Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A többség nem tartja szélsőségesnek a Jobbikot

Tíz emberből mindössze hárman vélekednek úgy, hogy a Jobbik szélsőséges eszméket képviselő párt, amely veszélyt jelent a demokráciára - derül ki a Progresszív Intézet felméréséből, amelynek eredményeit a szerdai Népszabadság közli.
A kutatás szerint jelentős ebben a kérdésben a bizonytalanok tábora is: a megkérdezettek több mint egyharmada nem tudja vagy nem akarja elárulni, hogy mit gondol a Jobbik szélsőségességéről. A tanácstalanságot - a cikk szerint - úgy is lehet értelmezni, hogy a válaszadók bár tisztában vannak a Jobbik vezetőinek nyilatkozataival, de nem tudják a szélsőségességét dekódolni.

A megkérdezettek 36 százaléka válaszolt pedig úgy, hogy szélsőséges eszméket képviselő pártnak tartja a Jobbikot, amely veszélyes lehet a demokráciára. Pártszimpátia alapján ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy a szocialista szavazótábor nagyobb arányban látja szélsőségesnek a Jobbikot, mint a Fidesz szimpatizánsai: tíz szocialista szavazóból az emberek több mint fele, míg a Fidesz szavazói körében tízből csak hárman látják így.

A felmérést a Progresszív Intézet felkérésére a Publicus Intézet készítette március 23-a és április 7-e között 1250 felnőtt személyes megkérdezésével.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. apátfalvifaszagyerek 2009. június 04. 04:32
  „van ez a lefejezős eset, amin Flexsnake annyira lovagol... nah, szóval gyilkosságok bármely szervezetben megtörténhetnek sajnos, emiatt az egész gárdára azt mondani, h gyilkos, az túlzás. DE! Amivel a lány holttestét letakarta. Nah, az mi is volt, tisztelt "Magyarország a magyaroké!" fórumtársaim? Megmondom én: 1 horogkeresztes zászló! Mi a büdös francot keresett 1 horogkeresztes zászló, egy megszálló, idegen hatalom zászlaja egy MAGYAR gárdistánál? És ha az egyből következtetünk a többségre, akkor szinte tutira vehetjük, hogy vannak még olyan jómadarak, akiknél efféle okádékok vannak otthon. Persze nem azt állítom, hogy az összes gárdista újnáci,mert az hülyeség. De aki azt mondja, hogy nem találhatók szép számmal a soraikban efféle akasztófavirágok, akkor az tuti téved. És a Magyar Gárdától már csak pár lépés a Jobbik....

  A kérdésre válaszolva: A Jobbik sztem sem jelent veszélyt a demokráciára, azonban (egy-két jó tervüktől eltekintve) sok szélsőséges elemet tartalmaz az ideológiájuk.
  Felteszek 1 másik kérdést, immáron harmadjára: Hogyhogy a Jobbik még egyetlen egy rasszizmus ellenes felvonuláson, vagy Holokauszt megemlékezésen nem volt jelen? Sztem 1en sem... (Ha igen, javítsatok ki, de nem hiszem hogy tévednék)
  Jah, még 1: A Gárda felvonulna olyan erőszakos bűncselekmény színhelyén, amelyet magyar ember követett el? A válasz sejthető, és nem az, h "magyar ember ilyet nem csinál"...”
 • 35. magyarock1 2009. június 03. 16:07
  „Persze,hogy nem szélsőséges,csak radikális.Ki meri mondani azt,amit a többség tud,vagy sejt.”
 • 34. flexsnake 2009. június 03. 15:12
  „31. volt egy felmérés amiben összekellett állítani a kérdéseket úgy hogy az a megrendelőnek legyen kedvező.
  Az egyik kérdés:
  Ön ivott már X nevű üdítőitalt?
  100ból 2 ember válaszolt igennel

  Ön ezt az üdítőitalt több alkalommal is itta?
  A két emberből 1 azt mondta igen.
  A megrendelő megkapta az eredményt: A megkérdezettek 50%a már több alkalommal fogyasztotta a termékét :D
  Olyan az eredmény amilyennek lennie kell. Megrendelik és a kérdésekkel és a számokkal kell figuráznod.

  32. ez a szó jelentése.”
 • 33. achilleus 2009. június 03. 15:05
  „24. hozzászólás katonaroca 2009.06.03. 12:50
  Kitöltöttem. A vártnál is nagyobb mértékű Jobbik-vonzalom adódott. Ügyes. ;-)
  A második az LCM (he-he), csak a 3. a Fidesz (itt vélhetően külpolitikai nézeteltéréseim vannak elsősorban).”
 • 32. Tapmancs 2009. június 03. 14:48
  „Flexike

  Azt mondod, hogy a "cigánybűnözés" szó azt jelenti hogy minden cigány bűnöző. (A Jobbik nem ezt mondja).

  Akkor a logikád szerint:
  "Gyerekbűnözés" -- minden gyerek bűnöző?
  "autóbaleset" -- minden autó balesetet szenved?
  .
  .
  .
  satöbbi”
 • 31. Lutetia 2009. június 03. 14:43
  „Egész pontosan hogyan szólt a felmérésben szereplő kérdés? Talán úgy, hogy "igaznak tartja-e a következő állítást: A Jobbik szélsőséges eszméket képviselő párt, amely veszélyes lehet a demokráciára?"? Visszautalva Logaritmus megjegyzésére, az ilyen kérdés valójában két állítást is tartalmaz. Hogyan válaszoljon erre az a közönséges halandó, aki a két állítás közül csak az egyiket tartja igaznak? Megette a fene ezeket a közvéleménykutatásokat. Engem is meginterjúvoltak már hasonló témákban, és nem győztem dühöngeni a hibás, félrevezető kérdésfeltevéseken. Tisztára olyanok, mint az elmúlt évek népszavazás-kérdései...”
 • 30. flexsnake 2009. június 03. 14:32
  „28. te elítélt, még mindig lélegzel? Már nem sokáig ;)

  29. kollektív bűnösség? Mint a cigánybűnözés szó használata? Azt a jobbik találta ki. Akkor én is alkalmazhatom. Akinek a bandájában ilyenek megfordulnak az önmagával sem tud elszámolni. Nem 2 eset. Sokkal több. Tessék megnézni az ügyészségi vizsgálat eredményét.”
 • 29. Gollam 2009. június 03. 14:16
  „Flexike! Nem maradt már más. mint a "kollektív bűnösség" múlt századbéli aljas eszméje??? Amit említettél, az valóban 2 szomorú-szégyenletes eset. De ettől még nem lesz a többi jobbik szimpatizáns is bűnöző.
  Vagy úgy véled, a zsinagógákat felekezeti okból látogató polgárok háborús bűnösök, "csak" azért, mert Izrael állam palesztin földön menekült táborokat bombáz?”
 • 28. Mathiasking 2009. június 03. 14:02
  „<moderálva sértő>”
 • 27. flexsnake 2009. június 03. 13:28
  „26. nincs mit hinni, ez bizonyított tény.”
 • 26. 751510 2009. június 03. 13:04
  „flexi

  Ismételgesd, hátha egyszer magad is elhiszed!”
 • 25. flexsnake 2009. június 03. 13:00
  „22. addig örülj amíg éjszaka nem visznek el :D

  A kérdés volt rosszul feltéve:
  ,,Ön szerint a barátnőjét lefejező gárdista és a 10szeres gazdasági bűncselekményért elítélt gárdakapitány szélsőséges?"”
 • 24. katonaroca 2009. június 03. 12:50
  „Tisztelt Honfitársaim! A következő teszt alapján kiderül merre húz a szívük:
  http://szavazatszonda.hu/index.php”
 • 23. Beemre 2009. június 03. 12:06
  „Üdvözletem!
  A legnagyobb "gond", hogy a Jobbik ereje egyenlőre "mérhetetlen". Valószínűleg az EP választások eredménye nem lesz mérvadó, mert alacsony részvétel lesz, de egy év múlva érhetik meglepetések a jelenlegi parlamenti pártokat. Lehet a Jobbik nagyon jól fogja esetleg rosszul fogja végezni a dolgát. NEM ez a lényeg, hanem az elmúlt 20 év politikusai végre eltünjenek a szintérről. Igenis érezzék ebben az országban, hogy nem lehet következmények nélkül garázdálkodni.
  Sok embernek mindegy milyen oldali párt fog kormányozni. A lényeg, hogy értelmét lássák a dolgoknak. Ha kell megszorítják a nadrágszíjat szó nélkül, de ha ezt semmibe veszik, egy idő után megelégelik és arra szavaznak aki azt mondja amit hallani szeretnének.
  A tömegek manipulálásának tudománya van évezredek óta. Ezért nem feltétlen a legjobb rendszer a demokrácia.
  De nekünk semmi sem jó!”
 • 22. Mathiasking 2009. június 03. 12:03
  „2. hozzászólás mackósajt 2009.06.03. 07:10

  Nálam elszakadt a cérna az MSZP nyomulásával. Nem csak a neten, hanem telefonon is zaklattak.”
 • 21. Mathiasking 2009. június 03. 12:00
  „Az MSZP és az SZDSZ eszméi miért nem szélsőséges? Talán a néző pont kérdése tenné azzá. Esetleg egyeseknek szélsőséges is? Majd elválik vasárnap!”
 • 20. .suhym. 2009. június 03. 11:27
  „10.Logaritmus!

  Ritkán vagyok veled egy véleményen,
  DE
  most igen...nagyjából.:))
  Nagyon "tetszik" Morvai szlogenje: Magyország a magyaroké....mondjuk már elég régóta:))))))
  Tegnap láttam a Napkeltében. Hogy a fenében tud úgy beszélni, hogy nem vesz levegőt?:)))) Gondolom, ez lehet az oka, hogy időnként sipítozós hangokat hallat, akárcsak Lendvai.))))”
 • 19. dodó 2009. június 03. 11:22
  „Most találtam:
  "Kiirtással fenyegették meg cigánybűnözők a plakátoló jobbikosokat Hódmezővásárhelyen
  A Jobbik Hódmezővásárhelyi Alapszervezete mély megdöbbenéssel -, de nem meglepve - tapasztalja, hogy a kampányidőszak vége felé, még a tettlegességtől sem megriadva próbálnak minket céljaink elérésétől elriasztani, illetve meghátrálásra kényszeríteni.
  Most csak a legutóbb megesett történetet szeretnénk megosztani a nyilvánossággal, mely helyi tagjainkat érintette.
  A minap két fiatal bajtársunk, amint késő délután a nyílt utcán békésen plakátolt, azzal szembesült, hogy tőlük nem túl messze egy autó fékezett le. Természetesen olyan szögben megállva, hogy a rendszámot ne lehessen leolvasni. Majd egy kigyúrt cigánybűnöző rontott rájuk artikulátlan üvöltések közepette, akihez kisvártatva csatlakozott a fia is. Ordibálva érdeklődtek, hogy kinek a megbízásából végzik a munkájukat. Miután közölték velük, hogy a Jobbik megbízásából már csattant is az első kiadós pofon. Megkérdezték, hogy Lázár, vagy a Fidesz fizeti-e őket. - Logikai bukfenc. Ne is próbáljuk megérteni. - Nagy nehezen sikerült felfogniuk, hogy ingyen és bérmentve, anyagi ellenszolgáltatás nélkül teszik a dolgukat. Ez csak olaj volt a tűzre. - Ugyebár ez a fogalom számukra ismeretlen és a ,,kultúrájuktól" igen távol áll. - Itt következett egy vulgáris ,,megb..... a fiammal" felkiáltás. Társunk erre megkérdezte, hogy talán bizony homoszexuális a kedves fia? A méltán jogos kérdés után elszabadultak az indulatok. Tudomásunkra hozták, hogy Hódmezővásárhely ,,cigányváros és nem a magyaroké", valamint ,,ki lesz irtva az összes neonáci ...". Mindezt a szomszédos vendéglőből tétlenül szemlélték többen is.
  Természetesen a feljelentést meg fogjuk tenni az ügyben, ha másért nem azért, hogy ezzel is árnyaljuk a bűnözési statisztikát.
  Úgy tűnik Lázár János országosan ,,példaértékű" deszegregációs programjának, - mellyel a helyi cigányságot kívánja integrálni a többségi társadalomba -, valamint a szintén hozzá köthető Biztonságos Vásárhelyért Programnak - melynek keretein belül felállították a KMB, azaz a körzeti megbízotti rendszert, bár üzemanyag hiányában vajmi kevés eredménye lehet - máris tapasztalhatjuk pozitív jeleit.
  Végezetül szeretnénk egy pár szót ejteni ,,politikai ellenfeleinkről" is. Városunkban folyamatosan jelennek meg a pártunkat lejáratni kívánó, rágalmazó, csúsztató, sejtető, név nélküli szórólapok, illetve kiadványok, mint pl.: Jobbik Holding, a Jobbik az MSZP utolsó esélye stb. Ezek a kiadványok idáig a Jobbikot általánosságban támadták. Ugyanakkor ezen sorok írása közben az önkormányzat intézményében, a Hódfó Szociális Foglalkoztatóban éppen méretre vágják a soron következő hazug, rágalmakat tartalmazó kiadványt. Mivel ez már konkrétan kampányfőnökünk Nagy-György János személyét érinti és lejáratására irányul, ezért kiszórása esetén meg fogjuk tenni a szükséges jogi lépéseket.( Nagy-György János soha nem indult az MSZP-SZDSZ színeiben, Rapcsák András leváltásakor nem volt képviselő stb.) Amennyiben az értelmi szerzők a névnélküliség homályában, biztonságban éreznék magukat, úgy el kell őket keserítenem, mert az igazság napvilágot fog látni.
  A hódmezővásárhelyi Jobbik se cigánybűnözők, se fehérgalléros politikai maffiózók által nem hagyja magát megfélemlíteni, mert velük ellentétben minket se anyagi gyarapodás, sem egzisztenciális előbbrejutás nem vezérel.
  A hódmezővásárhelyi Jobbik elnöksége nevében:
  Dombi-Kiss László - alelnök”
 • 18. dodó 2009. június 03. 11:16
  „"Kárba veszett aknamunka: még Orbán rajongóinak is csak 30%-ával sikerült elhitetni, hogy szélsőséges a Jobbik
  Nincsenek többségben, akik úgy gondolják, a Jobbik szélsőséges eszméket képviselő párt, amely veszélyt jelent a demokráciára - írja szomorúan a Népszabadság a Progresszív Intézet felmérése alapján."”
 • 17. zeitgeist 2009. június 03. 11:12
  „MILYEN DEMOKRÁCIÁRÓL BESZÉLTEK?????????!!!!!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árukapcsolás: az élre törne az E.ON

Beszállna a paksi atomerőmű új blokkjának építésébe a német hátterű E.ON, egyelőre kisebbségi… Tovább olvasom