Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ablakcsere helyett utólagos szigetelés

Ambrus András nyugdíjas gépészmérnök állítja, nem kell drága pénzért kicserélni a panelházak ablakait. Olcsóbb megoldás is létezik. Ezt szerinte bizonyítani is tudja.
– Amikor a mi házunkban – Teleki Pál utca 6. – is felmerült a jobb hőszigetelés érdekében a nyílászárók cseréje, akkor tqnődtem el: vajon más megoldás nem létezik? – kezdi a történetet Ambrus András. – Nemcsak a várható, esetleg több százezer forintos költség miatt estem gondolkodóba, hanem azért is, mert meggyőződésem, hogy az ablakcserékkel óriási összegeket dobunk a semmibe. A panelházakban a régi ablakok dupla szárnyúak, egy-egy részben szimpla üveggel. A szárnyak szétnyithatók. Úgy okoskodtam, nekem tökéletesen megfelel a fakeretes ablak, s ha meg tudom oldani a hőszigetelést, akkor felesleges másra cserélnem. Az egyik alkalommal szétnyitottam a nagyszoba ablakszárnyait, s a belső üvegeket kivettem, ugyanezt tettem a másik szoba ugyanakkora méretq ablakával. A két-két ablakszemet összeillesztettem és visszahelyeztem az első belső keretébe és az ablakléccel rögzítettem. Összesen négy ablakunk van, tehát végül csak kettőbe kellett az üvegessel ablakszemeket vágatnom.
„ Így nyertem olyan ablakokat, amelyek belső szárnyán dupla az üvegezés, a külsőn pedig szimpla, s közöttük van még egy légrés. A költség nem érte el a hatvanezer forintot.”

– Úgy gondoltam, megoldottam a problémát, de az érzést bizonyítani is szerettem volna, ezért hőkamerás felvételeket készíttettem a saját ablakomról és a szomszédos ház ugyanolyan fekvésq és méretq új ablakáról, ugyanazon a napon és időpontban. A felvételek egyértelmqen bizonyítják, jól számítottam – mondja a nyugdíjas mérnök.
Ambrus András szerint persze előfordulhat, hogy egy ablakot elhanyagoltak, ezért a fából készült szerkezet elkorhadt, cseréje indokolt, de állítja, egy jól karbantartott ablakot nem érdemes kidobni, annál is inkább, mert a fa esztétikusabb, mint bármi más. A nyugdíjas mérnök „találmányából” nem akar üzletet csinálni, csupán felhívja a figyelmet, hogy létezik más megoldás is, mint mindent kidobni, ami régi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi a sztárokkal készült mqsorokat?

Tovább olvasom