Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A tárolás receptje

Az edények, háztartási készülékek és egyéb nélkülözhetetlen dolgok tárolásához nemcsak szekrényekre, polcokra van szükségünk a konyhában, de okos tervezésre, racionális helykihasználásra is.  A szekrények és polcok mellett sokat segíthetnek a számtalan kombinációban használható kiegészítők is.

Szekrények, polcok

A kényelem és az esztétikum mellett a konyha alapvetően két funkció betöltésére hivatott: az ennivaló elkészítése és minden olyan tárolása, amire eközben szükség lehet. A konyhabútorok és munkafelületek kialakításakor a bútor-gyártók az ergonómiai követelményeket is figyelembe véve igyekeznek a legelőnyösebb változatokat előállítani, hiszen munka közben nagyon fontos a kényelmes testtartás, valamint az, hogy mindent elérhessünk különösebb erőfeszítés nélkül. Összeállításunkban a konyhában leggyakrabban használt tárolórendszerek bemutatására törekedtünk.

Tárolók, szekrények, polcok

A modulokból álló rendszerek általában 30-35 cm mélységgel, és 70-100 cm között váltakozó magassággal készülnek. A szabványméretek mellett azonban a gyártók lehetőséget kínálnak egyedi módon megtervezni és összeállítani konyhánkat. Néhány bútor-gyártó cég például teljesen egyedi modellt fejlesztett ki kizárólag az alacsony termetű emberek, vagy pontosan a nagyon magas háziasszonyok számára.

A bútorkészítők leggyakrabban rozsdamentes acélt, műanyagot, festett vagy festetlen fát használnak bútor-alapanyagként, így aztán mindenki kiválaszthatja az ízlésének és stílusának leginkább megfelelőt. A zárt, nyitott, beüvegezett bútorelemek különböző változatai (alsó és felső elemek, sarokelemek, magas szekrények, görgős tárolók, polcok, stb.) szintén egyéni kombinációkat tesznek lehetővé.

Manapság nagyon divatos megoldást jelentenek a beépített vagy falmélyedésben elhelyezett nyitott vagy üvegfrontos tárolók, amelyeknek köszönhetően az addig kihasználatlan helyet is hasznossá tehetjük. Ugyancsak egyre nagyobb teret hódítanak a hagyományos konyhabútorokkal szemben a nyitott szekrények és polcrendszerek.

Néhány gyártó az ilyen változatokat a szekrénymagasságokkal való manőverezés által hozza létre, a szekrények közötti teret nyitott vagy beüvegezett polcokkal töltik meg, de kaphatók direkt sarkokba szabott szekrények és polcok is. Érdekes és korszerű megoldás a beépített dugaljjal ellátott rolós elem is (fémből vagy műanyagból), amely a háztartási kisgépek tárolására szolgál; rendkívül jól kihasználható, hiszen nemcsak helyet takarítunk meg, de rendet is tarthatunk általa. De függetlenül az elrendezéstől, a fali szekrények és nyitott polcrendszerek jelentősebb megterhelésnek vannak kitéve, mint az alsó, lábon álló elemek, ezért mindig ügyeljünk a minőségi összetevőkre.
 
 
Fiókos elemek, kiegészítők

A minőségi bútorgyártás egyik nyilvánvaló bizonyítéka, hogy a fiókok már 100%-san kihúzhatók (és nem az eddigi 75%-ban), így a leghátsó zugba is bepillantást nyerhetünk. Az ilyen fiókok általában 80 kg-ot is elbírnak (kihúzott helyzetben!) és nagy mennyiségű étkészlet elfér bennük. A kihúzás könnyedségét a „teher" mennyisége nem befolyásolja. Néhány bútor-gyártó cég emellett „karcvédő" technológiát használ, hozzájárulva a fiókfelület épségének hosszabb idejű megőrzéséhez. Csaknem általánosan elterjedtté vált a csillapított fiókzáródás, amelynek lényege, hogy a fiók, függetlenül méretétől és típusától, illetve a lendülettől, szinte teljesen hangtalanul záródik. A csúszásgátló betét is már gyakorlatilag a fiókok kötelező attribútuma (hogy a lendületes kihúzás során a fiók tartalma ne csúszkáljon egyik helyről a másikra). A rögzített vagy módosítható fiókbetétek lehetővé teszik a fiók egyedi beosztását, ezáltal a rendteremtést is. Egyes cégek a tároló-rendszerekhez való lelkiismeretes hozzáállásukat bizonyítva, speciális, bársonybevonatú fiókokat is terveztek külön az ezüst étkészlet tárolására. A kisgyerekek biztonságát szem előtt tartva pedig ma már csaknem minden cég biztosított fiókokat gyárt.

És ha a tárolásról van szó, mindenképpen meg kell említenünk a számtalan változatban, kombinációban használható kiegészítőket is, amelyek nélkül a konyha sokat veszítene funkcionalitásából. A különböző könyvtartók, fűszertartók, papírtörlő-tartók, kenyértartók stb. mellett apró fogasok, kampók, illetve kör, félkör alakú stabil vagy forgatható polcos oszloprendszerek, sarokelemek tehetik teljesebbé konyhánkat. Ezek a kiegészítők csaknem 90%-ban növelik a hasznos helykihasználást, emellett képesek újdonságot vinni a konyha enteriőrjébe. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jó lenni szakmunkásnak

Ma, amikor sokszor több diplomával is nehéz elhelyezkedni, a jól képzett szakmunkások, mesteremberek… Tovább olvasom