Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A T. Ház előtt az energiastratégiáról szóló javaslat

Benyújtotta az energiapolitikát 2030-ig meghatározó Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztés miniszter a parlamentnek kedden.
A parlament honlapján olvasható előterjesztés az új energiastratégia megalkotását azzal indokolja, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége, illetve a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. Ugyanakkor figyelembe kell venni a jövő nemzedék érdekében az élhető környezet megőrzését, az Európai Unió energiapolitikai törekvéseit és a globális kihívásokat - teszik hozzá.

A határozati javaslat tartalmazza az energiastratégiához kapcsolódó stratégiai környezetei vizsgálat alapján készült környezeti értékelést, amely nem csak 2030-ig szól, hanem kitekint 2050-ig. A javaslat része a gazdasági hatáselemzésről készült összefoglaló is, aminek alapja a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont hatáselemzése.

Az energiastratégia elsődleges célként hosszú távú szempontok alapján optimalizálná az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság együttes érvényesülését.

A stratégia alapján a teljes ellátási és fogyasztási láncot átfogó energiahatékonysági intézkedéseket kell hozni. Növelni kell az alacsony szén-dioxid intenzitású villamosenergia-termelés arányát, elő kell segíteni a megújuló és alternatív energiaforrásokon alapuló hőtermelés valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású közlekedési és szállítási módok elterjedését - olvasható a határozati javaslatban.

A fentiek megvalósítására a parlament a határozat elfogadásával felkérné a kormányt többek között arra, hogy "alakítson ki az európai szabályozással összhangban lévő, a befektetői környezet kiszámíthatóságát biztosító, átlátható, elszámoltatható és a fogyasztói érdekeket is figyelembe vevő új kormányzati energetikai intézmény- és eszközrendszert". A kormány feladatává teszi a határozati javaslat az energiapiac regionalitásának elősegítését úgy, hogy - többek között - Magyarország regionális elosztó és tranzit szerepét erősítsék. A határozati javaslatban az Országgyűlés felkéri a kormányt: "kezdeményezze a fenntartható energiagazdálkodásról szóló törvény megalkotását", dolgozzon ki "cselekvési tervet a távhőszolgáltatás versenyképességének biztosítására" és a közlekedési ágazatban gondoskodjon a zéró üvegházhatású gáz kibocsátású városi közlekedés, illetve közúti szállítási járműpark megteremetésének feltételeiről.

A kormányra háruló feladatok között szerepel az is, hogy a kabinet vizsgálja meg az energiahasználatot támogató szociális jellegű juttatások energetikai céloktól független kezelésének lehetőségét, azaz keresse a módját a szociális támogatás és az energiaárak szétválasztásának.

A javaslat részletesen foglalkozik a rendelkezésre álló primer energia források kilátásaival, a regionális piac megteremtésével és szembeállítja az előnyöket a hátrányokkal, vagy kockázatokkal. Előírja a kormány számára, hogy legalább háromévenként készítsen jelentést az energiapolitika megvalósulásáról.

Az országgyűlési határozat a közzétételt követő napon lépne hatályba és azzal egyidejűleg hatályát vesztené 2008-ban született 2008-2020 közötti időszakra szóló energiapolitikai határozat.

Olvasóink írták

 • 1. Koszta 2011. augusztus 03. 01:29
  „Az E85-ös üzemanyag bioetanol-tartalma a korábbi szabályozás szerint adómentes volt.
  A Nemzetgazdasági tárca szerint:
  "Ennek következtében az E85 ára jelentősen alacsonyabb volt a benzin áránál, ami az E85 fogyasztására ösztönzött a benzin kárára. Ez a folyamat komoly költségvetési bevételkiesést eredményezett, tekintettel a két üzemanyagfajta közötti adómérték különbségére."
  Hogy ezen "áldatlan állapot" megszűnjön, Aradszki András KDNP-s képviselő az E85-ös jövedéki adójának 40 forintra emelését indítványozta és a T. Ház ezt elfogadta...
  Mert a pénz beszél... A többi csak duma... "Zöld energia"... "Környezetbarát"... "Fenntarthatóság"... stb.
  Hab a tortán, hogy Aradszki 2011. január 26-án beadott vagyonnyilatkozata szerint jogtanácsosként a Moltól havi bruttó 440 ezer forintos fizetést kap. A MOL jelenleg nem forgalmaz E85-ös üzemanyagot. Tehát az ezirányú keresleteltolódás nem csak a "költségvetésnek okoz bevétel kiesést", hanem a MOL-nak is...
  És ehhez többet nem kell hozzáfűzni... Aki akarja az ennyiből is "érti", még ha meg nem is értheti...
  Ilyen a környezetbarát, zöld energia fenntarthatósága... Csak néhány magánzseb és a költségvetés hiánya a gátja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: minden párt felelős a kisebbségek boldogulásáért

Az ellenzéki párt keddi, a roma holokauszt emléknapján kiadott közleményében fogalmazta meg ezt. Tovább olvasom