Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A tél fogságában: hótolókat is mentettek

Folytatás az 1. oldalról.

– Mivel képtelenség kimozdulni, határidős munkáimat sem tudom teljesíteni – panaszolta a településrészen élő Kovács Árpád.

– Tisztességgel adózom a városnak, elvárnám, hogy ne kerülhessek ilyen szorult helyzetbe. Persze, sokan járnak hasonló cipőben.
– Én nem tudom, hogyan dolgozott a hótoló, de a Régi iskola soron a kotrás után az út közepén maradt egy két méter hosszú, 60–70 centi magas hókupac. Nincs autós, amely ezen át tudna menni – tárta szét a kezét Kenedli Katalin, Brennbergbánya postása. – Reggel, amikor Natáliát az óvodába vittem, szánkóval is alig lehetett ott közlekedni. Egyedül a műúton sikerült a gépeknek úgy-ahogy letakarítani a havat, a mellékutcák zöme kocsival járhatatlan. Az iskolánál és az óvodánál a gondnok vágott utat a nagy hóban, hogy az ebédet szállító autó megérkezhessen.

Parkolókat ástak

maguknak


– Többek között a Sárgaház soron, a haranglábnál is járhatatlanok az utak – említi Orbán Zsolt ácsmester. – A templom előtti parkolóba pedig lehetetlen beállni. Legalább hat-nyolc sofőr ásott ki magának helyet, hogy aztán gyalog menjenek haza, cuccokkal, gyerekkel egy-két kilométert megtéve. De azokon a helyeken sem lehet igazán közlekedni, ahol már letolták a havat, mert az utakat nem teljes szélességében tisztították meg. A gyalogosoknak meg a méteres hókupacokba kell ugraniuk, ha egy autó arra halad...

Vízaknában a hókotró

– A hegyvidékes Brennbergbánya, Hermes és Új-Hermes településrészek mindig is problémás területnek számítottak, ami a nagy havazásokat és a hómentesítést illeti – kezdte Gergácz Gyula, a városüzemeltetési kft. főmérnöke.

– A buszfordulóig sikerült járhatókká tenni az utakat, de az kétségtelen, hogy a kedvezőtlen terepviszonyok és a szűk utcák, útfordulók miatt nehéz feladat a településrészek tisztítása. Nehezíti a helyzetet, hogy nagy erőgépeket nem is lehet bevetni. E területeken négy hókotrónk is elakadt, nagy nehézségek árán tudtuk csak kimenteni azokat. Közülük csak egy jutott el Brennbergbányára. Az egyik ekés traktor pedig vízaknában landolt, csőtörés lett belőle, s a hótoló eke tartószerkezete is elgörbült. Mindezek ellenére kiemelt figyelmet fordítunk Brennbergbánya hóhelyzetére, folyamatosan dolgozunk az utak felszabadításán. Ugyanakkor kérjük a helybéliek megértését és türelmét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vb: Kedvező hatás?

Labdarúgás

A németországi kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint mintegy… Tovább olvasom