Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

A válság rövidtávon kedvezhet a kisebbségi kormánynak

Nem változott jelentősen a pártok támogatottsága, és a két nagy párt közötti különbség sem nőtt tovább - derül ki a Századvég és a Forsense októberi felméréséből.
A kutatás arra is rámutat, hogy az előző hónaphoz képest többen gondolják úgy, hogy a jelenlegi gondok leküzdéséhez a szocialista kormánynak kellene hatalmon maradnia, a Fidesz-kormányt támogatók aránya nem változott, de továbbra is jelentős azok tábora, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen az ország élén.

A Századvég és a Forsense felmérése szerint szeptemberhez viszonyítva októberben a pártválasztás trendjei gyakorlatilag nem változtak. Az egyetlen jelentősebb eltérés a múlt hónaphoz képest, hogy 4 százalékponttal csökkent a bizonytalan pártpreferenciájúak tábora, így most a megkérdezettek 21 százaléka nem tudja, kire szavazna.

Az októberi adatokból az is kiderül, hogy a két nagy párt támogatottsága közötti különbség 10 százalékponton állandósult, mind a Fidesz (28 százalék), mind az MSZP támogatóinak aránya (18 százalék) a teljes lakosságon belül. Az SZDSZ támogatottsága továbbra is 1 százalék, ugyanakkor MDF tábora az előző havi 3 százalékhoz képest a liberális párt támogatottságának szintjére csökkent. A biztos szavazó pártot választók között mindkét nagy párt támogatóinak aránya emelkedett: míg a Fideszre 58 százalék, addig az MSZP-re 37 százalék voksolna.

Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc nélkül képzeli el a kormányt
Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc nélkül képzeli el a kormányt

A mostani felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a pártválasztásukban bizonytalanok háromnegyede alkot negatív véleményt az ellenzék tevékenységéről. Ezzel párhuzamosan a kormány tevékenységét kevesebben, 61 százalék ítéli meg negatívan.

A kutatás arra is rámutat, hogy a múlt hónapban 12 százalékponttal nagyobb volt a kormányváltást támogatók tábora a kormány megtartása mellett kiállókénál, októberre azonban ez a különbség 1 százalékpontosra csökkent.

Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás, akkor a múlt havi eredményekhez képest növekedett azok részaránya, akik akár Gyurcsány Ferenccel, akár nélküle, MSZP-kormányt szeretnének hatalmon látni (31 százalék). Ugyanakkor a Fidesz számára kedvező opciók valamelyikét választók aránya gyakorlatilag nem változott (25 százalék). Továbbra is jelentős azok tábora, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon (32 százalék).

Immár a megkérdezettek több mint fele van azon a véleményen, hogy az MSZP valószínűleg vagy biztosan képes lenne 2010-ig önállóan kormányozni, ami 4 százalékpontos emelkedést jelent. Ezzel ellentétes véleménnyel 35 százalék rendelkezik, ami 5 százalékpontos csökkenést jelent szeptemberhez képest.

Olvasóink írták

  • 2. grenadle 2008. október 29. 10:06
    „Ezeknél még ott sem (1-nek)”
  • 1. kisokos 2008. október 28. 19:00
    „A Jobbik természetesen meg csak papíron létezik. Még Vona Gábor és Morvai Krisztina is a Fideszre fog szavazni. Még szerencse, hogy ilyen jól felkészült, objektív közvéleménykutatóink vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monorierdői baleset: gyanúsított a személyvonat vezetője

Még az idén lezárulhat az október 6-án, Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenség ügyében indult… Tovább olvasom