Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Adatvédelmi probléma a gázártámogatással

Adatvédelmi szempontból Péterfalvi Attila aggályosnak tartja az egész rendeletet, egyes gázszolgáltatók szerint pedig szűk a határidő ahhoz, hogy január 1-től minden jogosult igénybe vegye a kedvezményt.
Társasházban élőknél az igénylésbe a közös képviselőt is be kellene vonni, de ez adatvédelmi problémákat vet fel. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint elfogadható, hogy az állam támogatás fejében, ellenőrzési céllal adatokat gyűjtsön és kezeljen, de adatvédelmi szempontból "az egész koncepció aggályos". A részletes tudnivalókról a Magyar Államkincstár (MÁK) december 11-ig értesíti a fogyasztókat.

Az egyik nagy vidéki gázszolgáltatónál elmondták: igen szűk a határidő ahhoz, hogy január 1-jétől minden jogosult igénybe vegye a kedvezményt. Veres János pénzügyminiszter a KPMG konferenciáján arról beszélt, hogy jövőre már lényegében a piaci gázár lesz érvényben, miközben a tömbtarifa alapú támogatás szociális alapú lesz, így jövőre a szubvencióra fordított állami kiadás 112 milliárd forintra csökken, az idei keret kétharmadára.

Sajnos ma Magyarországon nincs olyan egzakt mérési módszer, amely mindenki számára elfogadható módon képes lenne behatárolni a szociális rászorultságot. Az igénylőlapon így nincs olyan sor, amely a jövedelmi helyzeten kívül a család vagyoni helyzetéről kérne információt. Ha a most kialakított rendszerről kiderül, hogy módosításra szorul, akkor a kormány lépni fog - közölte a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődik a közügyek iránt?

Tovább olvasom