Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

A tanárverés ritka, de a lelki terror annál gyakoribb

A tanárverés igen ritka, a zsarolás, a kiközösítés illetve a lelki terror azonban annál gyakoribb a budapesti középiskolákban - derül ki abból a felmérésből, amelyet Demszky Gábor felkérésére egy fővárosi bizottság készített csaknem 2 ezer diák és 85 iskolavezető közreműködésével.
A kutatás szerint ezeknek a problémáknak a kezelése ugyanolyan nehéz, mint a verekedéseké. Ráadásul ott, ahol vannak cigány gyerekek, a diákok roma származású osztálytársaikat vádolják, ha konfliktus robban ki - írja a lap. Az agresszió többnyire szóban nyilvánul meg, ha viszont fizikai agresszió történik, abból a lányok is kiveszik a részüket.

A szakemberek szerint a vidékről bejáró gyerekek szelídebbek, és nagy eltérés van az iskolatípusok alapján is. A gimnazistákat főleg az irritálja, ha társuk túlságosan elkényeztetettnek tűnik, a szakiskolákban viszont a "másiknak van, nekem nincs" típusú frusztráció jelenik meg a leggyakrabban. A kutatás szerint a tanárok egy része viselkedésével szinte előcsalogatja a diákokból az agressziót, amit aztán nem képes kezelni. Az iskolák felében egyébként nincs olyan szakember, akit konfliktuskezelésre kiképeztek volna - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 7. Kapuvári 2008. május 15. 17:55
  „Micsoda butaságok ezek!romát vádolnak?hát persze,hogy vádolják,mert azok nem tudnak elülni a se..ükön!meghogy a tanárok csalogatják elő az agressziót?nevetséges!szdszes hazugság és csúsztatás!homokba dugott fejek!cigányság a legfőbb probléma és a neoliberális nézetek!”
 • 6. orgona 2008. május 15. 15:11
  „Aki igy köszönti a tanulokat ott mar gond van.Es ahol gond van azt jelenteni kene,nem?Szobol ert az ember de tudom sokan csak halgatnak es kritizaljak masok tulajdonsagait.”
 • 5. józsinéni 2008. május 15. 11:54
  „Amikor én szakközepes voltam ,minden alkalommal úgy jött be az egyik tanárúr,hogy mi van bőrtöntőtelékek...!Csúnya és sok megaláztatást láttam végig.Csak mi akkor tűrtünk és tudtuk túl kell élni.A mai fiatalok már nem ilyen toleránsak.Úgy gondolom legtöbb esetben a tanár teszi meg az első lépést....”
 • 4. orgona 2008. május 15. 11:16
  „Annak idejen az iskolaba szabalyok voltak amit be is tartottunk,es tiszteltük tanarainkat ma ez hol van?Eleve viselkedni nemtudunk ez pedig neveles dolga lenne!Ha kiallitottak valakit az osztalybol mar ez szegyen volt, nem hogy a tanarnak essek stb.Sajnos az agresszivitet mar az oviba kezdödik tudom a sajatomrol a tarsadalmi politika mindent elrontott mar reg,mas orszagban sem különb a helyzet.A fiatalsag nagy resze agressziv es erröl mindenki tehet!”
 • 3. kovár 2008. május 15. 11:07
  „Azért,megkérdezném...A "lelki terrort" egy iskolai közösségen belül, ki tudja a "leghatékonyabban" alkalmazni?”
 • 2. matriné 2008. május 15. 11:02
  „Magyarországon nincs bünüldözés ahol a "lelki terrort" , mint bünügyet üldöznék! Sőt még arra sincs törvény, hogy felismerhessék e jelneséget! De, ha még is van, akkor az is csupoán parancsra történhet! A parancsot pedig tudja minden értelmes polgát, hogy ki adhatja ki e rendszerben! Erről ennyit!”
 • 1. dodó 2008. május 15. 10:40
  „Több cigány = több terror!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökig lehet idén diákhitelt igényelni

Aki lekési a határidőt, már csak a következő tanulmányi évben kérheti - figyelmeztet a Diákhitel… Tovább olvasom