Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A tíz legveszélyeztetettebb folyó között a Duna

A WWF a tíz legveszélyeztetettebb folyók közé sorolta a Dunát. A környezetvédő szervezet szerint a folyót a gátak mellett a szennyezés és a klímaváltozás veszélyezteti. A tanulmány a Víz Világnapja alkalmából jelent meg.
A WWF jelentése megdöbbentő adatokat közöl. Kiderül belőle, hogy a Duna és főbb mellékfolyói a XIX. század eleje óta az árterület 80 százalékát elvesztették.

A Duna az egyetlen európai folyó, amely szerepel a veszélyeztetett vizeket felsoroló jelentésben, amelybe többnyire ázsiai folyók kerültek: a Jangce, a Mekong, a Gangesz és az Indus.

Más térségektől eltérően Európában direktíva szabályozza a folyók minőségét. A 2000-ben elfogadott EU-keretegyezmény szerint 2015-re minden európai folyó számára jó ökológiai körülményeket kell teremteni.

Ezt a célt elég nehéz elérni, figyelembe véve, hogy a Duna területének 85 százaléka nem megfelelő állapotú. A WWF szerint a jelenlegi infrastruktúra-tervek azzal fenyegetnek, hogy jelentős kiterjedésű vizes területek kerülnek veszélybe.

A folyó további hajózhatóvá tétele nemcsak a biodiverzitást veszélyezteti, hanem 20 millió ember ivóvízforrását is - véli a WWF.

A folyóval kapcsolatos környezetvédelmi tervek a közúti szállításra vonatkozó környezetvédelmi elképzelésekkel kerülhetnek konfliktusba. Az EU ugyanis azért támogatná a vízi szállítást, hogy könnyítsen az utak terheltségén, csökkentse a szennyezés mértékét, mérsékelje a zajkibocsátást és az energiafogyasztás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra egyénre szabott fogyókúrája

Egyedi életmód- és fogyókúrás programot kínáló kötettel rukkolt elő Béres Alexandra… Tovább olvasom