Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A tetoválás veszélyei

Nyugat-Európában lassan kimegy a divatból a tetoválás, azonban a mellékhatások tartósak lehetnek.
A Die Welt című német napilap online kiadása szerint Németországban most kezdik alaposabban tanulmányozni, mik a leggyakoribb problémák a testdíszítés nyomán.

A regensburgi egyetem online közvélemény-kutatásba kezdett, hogy kiderítse, a tetoválás milyen gondot okozhat viselőjének. A bőrklinika kérdése arra is vonatkozik, vajon mi történik a tetoválás lézerrel való eltávolítása után. Ines Klügl, a klinika munkatársa úgy véli, hogy nagyon sokszor szakképzetlen személyek végzik ezt a munkát. „Éppen ezért vagyunk kíváncsiak, hány embernek van valóban problémája" – hangoztatta Klügl. 2003-ban statisztikai adatok szerint a németek kilenc százaléka viselt valamilyen tetoválást, vagyis több mint 7 millió emberről van szó. A fiatalok között, a 16 és 29 év közötti korcsoportban ez a szám elérte a 23 százalékot.

A tetoválást az utóbbi években a divat szerint olyan pigmentekkel készítették, amelyek a hétköznapi tárgyak vagy autók színezésére, festésére valók. A tetoválóstúdiókban azért szeretik ezeket az anyagokat, mert hosszú életűek és gyakorlatilag majdnem lemoshatatlanok.
Törvényi ellenőrzés nincs, mert ezek a festékanyagok nem minősülnek sem kozmetikumnak, sem pedig gyógyszernek. A nagykereskedők a festéket az összetevők megadása nélkül szállítják. A bőrgyógyászok a tetoválásokban mind gyakrabban akadnak rákos kelésekre, miután azonban hiányoznak a laborvizsgálatok a festékek mérgező hatásáról, ezért egyelőre nem tudják bizonyítani a közvetlen összefüggést a rákbetegség és a festékanyagok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség igennel válaszolna a Fidesz kérdéseire

A Fidesz által feltenni kívánt hat kérdéssel az emberek több mint fele teljes mértékben egyetért. A… Tovább olvasom