Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A záhonyi határátkelőt is blokád alá vonnák az almatermelők

Higgadtságot és rugalmasabb tárgyalási magatartást kért az agrártárca vezetője az almatermelőktől a szombaton tartott vásárosnaményi gazdagyűlésen.
Gráf József azt mondta a jelenlévő körülbelül ötszáz almatermelőnek, hogy azok a feldolgozók, akik nem értik a gazdák problémáit beadott pályázataikra nem kapnak támogatást, de akár a korábban folyósított összegek visszahívására is számíthatnak.

Gráf József kedden újra tárgyalóasztalhoz ül a termelők és a feldolgozók képviselőivel. Reményei szerint megállapodás születik. A szakminiszter egyébként arra számít, hogy 11 euro centes (körülbelül 26-28 forintos) kilónkénti felvásárlási árban meg tudnak egyezni a felek. Ez egyébként kevesebb a gazdák 12 euro centes (30 forintos) követelésénél.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója a tanácskozás után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy konkrétabb ajánlatokra várt. Hozzátette: még ugyan nem beszélte meg a gazdákkal, de valószínű nem elfogadható számukra a 11 euro centes ajánlat. Megállapodásuk van ugyanis a lengyel gazdákkal a 12 euro centes követelésről.

Az almatermelők ultimátumot adtak a szakminisztériumnak a keddi nappal, és ha nem teljesülnek a követeléseik, akkor a záhonyi határátkelőt is blokád alá vonják.

Az almatermelők tervei szerint nyírmadai feldolgozó üzemet hétfőtől vonják blokád alá. Jelenleg egyébként két szabolcsi felvásárló telephelyén - Vásárosnaményben és Kisvárda-Anarcsiban - tartanak blokádot a gazdák.

Olvasóink írták

 • 7. Támogatás! 2008. augusztus 31. 20:28
  „Ki nem szarja le őket,ott mindig álltak a parasztok mögött itt meg nem! Most is kiket majgeroltok? Nem azokat akik nem dolgoznak meg semmivel és még is azok fogják a legtöbbet? Nahát akkor,a környező országokban biztos nem a folyamatos "róhátt parasztozás" megy mint itt! A szövetkezetes dologról meg annyit nem gombnyomásra működnek,és ha az a nagy befektetés is csak ideig,óráig működik akkor mi van?”
 • 6. N.P. 2008. augusztus 31. 15:58
  „Támogatás!

  "Mielőtt ökörségeket nyivákolsz" - csak hogy egy klasszikustól idézzek - jó lenne, ha te is utánnanéznél néhány dolognak. Pld.: mennyi támogatást kapnak a szlovákok, a szerbek, az ukránok, akik lassan kenterbe verik a magyar mezőgazdaságot.”
 • 5. Támogatás! 2008. augusztus 31. 10:51
  „"Nincs a világon ennyi visszanemtéritendő támogatás amit felvesznek az államtól amire csak bírják HOGY VAN EZ????"
  Látom bő szakértelmedet,és mielőtt vinnyogtál volna nézd meg mennyit kapnak a Franciák például,többet mint itt! Nem ártana mielőtt ilyen ökörséget nyivákolsz utánanéznél az ilyeneknek! ÍGY VAN EZ!!!!”
 • 4. cicu 2008. augusztus 31. 09:18
  „Nincs a világon ennyi visszanemtéritendő támogatás amit felvesznek az államtól amire csak bírják HOGY VAN EZ????”
 • 3. N.P. 2008. augusztus 31. 08:52
  „Ami energiát ezekbe a blokádokba fektetnek, abból létre lehetne hozni egy értékesítési szövetkezetet és akkor kellő súllyal tudnának tárgyalni. Persze ott már nem működne a számla nélküli eladás. Egyébként javaslom, hogy a szilvatermelők Hegyeshalmot, a barackosok pedig Röszkét vonják blokád alá.”
 • 2. joy 2008. augusztus 31. 08:13
  „Bolondparaszt miután elverte a jégy szőlejét, kapát ragadott, és nekiesett a tőkéknek:
  -Lássuk uram, Termtőm, mire jutunk ketten!

  Dem csak a dinnyéseknek van nyakukon dinnye!”
 • 1. kekecke 2008. augusztus 31. 06:24
  „türelem ! majdcsak megrohad az alma a fán”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a szolnoki vasútállomáson

Bombariadó miatt zárták le szombaton este a szolnoki vasútállomást. A kelet-magyarországi… Tovább olvasom