Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A természet női agyat alkot?

Megmagyarázza-e a női és férfi agy különbözősége a két nem másféle viselkedését?

A férfiak agya kilóra több, a nők két agyféltekéjét több idegpálya köti
össze. Megmagyarázza-e a gondolkodás szervének különbözősége a két nem másféle viselkedését? Avagy megértjük-e valaha is egymást?

Az egyik barátnőmnek férfiagya van. Nem téved el még idegen városban sem, logikusan gondolkodik, sőt, még térképet is remekül olvas. Ezenkívül könnyen tanul nyelveket, színvonalasan fejezi ki magát mind szóban, mind írásban, tehát női aggyal is rendelkezik.
Van-e jelentősége?
Valóban nagy a különbség férfi- és női agy között? Tudjuk, más a súlya, más a két agyfélteke közötti kapcsolat. De mekkora ennek a jelentősége?
Párducz Árpád, a biológiatudomány doktora elmondta, a nők agya átlagosan 1,2 kilogramm, a férfiaké 1,3. Azonban mielőtt az urak téves következtetést vonnának le, nem árt tudni, a világirodalom írózsenijei közül Turgenyev és Byron agya 2,2 kilogramm volt, de Anatole France-é csupán feleakkora, 1100 gramm. Nem a súly a döntő tehát.

Nagyon okos és nagyon buta

Jelent-e IQ-beli eltérést a másféle agy? A mérések szerint igen, de hogy melyik nem javára, nehéz eldönteni. Az átlagos intelligenciahányados egyforma a nőknél és a férfiaknál, de utóbbiaknál nagyobb a szórás. Egyszerűen fogalmazva ez azt jelenti, hogy a férfiak között sokkal több a nagyon okos és a nagyon buta.

Az agyféltekéket összekötő pályák mennyisége is más a két nemnél, a hölgyek javára. Ezért náluk a két félteke jobban kommunikál egymással. Ha a beszéd központja, mely a bal agyféltekében található, valamilyen okból károsodik, a nőknél „besegít" a jobb félteke. Ennek köszönhető, hogy a férfiaknál gyakoribbak és súlyosabbak a beszédhibával is járó betegségek, például az autizmus, a dadogás, a diszlexia vagy a Gilles de la Tourette-szindróma, melynek kísérő tünete a kontrollálhatatlan trágárkodás.

A nőknél viszont gyakoribbak az érzelmi, hangulati betegségek, mint az anorexia, bulimia vagy a depresszió. Ezek különösen fölerősödhetnek, de akár csökkenhetnek is hormonális változások idején. A férfiak és változókorban lévő nők betegségei között már nincs ekkora különbség, ami azzal magyarázható, hogy a nők szervezetében ekkor már kevesebb női hormon, ösztrogén termelődik.

Felelősek a hormonok

A viselkedésbeli különbségekért ezek szerint a hormonok is felelősek. Ezt igazolják azok az érdekes állatkísérletek, melyek során fiatal állatokból eltávolították a petefészket, illetve a heréket, ezért szervezetükben nem termelődhetett nemi hormon. Ekkor mind a hím, mind a nőstény egyedeknek a nőstény állatra jellemző agya alakult ki.

Kiegészítjük egymást

A kísérlet alapján feltételezhető, hogy a természet automatikusan női agyat alkot és hormonális változás kell ahhoz, hogy az erősebb nemre jellemző agy létrejöjjön. Hogy ez mit jelent? Az előadást hallgató egyik fiú szerint azt, hogy a férfiak agya olyan, mint a nőké, csak több annál. Női szemszögből pedig azt, hogy alapvetően a természet úgy gondolkodik, ahogyan mi.

Tény, nem vagyunk egyformák. De miért lennénk azok? Hiszen nagyszerűen kiegészíti egymást a térképet fordítva tartó, csacsogó, de egyszerre több dologra is odafigyelő feleség és a logikusan gondolkodó, remekül tájékozódó, hallgatag férj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paris rács mögött

Ha a Hilton lánynak nem lesz szerencséje, másfél évre is börtönbe zárhatják, lopásért és… Tovább olvasom