Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A Tégla (The Departed)

Az ír maffia legtehetségesebb fiatal tagja felvételizik a Massachusettsi Rendőrakadémiára.
Azt a feladatot kapta, hogy legyen tökéletes rendőr, szerezzen magának egyre magasabb rangot a testületben, és jelentsen mindent igazi megbízóinak. Ám egy másik fiatal rendőrtiszt hasonló feladatot kap: neki Boston nagyhatalmú bűnszövetkezetébe kell jelentkeznie, hogy ott lehetőleg a keresztapa közelébe kerüljön. Mindketten sejteni kezdik, hogy az ellenfélnek is van egy kéme a közelükben...


rendező: Martin Scorsese

forgatókönyvíró: William Monahan, Siu Fai Mak, Felix Chong
zeneszerző: Howard Shore
operatőr: Michael Ballhaus
producer: Jennifer Aniston, Brad Grey, Graham King, Brad Pitt, Martin Scorsese
vágó: Thelma Schoonmaker

szereplő(k):
Leonardo DiCaprio (Billy Costigan)
Jack Nicholson (Frank Costello)
Matt Damon (Colin Sullivan)
Martin Sheen (Oliver Queenan)
Vera Farmiga (Madolyn)
Mark Wahlberg (Dignam)
Alec Baldwin (Ellerby)

A film sztorija

A tégla cselekménye Dél-Bostonban játszódik, ahol Massachusetts állam rendőrsége felveszi a várost uraló szervezett bűnszövetkezet elleni kemény harcot. A cél, hogy belső aknamunka árán letaszítsák trónjáról a teljhatalmú maffiavezért, Frank Costellót (Jack Nicholson). A Dél-Bostonban felcseperedett fiatal újoncra, Billy Costiganre (Leonardo DiCaprio) esik a választás, hogy beépüljön a Costello vezette maffiába.

Miközben Billy azon dolgozik, hogy elnyerje Costello bizalmát, egy másik fiatal rendőr, Colin Sullivan (Matt Damon), szintén a "Southie" szülöttje, gyors iramban lépked fölfelé az állami rendőrség ranglétráján, míg végül bekerül a Különleges Vizsgálati Egységbe. Ily módon Colin tagjává válik annak a maroknyi tisztből álló elitcsapatnak, melynek célja Costello kiküszöbölése. Felettesei azonban nem tudják, hogy Colin Costello embere. Hála neki, a maffiavezér mindig egy lépéssel a rendőrség előtt jár.

Mindkét férfit emészti kettős élete, ám amikor mindkét fél számára világossá válik, hogy tégla van közöttük, Billy és Colin váratlan veszélyhelyzetbe kerül, hiszen bármelyik pillanat leleplezéssel fenyegethet. Mindketten azon igyekeznek hát, hogy saját bőrük megmentése érdekében minél hamarabb felfedjék az ellenfél spionjának kilétét. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Szász András

"Ezért is nagyon beszédes az eredeti The Departed cím, amely elhunytat,
eltávozottat jelent - valakit, aki többé már nincs köztünk. És DiCaprio figurája tulajdonképpen a film elején távozik a társadalomból. Sajnos néhány zavaró logikátlanság is becsúszik a fordulatok közé, és sok néző megint dühönghet egy kicsit a befejezésen, de tény, hogy A tégla Scorsese utóbbi időben készült munkái közül kiemelkedően jónak számít. Azt sem mondhatjuk, hogy a Szigorúan piszkos ügyek színvonalát nem éri el, de nem állhatom meg megkérdezni: lesz-e vajon még egy Taxisofőr, Dühöngő bika vagy Nagymenők, Martin?"
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonykodik karácsony közeledtével?

Tovább olvasom