Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A tavaszi nagytakarítás

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak! Ötleteinkkkel és haditervünkkel gyorsabban haladhat, s lépsről-lépésre, könnyedén elvégezheti a "piszkos munkát".
Segéderő 
Ha van takarítónője, figyeljen oda, hogy őt se érje váratlanul a nagytakarítás. Beszélje meg, hogy a bejárónő vagy a takarítók milyen ütemben tudják a nagytakarítást elvégezni. Aki először szeretne ilyen szolgáltatást igénybe venni, bármelyik napilap (vagy telefonkönyv) hirdetési oldalát végigböngészi, legalább tízet talál. Ha ragaszkodnak a referenciákhoz, természetesen kérhetnek, amit a jelöltek valószínűleg árlistával együtt küldenek el. Akár napi- vagy nagytakarításról, akár ablakpucolásról legyen szó, kérjen árajánlatot. Persze megkérdezheti egy-egy ismerősét is, ha lakása tisztasága meggyőzi a bejárónő hatékonyságáról.
Kérhetnek festés utáni nagytakarítást is. Ilyenkor meg kell mondani a szolgáltatónak, hogy üres vagy bútorozott lakásról van-e szó, a bútorokat is visszategyék-e a helyükre, és mennyire lett festékcseppes a csempe, a parketta vagy a burkolat, mert aszerint nyújtják be a számlát. A napi takarítás ára 2500-5000 Ft között mozog.
A Nagy Haditerv

Elhisszük, hogy ebben a pillanatban eszébe sem jut, hogy egyszer eljön az a tavaszi nap, amikor nekiáll a lakás kipucolásának. Ám, hogy ne érje felkészületlenül a pillanat, mikor kezébe veszi a porszívót, segítünk a Nagy Haditerv összeállításában.

A három alapvető kérdés:

- Mire lehet szükségünk a takarításhoz?
- Mivel mit tudunk hatékonyan tisztítani?
- Mi az, amire feltétlenül szükségünk van?
A válasz egy mondatban megfogalmazható: gépekre, kézi eszközökre és tisztítószerekre egyaránt szükségünk lesz a művelethez.

Gépek

Porszívó: alkalmas a szőnyegek és kárpitok porszívózására, illetve különböző speciális adaptereivel a bútorok, rések, fűtőtestek és egyéb más, nehezen elérhető helyek portalanítására. A porszívónak két leglényegesebb tulajdonsága a szállított levegő mennyisége és a szűrési fokozata. Továbbá nagyon fontos a portárolási kapacitása és az ürítés módja. A papír-porzsákos porszívók a leghigiénikusabbak és legpraktikusabbak. Bizonyos porszívók saját motorral meghajtott, kefés szőnyegszívó fejjel is rendelkeznek, melyek biztosítják a por kifésülését a szőnyegből. A porszívót bátran alkalmazhatjuk minden portalanítási feladathoz. Feltéve, hogy megfelelő szűrésű gépet vásároltunk, a porrongyot akár száműzhetjük is a lakásból.

Szóró-szívó gép (úgynevezett takarítógép): tulajdonképpen a porszívó továbbfejlesztett változata, amely egy adagoló tartályból képes vizet juttatni a tisztítandó felületre, és alkalmas annak a visszaszívására is. Ezek a gépek bevethetők kemény és rugalmas padló felmosására, kiömlött folyadék felszívására, továbbá textilburkolatok és kárpitok tisztítására. Ám figyelembe kell venni, hogy a gépek nem képesek maradéktalanul visszaszívni a felületre juttatott vizet, így mindig számolni kell bizonyos száradási idővel.

Kézi eszközök: felmosóvödör, kézi szőnyegkefe, ablaktisztító eszközök, partvis, csempelehúzó, szóróflakon, dörzsis szivacs, kaparó
Tisztítószerek

Napi szaniter tisztító: enyhén savas (5-5,5 pH) tenzideket és illatosító anyagokat is tartalmazó szer, mely a vizes helyiségekben található felületek napi (heti) tisztítására alkalmas.
Hideg zsíroldó, lúgos kémhatású, folyékony tisztítószer, melyet a felületre permetezve egy-két perc reakcióidő elteltével igen könnyen letörölhetünk a zsíros szennyeződéssel együtt.
Mosogatószer
szőnyegtisztító száradó hab
száraz szőnyegtisztító por
szőnyegsampon
polimer alapú padló felületkezelő szer
rágógumi-oldó

Mennyibe kerülnek a vegyszerek?

Ilyenkor tavasszal a nagy bevásárlóközpontokban nagytakarítási akciók vannak, így olcsóbban juthatunk hozzá a keresett termékekhez, amelyek általában 500-750 ml-es kiszerelésben kerülnek a polcokra. A kereskedők szerint a legtöbben az általános lemosószereket vásárolják, mint például a Domestost, ami 350 forinttól kapható, a Clean ablaktisztító utántöltő 280 forinttól, az Ajax fel- és lemosószer 400 forint körüli áron, a Cif 250 forinttól és a bútorfényezők, mint a Pronto, 400-tól kaphatók. De az olcsóbb hazai terméket már 250 forintért hazavihetjük.
A magyar háziasszonyok előszeretettel használják a hypót is, ennek literje már 35 forint, a Flóraszept 169 forintba kerül. Kárpit- és szőnyegtisztítót körülbelül 350 forinttól vehetünk, ebből is nagy a választék. Nem árt, ha elolvassuk, a vásárolt tisztítószer tartalmaz-e a környezetünkre káros vegyianyagokat, mert ha igen, inkább válasszunk másikat!

A takarítás folyamata

Nézzük, hogy ha már mindenen túl vagyunk, mindent beszereztünk és lelki erőt is gyűjtöttünk, hogyan fogjunk neki a takarításnak. A helyiségekben föntről lefelé és bentről kifelé haladjon. Ha egy teljes napja van a takarításra, és ügyes, akár estére végezhet is. Ha erre nincs módja, ossza be a helyiségeket, hogy melyik napon mit csinál. Egy átlagos lakásban takarítástechnológiai szempontból négyféle területet különböztethetünk meg:

zsíros, poros: konyha
vízköves: vizes helyiségek
poros: lakótér
koszos, poros: tárolók

1. A konyha

A konyhában a gyakori sütés-főzés mellékhatásaként a legjellemzőbb szennyeződések a zsíros-poros lerakódások, melyeket a különböző felületekről a legkülönbözőbb hatékonysággal távolíthatunk el. Ha gyakran takarítunk, a munkához elég a mosogatószerünk és egy dörzsi szivacs, ha viszont csak időszakosan vesszük rá magunkat a feladatra, erősebb vegyi hatást, például lúgos hideg zsíroldót, vagy gőzfejlesztőt is célszerű bevetnünk.
A konyha kitakarítását kezdjük legfelülről. A magasan elhelyezkedő, vízszintes felületekre a terheléstől függetlenül akár havonta ráférne a nagytakarítás, így aztán olyan eszközökkel végezzük a tisztítást, amelyek alkalmasak nagy mennyiségű szennyeződés letakarítására és biztonságosan megtartartják a koszt. A legjobb eljárás, ha egyszerűen a nagyját leporszívózzuk a területnek megfelelő adapterek alkalmazásával, és csak ezután távolítjuk el a maradékot egy tisztítószeres szivaccsal vagy ronggyal.
A konyhai nagytakarítás során ne felejtsük elmozdítani a szekrényeket, a tűzhelyt, és mögöttük is alaposan kitakarítani, mert ezek csak az igazi koszraktárak! Ilyenkor célszerű a rovarirtást is betervezni, amihez feltétlenül kérjék ki szakember tanácsát.

2. Fürdőszoba, wc 
 

A vizes helyiségekben elkerülhetetlenek a meszes lerakódások. Ezek eltávolítása enyhén savas kémhatású tisztítószereket igényel. Ma már kaphatók olyan textíliák is, melyek vegyszer nélkül, pusztán a speciális mikroszálas szövésből eredő mechanikus hatás révén tisztítanak. Ezen a területen is nagyon fontos, hogy mekkora a terhelés és milyen időközönként végezzük a munkát, mert minél több a szennyeződés, annál drasztikusabb eljárást kell alkalmaznunk.

3. Lakótér, háló

Sajnos, a por mindenhol jelen van, és minden vízszintes területre menthetetlenül rátelepszik, bármilyen csodaszerrel is ápoltuk. Ezért fontos a jó porszívó kiválasztása, mely ha jó hatásfokú szűréssel rendelkezik, gépesíthetjük a portalanítást. Először szedje le a pókhálókat, törölje le a képkereteket, a világítótesteket, ezután következzen a szekrény meg a polcok teteje. A könyvek tetejét leporszívózza, és a már letörölgetett polcra tegye vissza a köteteket. Amennyiben padlószőnyegünk van, akkor a por jelentős részét innen kell eltávolítanunk. A szőnyegekben a mechanikus szennyeződéseken (por, haj, szőrszálak, homok stb.) lehetnek még vegyi szennyeződések is, vegyi foltok, vagy egyenletes elkoszolódás. Ezeket többféle eljárással tisztíthatjuk ki:
száraz poros tisztítás
száradó habos tisztítás
szóró-szívó eljárás
samponozás és öblítés
 
Mindegyik eljárásnak megvan a maga előnye és hátránya is. A száraz poros eljárás esetén számítanunk kell rá, hogy ennek a technológiának tisztítási hatásfoka csak közepes, ezért ha erre rendezkedünk be (a szőnyegünk minősége miatt), gyakrabban kell alkalmaznunk, viszont nem kell bajlódnunk a szőnyeg szárításával, sőt munka közben a család élheti körülöttünk az életét.
Ha elhanyagoltuk a szőnyegpadlónkat, sajnos, drasztikusabb eljárást kell bevetnünk, például a samponozást, amellyel tulajdonképpen kimossuk és kiöblítjük szőnyegünket. Az ideális szőnyegsampon enyhén savas kémhatású, azaz alkalmazása során feloldja a szőnyeg szálain képződött karbonátos fátylat, ami a kiömlött folyadékok miatt alakulhat ki. Ennek az eljárásnak viszont az a hátránya, hogy csak megfelelően meleg időben végezhetjük, mert másképp egy hét alatt sem szárad meg a szőnyegünk.

Ablakok

Az ablaktisztítás ma már művészet. Igen komoly szerszám arzenál áll rendelkezésünkre, és igen gyorsan, hatékonyan tudunk velük dolgozni. Alapvetően két eszköz nevét érdemes megjegyezni: a vizezőét és a lehúzóét. Egyikkel, mint ahogy a neve is mutatja, a tisztítószeres vízzel bevizezzük az ablakot, míg a másikkal szárazra húzzuk, akár egy ablaktörlő. Az eszközökön kívül természetesen, tisztítószerre is szükségünk van, ez lehet a megfelelően hígított, kedvenc mosogatónk. Sokan még ma is az ecetes vízre esküsznek, ha azzal mossa le az üveget, garantáltan nem lesz foltos és csíkos. Túl magas ablakok esetén igénybe vehetünk különböző teleszkópokat is, melyekkel akár 12 méterig is felérhetünk.

Padlófelmosás
 

Ma már a háziasszonyok számára is elérhetők a professzionális világban használatos eszközök, ilyenek a kétvödrös rendszerek, a lapos felmosók. Ezek szakszerű használata viszonylag gyorsan elsajátítható, és akkor érezhetjük kiemelkedő hatékonyságukat. Ha a padlón a poron kívül nincs más szennyeződés, a lapos felmosókat használhatjuk szárazon is, csak vigyázzunk, hogy a fej menetiránya ne változzon meg, tehát amikor falhoz érünk, vargabetűvel forduljunk, tolva magunk előtt a port. Ma már kiskereskedelemben is kaphatók mikroszálas felmosók, ezekhez csak vizet kell használnunk, és kiváló eredményeket érhetünk el. Megfelelő gépi alaptisztítás után a rugalmas padlók és a keménypadlók némelyike polimer alapú védőréteggel vonható be, amely védi is azt, ráadásul igen esztétikus felületet kölcsönöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vár a nagyvilág! utazási kiállítás nyertesei

Tovább olvasom