Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A VTDSZSZ megállapodott a BKV-val a kollektív szerződésről

Megegyezett a BKV vezetőségével a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ). Az érdekképviselet kedden újabb kompromisszumos ajánlatot tett, amelyet a cég vezetése elfogadott - közölte a tárgyalásokat követően Gulyás Attila, a szövetség elnöke.
A hétfői tárgyaláson az érdekképviselet már benyújtott egy kompromisszumos javaslatot, amely nem tartalmazta az osztott munkaidős foglalkoztatás kérdését, ezért a BKV nem írta alá a megállapodást. A VTDSZSZ kedden ezt a részt is beemelte a megállapodásba, ezért a BKV elfogadta a szakszervezeti szövetség ajánlatát - fejtette ki Gulyás.

Elmondása szerint a megállapodás értelmében 2010. január elsejétől lenne érvényes az új kollektív szerződés (ksz) és határozatlan időre szólna. Mivel a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulásokról, illetve az étkezési utlaványokról nem sikerült megállapodni, ezért a szerződésben továbbra is a BKV ajánlának megfelelő 1-1 százalék és 8000 forintnyi juttatás szerepel a bértárgyalásokig, illetve legkésőbb március 31-ig. A kérdésről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább a BKV menedzsmentjével.

A többi pont, amelyben egyezség van a szakszervezetek és a cég menedzsmentje között a ksz részei maradnak, és 2010 első napjától életbe léphetnek. Ezzel - mint azt Gulyás Attila hangsúlyozta - nem a munka törvénykönyve szerint fog a BKV működni, így nem kerülhet veszélybe a menetrend és a dolgozók jelenlegi bérpótléka sem. Az új kollektív szerződés akkor emelkedik jogerőre, ha az érdekképviseletek 65 százaléka, vagy mind a hat reprezentatív szakszervezet aláírja.

Gulyás közlése szerint három reprezentatív szakszervezet már aláírta az új ksz-t, de egyes szakszervezetek egyelőre elzárkóztak ettől. Ezek vezetői a keddi egyeztetésen nem jelentek meg. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalást követően azt MTI-nek azt mondta: a VTDSZSZ a szociális juttatásokat áldozza fel az új ksz-ért, és erre "senkinek nem lehet felhatalmazása". Ez nem a dolgozók érdekét szolgáló megállapodás - közölte. Hozzátette: a szakszervezetek többsége nem fogadja el a VTDSZSZ kompromisszumos ajánlatát, ezért a tárgyalások a felek között szerdán tovább folytatódnak.

A keddi tárgyalásokat követően Nemes Gábor az MTI-nek azt mondta: a sztrájkfenyegetés továbbra is fennáll, mivel nem sikerült a cég vezetésével megállapodni. Nemes a keddi tárgyaláson egyébként nem vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul működnek az új rendőrségi traffipaxok?

Rosszul működnek az új rendőrségi traffipaxok, gyakran téved az 50 új készülék az eljárás… Tovább olvasom