségeit célszerű kihasználniuk a magyar termelőknek. Sárgadinnyéből továbbra is mintegy
600 hektár területen, várhatóan 18 ezer tonna terméssel számolhatunk 2018-ban.

Az idei szezon jellemzője, hogy a tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye-kínálat

– mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Reméljük, hogy addigra elfogy az import dinnye, egyúttal szeretnénk jelezni az áruházláncok felé, hogy lehetőség szerint ne rendeljenek már import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termékre – tette hozzá a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 95 éves bácsitól rabolta el a nyugdíját három 12-16 év közötti fiú

Egy 95 éves bácsitól rabolta el a nyugdíját három 12-16 év közötti fiú
A két fiatalkorú fiú ellen vádat emeltek, harmadik társukkal szemben - életkora miatt - az ügyészség… Tovább olvasom