Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A többség nem korlátozná a vasárnapi nyitva tartást

A megkérdezettek jóval több, mint fele ellenzi, hogy korlátozzák az üzletek vasárnapi nyitva tartását. A legnagyobb szakszervezeti szövetség azonban csatlakozott a kezdeményezéshez.
A magyarok 37 százaléka ellenzi az üzletek, bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartását, miközben 58 százalék nem értene egyet azzal, ha az üzletek, bevásárlóközpontok számára megtiltanák, hogy ekkor is nyitva tartsanak - derül ki a Medián felmáréséből.

Ez a vélemény elsősorban a bevásárlási szokásokkal függ össze, márpedig az emberek 83 százaléka szokott - legalábbis alkalmanként - vásárolni valamit vasárnap is, sőt egyhatoduk általában ekkorra időzíti a nagyobb vásárlásokat.

Bár júliusban a KDNP tett javaslatot a kereskedelmi törvény módosítására, a kezdeményezést kevesebben fogadják kedvezően az ellenzéki pártok táborában, mint a kormánypártokéban. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz - MPP hívei körében lényegesen nagyobb a fiatal korosztályok aránya, mint a kormánypártokéban, és az ő számukra sokkal inkább magától értetődő a vasárnapi vásárlás.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által ez ügyben kezdeményezett "Szabad vasárnapért" chartához a napokban csatlakozott a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is.

Korábban kiderült, hogy egyes áruházláncok - így a CBA és a Reál Élelmiszer - ugyancsak támogatnák a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, mert - úgymond - e napon kiszámíthatatlan a forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csorna polgárm''Minden döntésemért vállalom a felelősséget''

Tovább olvasom