Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A terrorcselekmények áldozataira emlékeztek hazánkban is

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásban csaknem háromezren vesztették életüket, a mentés közben 343 amerikai tűzoltó halt hősi halált.
A nyolc évvel ezelőtti New York-i terrortámadás áldozatairól, illetve a világ más országaiban történt merényletekben elhunytakról és sérültekről emlékeztek péntek este a budapesti Szabadság téren, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége előtt.

A mintegy háromezer áldozatot követelő 2001. szeptember 11-i tragédia évfordulójára, a Mensch Nemzetközi Alapítvány által szervezett megemlékezésen mintegy kétszázötvenen vettek részt. Jelen volt Szlovénia és Kanada magyarországi nagykövete, a spanyol nagykövetség kulturális attaséja, de levélben üdvözölte a résztvevőket több más nagykövet is.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége előtt tartott rendezvényen megemlékeztek a londoni, madridi, izraeli, oroszországi, indonéziai és pakisztáni terrorcselekmények áldozatairól, és a közelmúltban Magyarországon meggyilkolt romákról is.

Balázs Anett fiatal roma értelmiségi felidézte: az utóbbi másfél évben 19 fizikai, fegyveres és Molotov-koktélos támadás érte a magyarországi romákat, nyolc ember, köztük egy ötéves kisfiú vesztette életét. Arra kérte a magyar társadalmat, hogy fogjanak össze a szegregált roma népcsoport megsegítése érdekében, ugyanis - mint fogalmazott - azzal, hogy augusztus 21-én elfogták a gyilkosságok vélt elkövetőit, nem biztos, hogy véget értek ezek a terrorcselekmények.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásban csaknem háromezren vesztették életüket, a mentés közben 343 amerikai tűzoltó halt hősi halált. Rájuk is egyperces néma főhajtással, valamint a téren felállított két tűzoltóautó kéklámpájával és szirénaszóval emlékeztek. A rendezvény elején olyan képsorokat vetítettek, amelyek a Világkereskedelmi Központ leomlását követően készült, miközben tűzoltók, rendőrök és civilek mentették a sérülteket.

Edward Loo, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének külkapcsolatokért felelős tanácsnoka emlékező beszédében úgy fogalmazott: személyesen is érintett volt több a tragédiában, ugyanis a nyolc évvel ezelőtti terrortámadásban a Pentagon épületét ért támadáskor egy barátját veszítette el, de részese volt a madridi terrortámadásnak is. „Ezek a tragédiák rádöbbentettek: a világban nincs egyetlen egy hely sem, ahol biztonságban lehetünk a terrorizmustól" - jelentette ki.

A diplomata azt mondta: Afganisztánban amerikai, magyar és más nemzetiségű katonák a békéért, a szabadságért, a terrorizmus ellen harcolnak. Edward Loo kijelentette: követségük fő célja a tolerancia előmozdítása és a diszkrimináció elleni küzdelem, az önzetlen segítés, ezért pénteken a követség dolgozói vért adtak a Vöröskeresztnek.

Az eseményt szervező alapítvány posztumusz Mensch-díjat ítélt azoknak a magyar tűzoltóknak, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket. A díjat Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnoknak, a Magyar Tűzoltószövetség elnöke vette át Strasser Tibortól, az alapítvány kuratóriuma elnökétől és Geiger András alapítótól.

A tűzoltó altábornagy beszédében azt mondta: a tűzoltó-társadalom legnagyobb tragédiája volt szeptember 11-e, ugyanis a világ történelme során soha nem fordult elő, hogy egyszerre 343 tűzoltó veszítse életét, de mint fogalmazott, a tűzoltók az emberi élet mentésére esküdtek fel, ez a hivatásuk.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány öt évvel ezelőtt alakult, célja, olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását - mondta Geiger András, a szervezet alapítója az MTI-nek. Az alapítvány neve németül embert, jiddisül olyan önzetlen embert jelent, aki magáról az inget is odaadja a rászorulóknak - fűzte hozzá az alapítvány elnöke.

A nyolc évvel ezelőtti tragédiára pénteken a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság 16 tűzőrségének szolgálatban lévő teljes állománya és a tűzoltóság szakmai felügyeletét ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is megemlékezett, míg Kiskunfélegyháza tűzoltósága 16 ország részvételével emlékfutó versenyt rendezett.

Olvasóink írták

 • 9. dodó 2009. szeptember 12. 16:00
  „Egy szép magyar hagyománnyal ismét több!”
 • 8. lidocain 2009. szeptember 12. 10:32
  „drazsé már el is kezdte az előkészitést és szinte hipnotizálja az arra alkalmas droidoknak az agyába hogy magyarországon terrorveszély van. pl magyarok nyilai soha a valóságban nem létezett "terror szervezet" és társai.”
 • 7. Sziszifusz 2009. szeptember 12. 09:31
  „moderálva”
 • 6. flexsnake 2009. szeptember 12. 09:28
  „moderálva”
 • 5. Sziszifusz 2009. szeptember 12. 08:58
  „"Az alapítvány neve németül embert, jiddisül olyan önzetlen embert jelent, aki magáról az inget is odaadja a rászorulóknak - fűzte hozzá az alapítvány elnöke."
  A jiddist feltétlenül fontos volt kiemelni, nehogy elfedkezzenek a feledékeny gójok, ki parancsol ebben az országban! Igaz olyan jiddisül beszélőt még nem láttam, aki odaadta volna magáról az inget is, de olyat sokat, aki az utolsót is lehúzza az emberről!”
 • 4. Otaku 2009. szeptember 12. 08:31
  „A hősi halált halt tűzoltók emlékét felhasználni a cigányok érdekében az elmúlt hónapok legmocskosabb, legaljasabb húzása.

  Okádék banda, rohadjanak meg.”
 • 3. Sziszifusz 2009. szeptember 12. 07:37
  „Terrorista a hazáját védő palesztín, afgán, iraki, iráni, jordániai, szíriai, és általában mindenki, aki az agresszor ellen saját -és népe védelme érdekében fel mer lépni! Az USA-nak is kevesebbet kellene a "terroista veszélytől" tartania, ha nem avatkozna bele minden lerablásra kiszemelt, és ahhoz elég értékes ország belügyeibe!
  Hamarosan Magyarország is terrorista ország lesz, mert esetleg némelyeknek nem fog tetszeni a teljes megszállás!”
 • 2. bo 2009. szeptember 12. 07:20
  „moderálva személyeskedő”
 • 1. floridaimagyar 2009. szeptember 12. 01:17
  „Szerintem egy dolog amit ez a nap megtanitott az az hogy terorrizmus es bolond emberek leteznek es sajna minden nap minden percben ebren kell renni mert azok barmikor - barmelyik orszagban barmilyen okert barmikor lecsaphatnak, es nagyon komolyan kell venni a fenyegetest. En orulok hogy odahaza meg nem volt es remelem soha nem is lesz hasonlo esemeny. A masik dolog nagyon-nagyon megnott a tisztelet a tuzoltok es emberek fele akik szolgaljak az orszagot ... Ju tudni hogy vannak emberek akik keslekedes nelkul mindent kockara tesznek a civil lakossagert az ev minden perceben....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balaton Biennálé 2011-ben?

A világ területileg legnagyobb, a kortárs művészek alkotásait bemutató biennáléjának megrendezését… Tovább olvasom