Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A tengeri olajfúrásokhoz Szegeden készülnek a tömlők

Tengeri olajfúrásoknál is használják azt a nagy teherbírású, extrém körülményekre kidolgozott gumitömlőt, amelyet Szegeden fejlesztettek ki és gyártanak. A világ minden részén használt tömlők közül tízből kilenc a Phoenix Rubber Gumiipari Kft.-ben készül. A szegedi cég a hannoveri központú Continental ContiTech csoport tagja.
A tömlők a világon mindenütt beválnak. Fotó: Karnok Csaba
Magyar termék nagydíjat kapott a Phoenix Rubber Gumiipari Kft. olajipari termelőtömlő-termékcsaládja. A Szegeden készülő tömlőket öt kontinensen használja a gumiipar, Ausztráliától Brazíliáig és Alaszkától Oroszországig. Tenger alatti olajfúrásoknál is használhatók – márpedig például az Atlanti-óceán északi viharzónájában jelentkező megpróbáltatásoknál extrémebb körülmények aligha képzelhetők el, amelyeket egy ipari terméknek ki kell bírnia. Száz százalékig magyar fejlesztésen alapszik az eredmény – mondja Katona Tamás, a hannoveri központú Continental ContiTech csoporthoz tartozó kft. frissen kinevezett, magyar ügyvezető igazgatója.

A fejlesztés Szegeden zajlik, a cég együttműködő partnere a Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpontnak, s különösen a lézeroptikai és az alkalmazott kémiai központtal szoros az együttműködése, de az ország más területein dolgozó szakemberek is részt vesznek a munkában. Az API 17K nevű, speciális szabványt kifejezetten az óriási igénybevételnek kitett tengeri olajkitermelő, -fúró berendezésekre fejlesztették ki, amelyeket Szegeden gyártanak. Teherbíró képességére jellemző: a fémrészek élettartamát húsz évre méretezik, tízszeres „túlbiztosítással" – azaz kétszáz évig bírják az igénybevételt.

Hasonlóan szigorú biztonsági előírások csak az űrtechnológiában és a repülőgépiparban léteznek. Az említett szabványnak a szegedi cég a birtokosa, a világon ezenkívül csak egyetlen vállalat van – Angliában működik –, mely képes ugyanezt a követelményrendszert teljesíteni – s az angol cég is a Continental tulajdona.

Az értékesítés bővülésének mértékét szemlélteti: néhány évvel ezelőtt mintegy tíz-húsz millió forint származott e speciális termék eladásából, az idei esztendő végére pedig az az összeg meg fogja haladni az 500 millió forintot. Ez az egész világpiacra vonatkozik – meglehetősen szűk a piac –; tíz ilyen tömlőből kilenc Szegeden készül. A teljes olajipari tömlőértékesítés pedig két év alatt 50 százalékkal nőtt, és most eléri az 5 milliárd forintot. Nem véletlen: nincs arra példa, hogy a cég által készített tömlő bárhol a világon meghibásodott, s környezeti vagy életvédelmi katasztrófához vezetett volna.


40 éves a gumigyár

A Continental ContiTech csoporthoz Szegeden két kft. tartozik, egyik a gumiipari, a másik a hevederipari. Mindkét kft.-nél jelentős beruházások indultak az idén a kapacitás növelésére. Egyébként mindkét kft. közös őse a negyven évvel ezelőtt alapított gumigyár. Annak idején Magyarország kapta a KGST-országok olajipari tömlőkkel való ellátásának feladatát, de már akkor is hoztak konvertibilis dollárokat a Szegeden gyártott, egyre különlegesebb minőségű tömlők. A Szovjetunió összeomlása után a magyar gumiipart ezek a továbbra is nagyon eladható termékek segítették ki a válságból. Így vezetett az út a folyamatos termékfejlesztéseken át a napokban a Parlamentben átvett nagydíjig. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom