Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A webkamera nem mutatja meg Győrt

Győr évek óta több millió forintot fizet azért, hogy látható legyen a világ számára. Most azonban hiába keressük a várost az interneten, látni semmit sem lehet, holott a milliós szerződés érvényben van.
Az előző győri közgyűlés döntött még arról, hogy 2006-ban is – hasonlóan az előző évekhez – több mint hatmillió forintot (még pontosabban 6,3 milliót és 230 ezer telefonhasználati díjat) biztosít a város webkamerás bemutatására. Mindez azt jelentette, hogy a Panoráma TV-n keresztül fél-fél percig sugározzák a megyeszékhelyről készült felvételeket magyar és német csatornákon; illetve folyamatos képet adnak az interneten. A cél az volt, hogy milliók ismerhessék meg a megyeszékhelyet.

Rossz helyen a kamera?

Egy éve a szerződés meghosszabbításának híre mellett azért foglalkoztunk a témával, mert a kamerát áthelyezték: az Aranyszarvas fogadó tetőszerkezetére, ahonnan a Püspökvár, a bazilika és a Rába folyó látható. (Győr új arcát mutatja a világnak – Kisalföld, 2005. december 30.) Idegenforgalmi szempontból ezt a lépést többen kifogásolták, mondván, ha a cél a turizmus fejlesztése, akkor nem sokat mond egy csendes folyópart – emberek nélkül. Tény, s a gyakorlat is azt mutatja majd minden város esetében, hogy a legforgalmasabb központokat kamerázzák be, ahol van élet, s ahol – az egyik korábbi alpolgármester szavait idézve – nem a hulló faleveleket lehet nézni.
Jelen pillanatban már annak is örülnénk, ha legalább a partot lehetne látni, de hiába keresünk az interneten Győr címszó alatt (www.webkamera.lap.hu), képet nem ad a felajánlott honlap. Úgy tudjuk pedig, a szerződés mit sem változott az új városvezetés alatt sem, tehát Győr továbbra is több mint hatmillió forintot fizet a teljes szolgáltatásért. A kamerát – mivel a helye ismert – mi magunk is megnéztük, a műszer forog, csak a kép nem jut el oda, ahová eredetileg kellene.

Kép van, csak nem az...

Más utat választva a Hungarorama honlapjára mentünk, ahol végre találtunk képet Győrről: az óra szerint az eredeti időhöz képest egy órával korábban mutatja a Rába folyó partját „győri gyógy- és élményfürdőként”, ami – a helyiek tudják – a túloldalon van...
Mindez a többi mellett azért is elgondolkodtató, mert gyakorlatilag minden nagyváros – amely valószínűleg hasonlóképpen fizet a szolgáltatásért – folyamatosan és percre pontosan ad képet magáról. Így például láthatjuk, mi történik Gyulán, Debrecen főterén, Miskolc belvárosában, Pécsett, Kőszegen, Szegeden, sőt, egy kapuvári pizzériában is... Hadd ne soroljuk tovább. Ami megyei szempontból jó hír, hogy a soproni webkamera is működik.

Az új honlapon látható

Golubkovics Péter, a győri városháza kommunikációs vezetője megkeresésünkre annyit mondott: a Hungaroramával már felvették a kapcsolatot, s reményeik szerint hamarosan megállapodásra is jutnak. A megújuló győri honlapon bizonyosan látható lesz a megyeszékhely, s megvizsgálják a korábban elődeik által hosszú évekre kötött szerződést is. A legfontosabb kérdés nyilván az, milyen szolgáltatásért mennyit hajlandó fizetni a város. Jelen pillanatban mind a kettő fogós kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom