Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A tisztálkodás örömei

Ki ne álmodozna olyan fürdőszobáról, amely valóságos szentélye a tisztálkodásnak, ahol minden kényelmesen elfér, ami egy fürdőszobába szükséges. Ahol rendeltetésszerű helye van mindennek és használójának a lehető legnagyobb komfort érzetet biztosítja.
A tisztálkodás az fél egészség.
Ahol egyszóval az ember jól érzi magát. Ehhez persze hely kell. Nem is kicsi. Főleg, ha a szolgáltatásokat hidromasszázsblokkal, zuhanyzópanellel, infrakabinnal vagy szaunával is megtoldják. Sokan, sokféleképpen vélekednek a ház, a lakás vizes helyiségéről. Megoszlanak a vélemények a berendezésekről, a fürdőszoba látványáról, stílusáról, a beépítendő anyagokról.

Egyben azonban általában megegyeznek a szakemberek – s ezt utóbb az építtetők, építők is tapasztalják –, a fürdőszoba a lakás legdrágább része. Célszerű ezért jól végiggondolni, milyen is legyen a fürdőszoba és a hozzá tartozó felszerelések az igények és lehetőségek tükrében. Természetesen más egy új helyiséget berendezni, megtervezni, mint egy meglévőt felújítani.

Az olcsó is lehet szép


Ahogy az ízlések, a szokások és az igények különbözőek, ugyanúgy sokfélék a fürdőszobával kapcsolatos elvárások is. A teremtő képzeletnek azonban gátat szabnak a lehetőségek. Például egy panellakás 2,5 négyzetméteres fürdőszobájának bizony minden centiméterét meg kell becsülni. Ám ne higgyük, hogy sokkal könnyebb berendezni egy tágas teret, hogy az célszerű és egyben meghitt is legyen. Hosszú távon mindenképpen kifizetődő a merész tervezés, hiszen az ember igényei és lehetőségei általában növekednek, és nem csökkennek.
Egy-egy komolyabb átalakítás pedig mindig drágább, mint az eredeti beépítés. A napjainkban építkező ember persze el sem tudja képzelni, hogy leendő otthonát fürdőszoba vagy WC nélkül építené. Pedig a múlt század közepén még a lakásokban a mai értelemben vett legegyszerűbb fürdőszoba is fényűzésnek számított. Megdöbbentő, hogy az 1970-es évek európai színvonalát tekintve Nyugat- és Közép-Európa országaiban ugyan 100 százalékban volt villany és 50–80 százalékban volt folyóvíz, de a fürdőszobával ellátott lakások százalékos aránya ennél sokkal rosszabb képet mutat.

Angliában ugyan több mint 60%, Svájcban 56%, de Ausztriában már csak 11%, Fran ciaországban pedig csupán 6%. Magyarországon bár a villannyal való ellátottság – a lakásokat tekintve – csupán 60 százalék, a folyóvíz pedig 20 százalék, mégis a lakások 13%-ában volt e komfortfokozatot növelő helyiség. Ez köszönhető – a napjainkban annyira lenézett – ’60-as évek ben kezdődött panellakás programnak, ahol az úgynevezett vizesblokk (fürdő és WC) alapfelszereltsége lett a lakásnak.
A program keretében több mint 550 ezer lakás épült, amelyben 1,4 millió ember él napjainkban is. A panel tehát olyan valóság, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Szerencsére a gyártók nem is feledkeznek meg e lakások tulajdonosairól. Gondoljunk csak az 1,50 méter hosszú kádra. (Lemezkád 13.990 Ft – Praktiker, vagy akril: 24990 Ft – Brico Store) A kisméretű fürdőszoba persze sok fejfájást okoz. Mire a mosógép és annak tartozékai, beleértve a szennyestartót is, bekerülnek, addigra éppen az ember nem fér be.


Kis befektetéssel, sok ötlettel

A lakótelepi fürdőszoba azonban akkora, amekkora, de van megoldás. A kád helyett lehet zuhanyfülke, így növelve a teret. A burkolatok és szaniterek cseréjével, színes törülközőkkel, polcokkal viszonylag olcsón lehet újszerűvé alakítani. Sokan persze inkább a kádat választják, idegenkednek a zuhanytól, holott az nemcsak hely-, hanem víz takarékosabb is. Egy két-három perces zuhanyozás ugyanis – tekintettel a csapok vízáteresztő képességére – feleannyi vizet igényel. Fontos a kabin méretének meghatározása, hiszen fürdés közben meg is kell fordulni. A zuhanyzót lehet kabinnal, de függönnyel is körbevenni. A hagyományos zuhanyfüggöny helyett azonban lehet sűrű szövésű, 100% műszál anyagot választani, amely könnyebben tisztítható és meghitt hangulatot ad.

A kis fürdő szobát is többen használhatják, ezért különösen fontos a helykihasználtság. A mosdó alatti szekrény sok mindent elrejt, mint ahogy a mosdóval szemközti, vagy az ajtó mel letti és feletti falra rögzített polcok is. Az ajtón pedig iga zán jól mutat a sok színes törülköző vagy fürdőköpeny. A praktikum azonban nem minden. Legalább annyira fontos a látvány, a hangulat.

Küllem és takarékosság

Az elmúlt évben Magyarországon közel egymillió csaptelepet forgalmaztak, s ez 4 százalékos növekedést jelent. A piacvezető szerepet a megyebeli Mofém tölti be, miután övé a teljes eladások egy harmada. Második a listán az eladások 25 százalékával ren delkező Kludi.
A magyar piac egyelőre még a hagyományos, kétgombos csaptelepeket részesíti előnyben, de folyama tosan növekszik a drágább, egykaros, kerámiabetétes keverőarmatúrák iránti kereslet. A termosztátos armatúrák, amelyekkel akár a feleslegesen kifolyó víznek 30–50%-a is megspórolható, már magasabb árfekvést képviselnek, de figyelemmel az egyre növekvő energiaárakra, minden bizonnyal megéri a befektetést. Nem beszélve a komfortérzet növekményéről, amit e csaptelepek nyújtanak.


Mosdó- és kádvariációk

A harmadik évezred mosdóinak és fürdőkádjainak alapanyaga nagyon változatos. Lehet kő, üveg, műanyag, corian, kerámia, rozsdamentes acél, gránit, márvány, sőt, beton is. A formák is sokszínűek. Közkedveltek a mosdóhelyek, vagy más néven komplett fürdőszobaszekrények, amelyek tartalmazzák a mosdókagylót, a tükröt világítással, a szekrényt és a fiókot, sőt, a borotválkozáshoz a dugaljat is. 29.990 Ft-tól már kaphatók minden barkácsáruházban (pl. a Győr elnevezésű 55 cm széles, 195 cm magas, kerámiamosdóval 55.990 Ft a Baumaxban). Ma már nem meglepőek az ikermosdók sem. Divatosak az akril sarokkádak. Kitűnő az elhelyezhetőségük. Méreteik igazodnak az igényekhez. A kifröccsenő víznek pedig a kádparavánokkal lehet „hadat" üzenni.

A gyógyító vízsugár

Manapság már nem luxus a hidromasszázs-fúvókákkal felszerelt kád sem. A tévék ValóVilág-adásaiból közismertté vált jacuzzik a víz jótékony hatását a fúvókák révén erősítik, feljavítva használójuk közérzetét, testi-lelki egyensúlyát. Számos változatuk kapható már a hazai üzletekben is. Az áruk a minőségtől és a motorok, a fúvókák teljesítményétől függ. Vásárolható már 129.990 forintért is a barkácsáruházakban, de a szolgáltatások minőségétől függően az ár megközelítheti a kétmilliót is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Cserháti Zsuzsa

Az 1948. július 22-én született énekesnőt budapesti otthonában érte a halál. Tovább olvasom