Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 1°C Még több cikk.

A vállalkozások igénylik a Széchenyi Kártya állami támogatásának fenntartását

A vállalkozók igénylik, hogy az államilag támogatott Széchenyi Kártya forgóeszköz hitelkonstrukció megmaradjon, és újabb lehetőségek kapcsolódjanak hozzá - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a főtitkára az MTI-nek az utóbbi napokban tartott Széchenyi Kártya gazdasági fórumsorozat tapasztalatait összegezve.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az ország 18 megyeszékhelyén szervezett közös fórumot a Széchenyi Kártya jövőjéről, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetéről, lehetőségeiről.

Dávid Ferenc kiemelte: a vállalkozók szeretnék, ha az állam továbbra is kamat- és garanciadíj-támogatást adna a Széchenyi Kártyához, amely már bebizonyította, hogy képes rövid idő alatt segíteni a vállalkozások pénzügyi helyzetén ingatlanjelzálog és tárgyi fedezet nélkül is.

Krisán László, a Széchenyi Kártyát működtető KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a kkv-k támogatását végző intézményi háttér rendkívül szétburjánzó, strukturálatlan. Elemei párhuzamosan, egymást kioltóan működnek, a források szétaprózódtak, aminek köszönhetően a vállalkozásfejlesztési rendszer nem hatékony. Példaként említette, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv 53 szerződött ügynökön át 2007-ben 395, 2008-ban pedig 261 vállalkozás tevékenységét hitelezte.

A Mikrohitel és a Mikrohitel Plusz program három év alatt mindössze 2 milliárd forintot folyósított 381 vállalkozás számára. Az uniós Jeremie forrás 200 milliárd forintjából mikrohitelből csupán 7 milliárdot sikerült kihelyezni. Ezzel szemben Széchenyi Kártyához 2010-re 125 ezren jutottak, a kihelyezett hitelkeret pedig meghaladta a 730 milliárd forintot. A felsorolt adatok bizonyítják, hogy a különböző konstrukciók jóval kevesebb vállalkozást tudtak elérni, mint a Széchenyi Kártya - tette hozzá Krisán László.

A KA-VOSZ vezérigazgatója szerint egyszerűsíteni kell a vállalkozások támogatását is, és erre a Széchenyi Kártya intézményrendszer alkalmas lenne.

Krisán László elmondta, hogy a vállalkozói igényekhez igazodva célszerű lenne a Széchenyi Kártyához kötődő megbízható cégek számára bevezetni a folyószámlahitelt kiegészítő beruházási hitelt is, amely az elképzelések szerint 50 millió forintig biztosítana pénzügyi támogatást a vállalkozásoknak, legfeljebb 5-10 éves futamidőre. A új hitelkonstrukció szakmai előkészítése már megtörtént.

A KA-VOSZ vezérigazgatója szerint a vállalkozások által elnyert európai uniós támogatások előfinanszírozásához is segítséget kellene nyújtania az államnak, mert jelenleg a magyar kisvállalkozások még nem tudják megelőlegezni az elnyert támogatást, sőt az önerő előteremtése is nehézséget okoz. Ehhez is segítséget tudna nyújtani a kamara és a VOSZ területi intézményrendszere - hangsúlyozta Krisán László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csányi átvilágíttatja az MLSZ-t

Csányi Sándor átvilágíttatja a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ), annak összes rövid és hosszú… Tovább olvasom