Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A vizitdíj bevezetésének technikai feltételei

Ismertette a vizitdíj bevezetésének technikai feltételeit a miniszteri biztos. Ary Lajos elmondta, milyen feltételeknek kell majd eleget tenniük az orvosoknak február 15-től. Az orvos is úgy, hogy nem kötelezi a díj befizetésére a pácienst.
A miniszteri biztos sajtótájékoztatóján közölte: se nem átok, se nem áldás a vizitdíj, hanem megoldandó feladat. Ary Lajos szerint fontos, hogy az orvosok a hozzájuk érkező betegektől bármilyen címletekben elfogadják a vizitdíjat, akár egyforintosokban is.

A doktoroknak arra is fel kell készülniük, hogy esetleg nagy címletekből, akár húszezresekből is vissza kell adniuk - Ary Lajos azt tanácsolta, ehhez szerezzenek be UV-lámpát, amivel kiszűrhetőek a hamis bankjegyek.

A vizitdíj-automatákról szólva Ary Lajos elmondta: fontos, hogy a "Vasmancinak" becézett berendezések hőálló papírra nyomtassák a díj befizetéséről szóló nyugtát, hogy az évek múlva is látható maradjon, az orvosoknak pedig le kell pecsételniük azt, hogy ne lehessen hamisítani.

Ary Lajos figyelmeztetett: problémás lehet, hogy a sürgősségi betegellátásban bizonyos esetekben az orvosnak kell eldöntenie, kell-e a betegnek vizitdíjat fizetnie.

Előfordulhat ugyanis, hogy a beteg nem tudja megmondani a TAJ-számát, vagy nem akar fizetni - ilyenkor jegyzőkönyvet kell felvenni -, de dönthet az orvos is úgy, hogy nem kötelezi a díj befizetésére a pácienst. A miniszteri biztos közölte: ha az orvos határesetként értékeli a szituációt, a beteg javára kell dönteni.

Eközben Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke ismét felszólította a kormányt, hogy halassza el egy évvel a vizitdíj bevezetését, mivel annak sem az orvosok, sem a betegek oldaláról nincs támogatottsága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár… Tovább olvasom