Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A szorongás előfordulási tünetei

Elõször is fontos tisztázni, hogy a szorongás nagyon õsi és a túlélésben komoly szerepet játszó mûködés.

Abban az esetben kell kezelni a szorongást, ha a szorongó embernek ez problémát, gondot jelent, megnehezíti az életét, elrontja mindennapjainak hangulatát. Ennek alapján pedig maga érzi úgy, hogy segítséget kíván igénybe venni panaszainak megszüntetése érdekében.

A SZORONGÁS TÜNETEI

Először is fontos tisztázni, hogy a szorongás nagyon ősi és a túlélésben komoly szerepet játszó működés. A magasságtól, a sötétségtől és a kígyóktól való félelem a kutatási eredmények szerint gyakorlatilag valamennyi embernél közös, és különböző mértékben meg is van. Meg kell azonban jegyezni, hogy a civilizáció fejlődésével fenti szerepe erősen háttérbe szor ult. Leegyszerűsítve, a szorongásos problémák két nagy csoportra oszthatók.

GENERALIZÁLT SZORONGÁS

Az első csoportba tartoznak azok, akikre a szorongás, aggodalmaskodás általánosságban jellemző. Ezt a zavart generalizált szorongásnak hívjuk. A probléma előfordulása gyakori, de a világ különböző tájain, különböző időpontokban, eltérő frekvenciával fordul elő – 8 és akár 65% között változva. A generalizált szorongásban szenvedőt túlzott szorongás vagy aggodalmaskodás, félelemteli várakozás jellemzi számos életeseménynyel és életkörülménnyel kapcsolatban. Fontos momentum, hogy legalább fél éven át megvannak a jellegzetes tünetei. Idetartozik az állandó idegesség, „felhúzottság" érzése, a fáradékonyság, koncentrálási nehézségek, ingerlékenység, izomfeszültség és igen gyakori az alvászavar is. Ez utóbbi elalvási vagy az éjszaka átalvásának nehézsége, illetőleg a nem pihentető alvás. Mindezek következtében pedig a szociális, családi vagy a munkahelyi funkciók, teljesítmények tartósan és jelentősen romolhatnak.

KÖRÜLÍRT SZORONGÁS

A pánikbetegség mellett vannak egyszerű, körülírt szorongásos fóbiák – például magas helytől, sötétségtől, kígyótól, póktól. Ilyen esetekben viszonylag egyszerű megoldásként kínálkozhat elkerülni az adott helyzetet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a szorongás tünetei sok esetben nagyon hasonlíthatnak bizonyos testi betegségek tüneteire – emiatt az ilyen irányú kivizsgálás nem mellőzhető. A terápiás eszköztárban a gyógyszeres beavatkozásé a főszerep. A relaxációs terápiák, pszichoterápiás módszerek úgyszintén szerepet kaphatnak a kezelésben – melyek részleteiről egy következő cikkben lehet majd olvasni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domínium a Rába partján

A Rába Domínium Ingatlan Kft. Győr-Moson-Sopron, Komárom és Veszprém megyében mintegy huszonnyolcezer négyzetmétert kitevő nyolc létesítmény gazdája, száznál több bérlője van világcégtől a kis magántársaságig. Évi bérleti bevétele mintegyhétszáz - millió, s a folyamatban lévő fejlesztéseinek értéke meghaladja a négymilliárdot. A Domínium feje Rigó László. Tovább olvasom