Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

A tét 140 milliárd forint

Hét év alatt 140 milliárd forint európai uniós támogatás sorsa dől el a nyugat-dunántúli regionális operatív program (ROP) alapján.
Ötödik olvasatban tárgyalta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a régió operatív programját tegnap kora délelőtt a győri városházán. Az időpontnak azért volt jelentősége, mert – ahogy azt Molnár Csaba elnök az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta – a végleges anyagnak a tizenegy órakor kezdődő kormányülés elé kellett kerülnie. Ez megtörtént, miután a testület egyhangúlag elfogadta a vaskos dokumentumot.

Ennek alapján – a jelenlegi forint/euró árfolyammal számolva – mintegy 140 milliárd forint európai uniós támogatás érhet célba 2007 és 2013 között Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében. Molnár Csaba hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy összesen ennyi pénz érkezik Nyugat-Dunántúlra, mert a hazai önerővel együtt nyolcezermilliárd forintot kitevő brüsszeli források nagy részét az ágazati operatív programok alapján osztják szét. Utóbbiak elsősorban az országos jelentőségű és országosan viszonylag egységes rendszerben kezelhető támogatásokat tartalmazzák. Ezzel szemben a most jóváhagyott ROP a helyi és a térségi sajátosságokhoz jobban illeszthető célokra koncentrál.
Regionális gazdaságfejlesztésre 22,2, turizmusfejlesztésre, a pannon örökség megújítására 36, városfejlesztésre 27,5, a környezetvédelmi és a közlekedési infrastruktúra javítására 28,3, a közszolgáltatások fejlesztésére 25,4 milliárd forintot szánnak.

Molnár Csaba elmondta: ugyan az Európai Unió csak tavasszal fogadja el a ROP-ot, de pályázatokat várhatóan már előtte is kiírnak. Ezekről először a tanács december 20-i ülésén tárgyalnak. A politikus a Kisalföld kérdésére kiemelte: évente nagyjából 20 milliárd forint sorsa dől el, és nem fordulhat elő, hogy a keret a hétéves ciklus vége előtt teljesen kimerül. Megjegyezte azt is, hatalmas érdeklődésre számítanak.

Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség stratégiai tervezési koordinátora a Kisalföldnek válaszolva elmondta, a végleges döntést a támogatottakról minden esetben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél működő irányító hatóság hozza meg, de a regionális tanácsnak is nagy szerepe lesz: kiírja a pályázatokat, részt vesz a döntés-előkészítésben, valamint egyes beruházásokat, projekteket kiemelve a biztos nyertesek közé juttathat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon is bemutatták a Vistát

Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az üzleti felhasználók… Tovább olvasom