Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

A világ legősibb csillagábrázolása

Több mint 32 ezer éves a világ legősibb csillagábrázolása.
Német régészek 1979-ben a Duna mentén fekvő Ach-völgyben egy mamutagyarból készült táblácskára bukkantak, amely a radiokarbonos kormeghatározás alapján körülbelül 32 ezer 500 éves, s egyes feltételezések szerint az Orion (Vadász) csillagképet ábrázolja. A faragvány egyik oldalán egy emberalak látható, kinyújtott kezekkel és lábakkal, a másik oldalon pedig rejtélyes rovátkák vannak.

Betelgeuse
Michael Rappenglück
, a müncheni egyetem volt munkatársa szerint a faragvány az Orion csillagképet ábrázolja, mert a férfi kontúrvonalai - a vékony derékvonal és a jobb lábnál rövidebbnek ábrázolt bal - hűen követik az Oriont alkotó csillagok elhelyezkedését. A lelet kormeghatározását végző régészek viszont úgy gondolják, hogy a táblácskán inkább egy imádkozó vagy táncoló férfi, esetleg valami istenség látható, félig ember, félig macska formában.

A faragványon található rejtélyes rovátkákat Rappenglück egy kezdetleges terhességi naptárnak tartja. A leleten összesen 86 bevésés látható. Ha ezt a számot kivonjuk az év 365 napjából, akkor megkapjuk egy nő átlagos terhességi idejét - hangsúlyozta Rappenglück. Hozzátette: az Orion legfényesebb csillaga, a Betelgeuse (alfaOri) is 86 napig látható az égen.

A kutatók úgy vélik, hogy a táblácskát a 28-35 ezer évvel ezelőtt virágzott aurignaci-kultúrához tartozó emberek hagyták hátra. Az aurignaci emberekről szinte semmi kézzelfogható bizonyítéka nincs a tudománynak, csak annyi bizonyos, hogy keletről érkeztek Európába, és ők voltak azok, akik a területről kiszorították a neandervölgyi ősembereket. Mint a BBC internetes oldala utalt rá, az Orion a téli égbolt legfényesebb és legkönnyebben azonosítható csillagképe.

A görög mitológiában egyébként Orion rettenthetetlen vadász, aki azzal dicsekszik, hogy nincs olyan vadállat, amelyet ne tudna elejteni. Ezért az istenek elküldték a skorpiót, hogy ölje meg a hencegőt. Ezt a történetet mesélik el "képregényben" az égbolt csillagai.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmi munkavállalás

Átmeneti időre is legális foglalkoztatást tesz lehetővé az alkalmi munkavállalói könyv. Tovább olvasom