Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A termelői csoportok alapításáról

A termelői csoportok alapításának feltételeiről, helyzetéről és a kialakult gyakorlatról érdemes friss leltárt készíteni. A termelői csoportok támogatása előírás ugyanis novemberben még pályázható.
A termelői csoportok az Európai Unió által elismert és támogatott termelői szervezetek. A termelői csoportok magalakításának egyik sarkalatos alapfeltétele a csoporttól elvárt éves tagi árbevétel mértéke.

Ennek összege jelenleg 300 millió forint. Ezt az árbevételt a tagság termeléséből kell realizálni, és az elismert termék vagy termékcsoportba tartozó termékek értékesítéséből származhat. Egyes kis jövedelmezőséggel jellemezhető ágazatokban – mint amilyen például: a juh-, a kecske-, a nyúl- és a prémesállat-tartás, a méhészet, a fűszer- és a gyógynövénytermesztés és -gyűjtés, továbbá a tönköly- és durumbúza, valamint a dohánytermesztés – az elvárt legalacsonyabb tagi árbevétel mértéke 100 millió forint.

A másik alapfeltétel a legalább 15 fős, a szervezettel folyamatos árukapcsolatban lévő tagság biztosítása és fenntartása. A termelői csoport tagja kizárólag a választott termékhez vagy termékcsoporthoz kötődő regisztrált mezőgazdasági, erdészeti vagy halászati termelő lehet.

A természetes személyiségű tagok érdekeit védi az árbevételi részesedésüket meghatározó arány. A természetes személyiségű tagoktól – többségében kistermelőktől – származó árbevétel nem lehet kevesebb, mint az összes tagi árbevétel 10 százaléka. A nagyobb üzemméretekkel rendelkező ágazatok – gabona, olajos növény, cukorrépa, tehéntej, baromfi- és sertéstenyésztés, valamint dohánytermesztés – esetén az elvárt arány 3 százalék.

Kérelem

A 81/2004. (V. 4.) FVM-rendeletben lefektetettek szerint elkészített elismerési kérelmet közvetlenül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba kell benyújtani 11 példányban.

Az értékesítési árbevétel 30 százalékáig engedik a nem tagi termék forgalmazását. Ez lehetővé teszi például a még be nem lépett tagok termékének értékesítését és így a bizalom kiépítését.

Részvénytársasági formában termelői csoport nem alakítható, illetve ismertethető el. A korlátolt felelősségű társasági formában megalakuló termelői csoportra külön megszorítás vonatkozik, amely kizárja, hogy egy tag 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezhessen a szervezetben. Szövetkezeteknél a hasonló problémák kiküszöbölését már a szövetkezeti törvény szavatolja.

A 81/2004. (V. 4.) FVM-rendelet hatálybalépésének napjától előzetes állami elismerés már nem szerezhető. A Nemzeti vidékfejlesztési terv keretében, már csak az unió által előírt követelményeknek megfelelni képes állami – köznapi szóhasználattal élve: végleges – elismerést nyert termelői csoportok kaphatnak támogatást. Az előzetesen elismert csoportok a rendelet szerint – az elismerési határozat érvényességének lejártáig vagy visszavonásáig – tovább működhetnek, illetve végleges termelői csoporttá átalakulhatnak.

Az előzetes elismeréssel rendelkező termelői csoportok átalakulását megkönnyítő lehetőség a társulás, amely a nagyobb követelmények azonnali teljesítése helyett két év átmenetet biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefont ad ki az Apple?

Tajvani források szerint az Apple márciusban dobja piacra saját mobiltelefonjait. Állítólag a… Tovább olvasom