Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A vámhatóság bírságolását vizsgálták

Az ombudsmanhoz fordult egy panaszos, akivel állítása szerint sértőn bántak a pénzügyőrök a határátkelőhelyen lefolytatott gyorsított jövedéki ellenőrzés során; Szabó Máté ombudsman a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokától a törvényi rendelkezések betartatását kérte.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott ombudsmani állásfoglalás szerint a panaszos maga közölte, hogy van náluk két liter, ajándékba kapott pálinka, az önkéntes bejelentés ténye azonban nem került be a jegyzőkönyvbe. A jogorvoslatról lemondó nyilatkozatait (például azt, hogy "panasszal nem élek") a megkérdezése nélkül, előre beleírták a jegyzőkönyvbe. A panaszos közölte, hogy nem írja alá a dokumentumot, mert annak tartalma nem felel meg a valóságnak. Erre azt a választ kapta, hogy a szabvány szövegen nem lehet változtatni, és ha nem fizeti ki a bírságot, biztosítékként lefoglalják az autóját.

Az ombudsman vizsgálata tisztázta, hogy a jövedéki bírság megfizetésének biztosítékaként a jármű nem foglalható le. Szabó Máté több szabálytalanságra is felhívta a figyelmet, egyebek közt arra, hogy a jegyzőkönyvben szereplő hatósági tanúk sem az ellenőrzésnél, sem az aláírásnál nem voltak jelen, így a jegyzőkönyv nem tekinthető jogszerűnek.

Az ombudsman megállapította, hogy a vámhatóság eljárása súlyosan sértette a panaszos tisztességes eljáráshoz való jogát, a gépjármű lefoglalásának lehetőségére való "figyelmeztetés" pedig közvetlenül veszélyeztette a tulajdonhoz való jogot.

Az ombudsman a visszásság jövőbeni megelőzése érdekében a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokához fordult, intézkedjen, hogy az irányítása alá tartozó szervek a lefoglalásról a törvényi rendelkezéseknek megfelelően döntsenek. A végzés ne tartalmazzon sablonszöveget és a törvénnyel ellentétes megfogalmazást, továbbá szerepeljen benne a jogorvoslattal kapcsolatos tájékoztatás.

A konkrét esetben a biztos a megyei főügyészségnél kezdeményezte, hogy vizsgálják meg az ügyészi óvás benyújtásának lehetőségét.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője későbbre ígért tájékoztatást az MTI-nek, mint mondta a konkrét ügy ismerete nélkül egyelőre nem tud nyilatkozni.

Olvasóink írták

 • 6. purgator 2010. április 06. 16:49
  „Ja, viszont ha a cél a közszervek anarchizálása, akkor bomlik honvédség, rendőrség, vámőrség, tűzoltóság, mentőszolgálat, stb. Talán a meteorologusok még tartják a frontot:szorgosan tippelgetnek, mi lesz holnap?”
 • 5. varadipal 2010. április 06. 13:37
  „Nem kellett volna 1992-ben ellehetetleníteni a nagy szaktudással és korrekt, az esküjéhez hű magatartással hivatásszerűen foglalkozó középkorú állományt, majd mindenfelé szétzavarni, hogy legyen elég státusz a munkásőrség énekkárának. Most ha valaki kijön a szaktanfolyamról, vagy az RTF vámszakáról, a kezébe nyomják a bélyegzőt, és ő a hatóság. Sem megfelelő szakmai gyakorlata, sem tapasztalata nincs, a jogszerűség csak lózung, mert nincs mentor. aki kontrollálja, és tanítsa.Ez sajnos az egész mai magyar köziogazgatásra jellemző, nem csak az összességében becsülettel, és az APEH helyett is teljesítő Vám- és Pénzügyőrségre.
  Nem a mostani korrekt, és komoly szakmai felkészültséggel, és brüsszeli tapasztalattal rendelkező Dr. Nagy János VPOP parancsnok bűne.”
 • 4. purgator 2010. április 06. 11:11
  „Szolidabban, hatósági demokrácia?”
 • 3. purgator 2010. április 06. 11:10
  „Az állam tudatos rendelkezéseivel közrejátszik 1 millió munkahely megszűnésében, majd szemet huny a - sehol a Földön elő nem fordulható - bankok egyoldalú szerződésfelrugása felett ugyanúgy, mint a fedezetként elrabolt ingatlanokból utcára tett adófizetői sorsa felett, mellyel egyértelműen támogatja a sakál bűnözők felvásárlási lehetőségét a kisemmizettek otthonaira, hihetetlen haszonszerzésüket garantálva.
  Erre létezik egy csúnya kifejezés: állammafia”
 • 2. igazságkereső 2010. április 05. 20:34
  „Általában a hatóságok fellépésének jog-és törvényszerűségét is vizsgálni illenék az "erőfölény"-el való visszaélés tükrében.Ma Magyarországon nagyon elharapódzott a visszaélés a lakáselárverezések és kilakoltatások terén, holott maga az állam idézte elő a lakáshitelesek,jelzáloghitelesek ellehetetlenítését pénzügyileg,ugyan akkor kialakította a "hiénák" megjelenését, hogy azok leple alatt jusson "fillérekért" nagyon értékes,vagy egyáltalán lakható ingatlanokhoz!Nem kilakoltatási moratóriumot kellene ebben az országban hirdetni időlegesen - ez semmit nem old meg, ettől még nem lesz munkája és pénze a munkanélkülivé vált polgártársunknak - hanem a törvény szigorával kell eljárni a nyerészkedőkkel szemben - ez legyen állami, vagy intézményesített magánszemély -! Viszonylag rövid idő alatt talán rendet is lehetne teremteni nálunk Magyarországon, de ehhez a törvényalkotók pozitív hozzáállása is kellene, az ombudsmanok részéről pedig folyamatos ellenőrzés és hatékony intézkedés szükségeltetik!! Van remény arra nálunk Magyarországon,hogy nagyon rövid időn belül ez megteremthető és mindenki a maga helyén - hatóság, támogató szervezet - valóban azt teszi amit tennie kellett volna eddig is,hogy Magyarország polgárait Magyarország polgárai közül néhány kivételezett ne tehesse tönkre!!”
 • 1. klj_54 2010. április 05. 20:06
  „Azt hiszem haladunk a demokrácia felé!
  Végre nem minden esetben annak van igaza, aki erőlködés nélkül tudja ülve kihúzni az íróasztal fiókját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a vasút Budapest és Esztergom között

Áll a vasúti közlekedés a Budapest-Esztergom vasútvonalon, mert Piliscsaba és Pilisvörösvár között… Tovább olvasom