Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A többség nem látja értelmét a hétigenes népszavazásnak

Két héttel azután, hogy a Fidesz bejelentette hétigenes népszavazási akcióját, az emberek 82 százaléka értesült a kezdeményezésről és háromnegyedük a felvetett témák közül egyet, kétharmaduk kettőt tudott megemlíteni - derül ki a Medián november elején készített felméréséből.
Legtöbben azon kérdésekről hallottak: legyen-e vizitdíj az egészségügyben (51 százalék), legyen-e tandíj a felsőoktatásban (43 százalék), illetve hogy maradjanak-e állami tulajdonban a kórházak (42 százalék).

Valamennyi kérdés kapcsán többségben vannak azok, akik igennel szavaznának, legtöbben pedig a vizitdíj témájával azonosítják az ellenzéki párt kezdeményezését, ebben a kérdésben értenek egyet legtöbben a Fidesz álláspontjával, azaz hogy továbbra se kelljen orvoslátogatáskor ilyen díjat fizetni. Alig haladja meg azonban az igenek aránya az elutasítást azon felvetéseknél, hogy gyógyszereket csak gyógyszertárakban lehessen kapni, a nyugdíjasoknak pedig továbbra se kelljen járulékot fizetniük, ha munkát vállalnak. A Fidesz szavazóinak körében mind a hét kérdés esetében háromnegyednyi az igenek aránya, a kormánypárti táboron belül azonban csak a politikailag elkötelezettek szavaznának nemmel, a kevésbé elkötelezettek otthon maradásukkal voksolnának.

A Fidesz szavazóin kívül valamennyi szavazói csoportban többségben vannak azok, akik szerint felesleges az ellenzéki párt kezdeményezte referendum. Még a teljes népességen belül is 51 százalék vélekedik így, míg 45 százalék tartja fontosnak a népszavazást. A pártpreferenciával nem rendelkezők 62 százaléka nem látja értelmét feltenni az állampolgároknak a hét kérdést, és csak 32 százalék foglalt állást ezzel ellentétesen.

Az Országos Választási Bizottság egyébként még a héten dönt arról, indulhat-e az aláírásgyűjtés a Fidesz és a KDNP kezdeményezte népszavazás ügyében, és ha igen, hány kérdésben. Szigeti Péter, az OVB elnöke a lapnak elmondta: egyesével tárgyalják a kérdéseket, és a vitától függ, végeznek-e a mai, vagy csak a szerdai ülésen. Az OVB-nek a benyújtástól számított 30 napon belül, azaz csütörtökig kell hitelesítenie az íveket. Ha a bizottság zöld utat ad a kérdéseknek, elméletileg indulhat a szignók gyűjtése, a döntést azonban meg lehet támadni az Alkotmánybíróságon, ami hónapokkal meghosszabbítja a procedúrát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pszi végeredmény

1. Tovább olvasom