Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A vasutassztrájk érinti majd a legtöbb embert hétfőn

Milliárdos nagyságrendű károk kilátásba helyezése, nem pedig okozása a célja a hétfői általános sztrájknak - mondta Gaskó István, a szervező Liga Szakszervezetek elnöke vasárnap.
A több szektort is érintő munkabeszüntetésből az emberek leginkább a vasutassztrájkot fogják megérezni, habár várhatóan a pedagógusok közül lesznek legtöbben, akik nem veszik fel a munkát. A Liga Szakszervezetek továbbra is az egészségügyi- és a nyugdíjrendszer átalakítása miatti tiltakozását fejezi így ki.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) hétfőn reggel hat órakor kezdődő munkabeszüntetése lesz az, amelyet várhatóan az emberek leginkább meg fognak érezni. (A VDSzSz kommunikációs referense szerint elképzelhető, hogy már vasárnap este 10 órakor megkezdődik.) A sztrájkot határozatlan időre hirdették meg, azaz nem lehet tudni, hogy mikor lesz vége. Bár a munkabeszüntetés alatt lesznek majd vonatok, amelyek elindulnak, a közlekedés teljesen kiszámíthatatlan lesz - mondta Gaskó István, a Liga és egyben a VDSzSz elnöke is. Véleménye szerint emiatt a felelősség a MÁV vezetését terheli, hiszen eddig sem sikerült megállapodni az úgynevezett még elégséges szolgáltatásról. Az érdekképviseletek úgy gondolják, hogy a kormányzat adta ki az "ukázt" a vasúttársaság vezetésének arra, hogy nem egyezhetnek meg, ezért a kiszámíthatatlan vonatközlekedésért "kormányzati tényezőket" is terhel felelősség. Gaskó István elmondta azt is, hogy számítások szerint a vasutasok munkabeszüntetése naponta 5-600 millió forintos kárt okoz majd. A legtöbben várhatóan azonban nem a vasutasok, hanem a pedagógusok közül fognak sztrájkolni.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több száz intézményben lesznek néhány órás sztrájkok, ez pedig várhatóan tízezreket érint majd. Elmondta azt is, hogy bár az oktatási tárca honlapján azt kérte az intézményigazgatóktól, hogy fontolják meg egy esetleges rendkívüli szünet elrendelését, az érdekképviselet ilyen esetben a sztrájkolók közé fogja számolni az oktatókat.

Gaskó István beszélt arról is, hogy nyilvános bocsánatkérésre szólítják fel Gyurcsány Ferencet, amiért szombaton, a párt országos választmányának ülése után azt mondta, hogy aki az egészségügyi átalakítások kapcsán a kockázatközösség megszűnésével és privatizálással, valamint a több-biztosítós rendszer hátrányával kampányol, az hazudik.

A Liga Szakszervezetek hétfőre meghirdetett sztrájkjához csatlakoztak a közlekedési, az egészségügyi és az oktatási szektorban dolgozó érdekképviseletek. Úgy mint a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete, a Magyar Orvos Szövetség, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, vagy a Villamos-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Keddtől a postások is sztrájkolhatnak

Határozatlan idejű sztrájkba kezdenek keddtől a postások, ha hétfő délig nem sikerül megállapodni a jövő évi bérekről - mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke. Tusz Ferenc 30 százalékos fizetésemelést szeretne elérni. A Magyar Posta csak a hétfői tárgyalások után tájékoztatja a sajtót.

A Kézbesítők Szakszervezete és a Magyar Posta hétfőn, reggel 8 órától folytatja a néhány napja kezdődött, ám eddig eredménytelen bértárgyalásokat. Az érdekvédők elsősorban a 100 ezer forintnál is kevesebbet kereső munkatársaik bérét szeretnék rendezni. Ha hétfő délig nem születik megállapodás, akkor keddtől határozatlan idejű sztrájkba lépnek a postások és a kézbesítők. A munkabeszüntetést azonban azonnal befejezik, ha meg tudnak állapodni. A minimális szolgáltatásokról is csak a hétfői tárgyaláson döntenek - tette hozzá a szakszervezeti vezető. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője csak a hétfői egyeztetések után kívánja értékelni a helyzetet.

A kormányszóvivő reagálása

"Gyurcsány Ferenc igazságos ember, ezért biztos vagyok benne, hogy ha Gaskó István bocsánatot kér az emberektől, mert valótlanságokkal próbálja becsapni őket, akkor Gyurcsány Ferenc sem lesz rest lépni az ügyben" - így reagált a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid kormányszóvivő a Liga Szekszervezetek elnökének vasárnapi kijelentésére.Gaskó István ugyanis nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Gyurcsány Ferencet, amiért szombaton, az MSZP Országos Választmányának ülése után azt mondta: aki az egészségügyi átalakítások kapcsán a nemzeti kockázatközösség megszűnésével, a társadalombiztosítás privatizálással, valamint a több-biztosítós rendszer bevezetésével kampányol, az hazudik.

Olvasóink írták

 • 4. defoe 2007. december 17. 20:54
  „Katus!

  Ezt a reformot végig kell csinálni. Gondolj bele, a nagyok soha nem fizettek hálapénzt. A kicsi nem tudott. Csak a középosztály volt kárhoztatva.A nagyok, és orvos között megy még a / Én segítek neked, Te nekem/”
 • 3. joco 2007. december 17. 05:51
  „1-2: gasko a fidesz leendö szakszervezeti tagozatának vezetöje, becsapta vezérét,ovit, mivel azt igérte neki, hogy országos mindent megbénitó- kormánybuktató- megmozdulást fog szervezni. Ennek ellentmondanak a hirek. Ja és a MÁV-nál több beosztásban is fizetést kapo, és 30. millás kamatmentes hitelt felvevö, korábban ovit biráló , most talpát( s.g.t) nyaló ember, szerintetetek "hiteles" sztrájk vezér" .2.-es a "szegény ember" továbbra is gyogyittatni tudja magát, csak hát azok kerülnek "rosszabb" helyzetbe, kik mint orvosok a magán rendelésükön "kézrátétellel" megvizsgálják a beteget jó pénzért, majd "közpénzen" müködö korházak eszközeivel -vérvétel, ultrahang, stb-"megállapitja a magánbetegének baját. Hát most -többek közt- ilyent nem csinálhat.”
 • 2. katus 2007. december 16. 21:52
  „Böszme úgy lesz a sztrájkkal, hogy "majd megunják"...
  A holnapi szavazás a csóró emberek ellen lesz.
  Ha a szegény ember nem tudja gyógyíttatni magát,akkor olyan járványok lesznek, ami a gazdagot sem kíméli.
  Ilyen kilátástalan helyzetben csak a világháborúkban érezhette magát a magyar...
  De hova sodorják ezek az ország népét?”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. december 16. 18:12
  „Talán nem is igaz a mondás, hogy a "hazug embert hamarabb utolérik, mint a ..."?
  A támadás a legjobb védekezés, ezt tudja gyurcsány ferenc is meg a többiek. Ebben az egyben profik, az biztos!
  Kitartás a sztrákoloknak, veletek vagyunk nagyon-nagyon sokan!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov koktélt dobtak Kóka épülő villájához

Bíró Győző, az SZDSZ sajtófőnöke a Független Hírügynökség kérdésére megerősítette: Kóka Jánosnak, az… Tovább olvasom