Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A Városfejlesztési Műhelyről vitáznak

Folytatás az 1. oldalról.

– Pedig a kiadott füzet szerint a műhelyekben elhangzott javaslatok képezik az alapját a város jövőbeni terveinek – folytatta Taschner Tamás. – A műhelyek régóta lezajlottak, és azóta néma csönd, illetve a közelmúltban megjelent egy összefoglaló kiadvány. A hivatalos weblapról (www.sopron.hu) eltűnt a program, összegzést nem találok sehol. A műhely addig zajlott a módszertan szerint, míg megfelelt a megrendelő igényeinek. Utolsó lépései – ötletek megvalósítása, záróértékelés – elmaradtak. Miért? „Az álmok valóra válhatnak” – írták. Az én álmom, hogy megtörik a csend és folytatódik az a közösségfejlesztés, várostervezés, melyben „egyenrangú partner” a soproni polgár, és az alkotó, a felelős szándék meghallgatásra talál.
Taschner Tamás elmondta, a Deák téri műhelyen 30-an voltak, máshol kevesebben. Számításai szerint a város lakosságának 0,5 százalékát érte el a kampány. A közgyűlés és bizottság egyszer sem tárgyalta, az új kiadvány szerint viszont egyes ötletek már megvalósulnak. Véleménye szerint azonban nem az ötletek megvalósítása folyik, hanem egyes eldöntött projektek mögé akarják a lakosságot ilyen módon állítani. Amelyik lakossági ötlet nem tetszett – például Deák tér –, azt nem karolták fel. Indokolatlan és szakszerűtlen, hogy egy év totális hallgatás után hirtelen összefoglaló kiadvány jelenik meg.
– A Városfejlesztési Műhely kiváló gondolat és alkalmas eszköz a sikeres társadalom és város létrehozására – folytatta az egyesület titkára. – De nem így. A műhely ebben a formában csak gesztus a polgárok felé és nem az egyenrangú partnerségen alapuló valódi szándék. Jó úton jár a városvezetés, de a Rubiconon nem mer átlépni. Így pedig a közösségfejlesztés, városmarketing városi politikai marketinggé silányul.
– Megértjük Taschner Tamás nyilván tenni akarásból következő türelmetlenségét – reagált az elhangzottakra Hruby József alpolgármester. – Személyes beszélgetésünk alkalmával azonban úgy tűnt, megértette a késlekedés okát, nevezetesen, hogy a városvezetés nem akarta a 2006. évi országgyűlési kampány részévé tenni a műhelyek munkáját. A főépítészi iroda koordinálásával pedig a választásokat követően megkezdődött a városfejlesztési műhelyek tevékenysége, immár a következő négy témára szűkítve: a belváros rehabilitációja, a kultúra, a sport és a szabadidő hasznos eltöltése, továbbá a turizmus, valamint Brennbergbánya jövője. Húsz fölötti azoknak a száma, akik a közösségfejlesztő, várostervező munkában alkotó, felelős szándékkal részt vesznek és várjuk közéjük Taschner Tamást is, mégpedig az általa kritikusan említett kiadványban megjelent felhívás alapján a főépítészi irodán, ahol rendelkezésére bocsátják az eddig elvégzettek írásbeli anyagát. Most is azt valljuk, hogy az álmok valóra válhatnak a városfejlesztési műhely eszközeivel, és hogy ez ne silányuljon puszta politikai marketinggé, azért Taschner Tamás aktív szerepvállalással tehet a legtöbbet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró nemzetközi elismerést kért az EU-tól

Függetlenségének elismerését és a diplomáciai kapcsolatok felvételét kérte Montenegró az Európai… Tovább olvasom