Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A tánc mint az életöröm forrása

A tánc ragyogóan karbantartja a testet és a lelket egyaránt. Olyan izmokat is fejleszt, melyekről a „nem táncosok" azt sem tudják, hogy léteznek. Fejleszti a személyiséget, sikerre nevel – hívja föl a figyelmet az egész ország által nézett Szombat esti láz zsűritagja, a Szegeden élő Pálinkó Lujza.
Táncolni az ember minimum kettesben táncol, s mindkettejüknek alkalmazkodni kell a másikhoz. Illusztráció: MTI
Táncőrületben úszik az ország – vagy csak ül a tévé előtt, alig várva, mikor kezdődik a Szombat esti láz, vagy a Megatánc?
– Jó lenne, ha nemcsak ülne, jó lenne, ha ezek a műsorok kedvet csinálnának az embereknek ahhoz, hogy elkezdjenek táncolni – pusztán egészségügyi okokból is – mondja Pálinkó Lujza, hússzoros magyar bajnok versenytáncban, a Szombat esti láz szegedi származású zsűritagja, tánciskola-igazgató. A tánc – hívja föl a figyelmet –, ha rendszeresen és hosszú távon műveljük, testi-lelki egészségformáló erővé válhat. Az izomzat harmonikusan fejlődik, az izomzat arányosabb lesz, mint bármily sportág alkalmazása esetén. A tánc minden egyes mozdulata „meg van szerkesztve", s nem létezik olyan izom, izomcsoport, amely ebből az összetett mozgássorozatból kimaradna.

Fejlődő izmok

Minden izomra, izomcsoportra hat, még az olyanokra is, mint például a bordaközi izmok, melyekről az ember, ha nem táncol, azt sem tudja, hogy léteznek. Az izmok nemcsak arányosan, hanem időtállóan fejlődnek – ha valaki kondigépezik, tapasztalhatja, hogy amint abbahagyja, az izmok rögtön elkezdenek visszafejlődni. A tánc esetében ez nem történik meg. S az izmok fejlődése tehermentesíti a csontokat, az ízületeket, így csökken az ortopédiai betegségek létrejöttének lehetősége.

Pozitív érzelemvilág

Lelkileg is kitűnően hat az emberre a tánc, hozzájárulva a személyiség fejlődéséhez. Táncolni az ember minimum kettesben táncol, s mindkettejüknek alkalmazkodni kell a másikhoz. Ez az alkalmazkodás a mindennapi életben rendkívül fontos – ha valaki tud alkalmazkodni, megelőzheti a konfliktusokat, illetve az azokból adódható lelki betegségeket. Az, hogy az ember tartozik egy partnerhez, egy tánccsoporthoz, önmagában is betegségmegelőző. A jó társaságban végzett közös munka eltereli az ember figyelmét a problémákról, nem indul el hangulata depresszív irányba. Annyira természetes, hogy nem is szoktunk gondolni rá, de táncolni zenére szokás – s a zene szintén önmagában is jótékonyan hat az ember érzelemvilágára.

Betegségmegelőző hatás

A versenytánc – amit Pálinkó Lujza képvisel – nemzetközi; szaknyelve az angol, ahhoz, hogy valaki profi versenytáncos legyen, nélkülözhetetlen a nyelvtanulás, így a tánc voltaképp karbantartja a szellemi erőt is. A tánc amúgy általában megkomponált alkotás, van eleje, közepe, vége, az embereket – kivált a gyerekeket – megtanítja sikerélményt elérni –, és sikert csak akkor érünk el, ha valamit elkezdünk, folytatjuk, és be is tudjuk fejezni.

A táncnak nemcsak betegségmegelőző, hanem gyógyító hatása is van – hívja föl a figyelmet Szilágyi Edit pszichopedagógus. Frank Róbert táncterapeuta, aki az Egyesült Államokban végzett táncterápiával kapcsolatos tanulmányokat, rámutat: a táncterápia elősegíti az önismeret kialakítását, mások jobb észlelésének készségét, így a jó társkapcsolat kialakítását, és a döntési helyzetekben való magabiztosságot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvassa a politikusokról írt könyveket?

Tovább olvasom