Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A találkozó elmaradt

Szabó Miklós emlékére

A minap telefonon kérte, hogy találkozzunk: lenne mondanivalója. Ám amikor időpontot akartam egyeztetni, megdöbbentő hírt kaptam; „meghalt”.
Elhunyt Szabó Miklós, Rábaszentmiklós polgármestere, a falu és minden ismerős „Miklós bácsija”. Sokan szerették, köztiszteletben állt, véleményére odafigyeltek az emberek.
Szabó Miklós a rendszerváltás óta állt a település élén. Azért vállalta az olykor embert próbáló feladatot, mert tenni akart a falujáért, melynek történetét rajta kívül kevesen ismerték – ha ismerték egyáltalán – jobban. Polgármesterként egyik fő feladatának tekintette az általa ékszerdoboznak nevezett Árpád-kori körtemplom felújítását. Rengeteget fáradozott azért, hogy ez a vágya teljesüljön.
„ Amikor polgármester lettem, fogalmam sem volt, hogyan kell a felújítás előkészítéséhez hozzákezdeni” – mesélte egyszer. Örömmel beszélt róla, amikor 1996-ban – szavai szerint – egyenesbe fordult az ügy. Még nagyobb volt a boldogsága 1998 júliusában a kivitelezés megkezdésekor, noha sok-sok álmatlan éjszaka következett azután. Azt meg egyenesen csodának nevezte, hogy a 2000. esztendő októberében befejeződött a munka. Persze akadt más tennivaló is: elég a gázberuházást vagy a csatornázás előkészítését említeni.
Szabó Miklós a „Szentmiklós” nevű települések szövetségének egyik alapítójaként is a vidék felemelkedéséért dolgozott. Szívén viselte a gazdálkodók sorsát, s mint az egyik találkozásunk alkalmával fogalmazott: „A parasztember olyan, mint a fűzfavessző a Marcal-parton, hiába nyírják, ha megérkezik a tavasz, növekedésnek indul.”
Szabó Miklós, Rábaszentmiklós polgármestere, a falu kántora elment, hetvenkét évesen befejezte földi életét. Kétségkívül maradandót alkotott.
Miklós bácsi! Nyugodjék békében!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Listára kerünek az ételmérgezést okozó vendéglők

Várhatóan augusztus 1-től érhető majd el az ÁNTSZ honlapján az a lista, amelyen olyan büfék,… Tovább olvasom