Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A takarmányiparban terjeszkedik a Csányi-csoport

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó szingapúri CSIM Pte. Ltd. teljes egészében megvásárolja a takarmánygyártó Tendre Kft.-t.
A versenyhivatal keddi közleménye szerint a CSIM és a Tendre másik 50 százalékának tulajdonosa, a Forrás Nyrt. 2009 júliusában kötött szerződést, amelynek értelmében a CSIM megvásárolná a Tendre Takarmányipari Kft. másik 50 százalékát is. A CSIM Szingapúrban bejegyzett vállalkozás, amelyet 2008 végén a Csányi-csoportot összefogó Bonitás 2002 Kft. hozott létre, az egyedüli irányítást 77 százalékos tulajdoni hányaddal megtartva.

A CSIM alá rendezett cégcsoporthoz tartozik többek között a Tendre Kft., a Sole-Mizo Zrt., a Dalmandmen Zrt., a Bóly Zrt., a Pick Szeged Zrt., a Csányi Pincészet Zrt., a Bonafarm Zrt., a Fiorács Kft.. A CSIM az apportált társaságok felett gyakorol vagyonkezelői tevékenységet.

Az Arago Zrt. többségi tulajdonában álló Forrás Nyrt. 2007 februárjában szerzett 100 százalékos üzletrészt a 2002-ben alapított Tendre Kft.-ben. 2007 márciusában mintegy 300 millió forintos tőkeemelés történt a Tendre Kft.-ben, amellyel a Forrás Nyrt. üzletrésze 50 százalékra csökkent, a fennmaradó 50 százalék a Dr. ELF Kft. tulajdonába került. Ezt a tulajdonrészt vásárolta meg a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó, a Csányi-csoport vállalkozásait összefogó Bonitás 2002 Kft.

A GVH szerint az összefonódásnak nem lesz káros hatása a piaci versenyre, tekintettel arra, hogy a felek takarmánypiacon elért mennyiségi részesedése viszonylag alacsony. A takarmány előkeveréket és késztakarmányt gyártó Tendre Kft. értékesítésének közel egészét belföldön használják fel. A vállalkozás a magyarországi haszonállat eledel gyártás 7, az értékesítés 5 százalékát adja.

A Csányi-csoport több tagja szintén jelentős mennyiségű takarmányt termel. Együtt a hazai haszonállat eledel termelés hozzávetőleg 12 százalékát adják.

A GVH közleménye szerint a Tendre Kft. egy másik összefonódásban is érintett volt, hiszen megvette a fuvarozással foglalkozó Foring Kft-t. Utóbbi esetben azonban elmulasztotta a versenyhatóság engedélyét kérni, így 5 millió forint bírságot kapott. A bírság összegének meghatározásakor a GVH figyelemmel volt arra, hogy a Tendre Kft., bár jelentős késéssel, de eleget tett engedélykérési kötelezettségének. A versenyhivatal továbbá kizárta azt, hogy az engedélykérést tudatosan mulasztották volna el. Mivel a Foring Kft. közúti áruszállítási piacon kimondottan csekély részesedéssel rendelkezik, emellett kapacitásainak csaknem egészét a Tendre Kft.-vel meglévő üzleti kapcsolata köti le, a GVH az összefonódást engedélyezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták az M1-es és az M7-es közös kivezető szakaszát

Egy baleset miatt teljesen lezárták kedden az M1-es és az M7-es autópálya közös, a fővárosból… Tovább olvasom