Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Áder aláírta a földtörvényt - pártreagálások

Az MSZP szerint az államfő képtelen felülemelkedni a Fidesz pártérdekén.
Együtt-PM: a földtörvény aláírása után nincs dolgunk Áder Jánossal

Az után, hogy Áder János aláírta a földtörvényt, az Együtt-PM-nek nincs dolga a köztársasági elnökkel, nincs mit kérni tőle - reagált a Sándor-palota mellett tartott sajtótájékoztatón az államfő pénteki döntésére Jávor Benedek.

Jávor Benedek azt mondta, hogy az államfő döntésével az utolsó esély veszett el arra, hogy a köztársasági elnök, mint a törvényesség legfőbb őre, gátat vessen annak a "maffiakormányzásnak", ami az elmúlt években Magyarországon zajlott.

A jogszabály egyrészt ellehetetleníti a kis családi gazdálkodókat, másrészt az elfogadásának menete is alkotmányossági aggályokat vet fel, ami egyértelműen igényelte volna az államfő közbelépését - jelentette ki. Áder János azt üzente az ország számára, hogy részéről rendben van mindaz, ami a "földmutyik" és a "trafikmutyik" ügyében történik Magyarországon - közölte.

Az államfő ezzel a lépésével "egyszerű fogaskerékké vált abban a gépezetben, amellyel a Fidesz (…) és a Fidesz körüli gazdasági oligarchák teljes mértékben maguk alá gyűrték Magyarországot - mondta Jávor Benedek.

Az Együtt-PM szerint elfogadhatatlan a földtörvény, a "földmutyi" és a trafikkoncessziók ügye, ezért hétfő este tiltakozó megmozdulást tartanak a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt - közölte végül. Kérdésre válaszolva hozzátette, még pénteken befejezik a Sándor-palota mellett tartott demonstrációjukat.

Csütörtök reggel négy, az Együtt-PM-hez tartozó képviselő valamint nyolc aktivista kezdett tüntetésbe a Sándor-palota Sikló felőli oldalánál. A demonstrálók azt szerették volna elérni, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a múlt pénteken elfogadott földtörvényt, valamint lépjen fel "a trafiktörvényhez kapcsolódó korrupció ellen" - mondta akkor az MTI-nek a helyszínen Scheiring Gábor.

Az egymást váltó, de a helyszínen folyamatosan jelen lévő tüntetők sátrakat állítottak fel, és egyebek között "Utolsó esély!", "Mondj nemet a földlopásra!", "Mondj nemet a korrupcióra!", "Mondj nemet a Fidesz maffiára!" és "Mondj nemet Simicskára!" feliratú táblákat és egy nagy transzparenst helyeztek ki. Emellett "Itt nemzeti dohánymaffia működik" és "Most árulják el a gazdákat!" feliratú molinókat terítettek ki a földre.

Áder János péntek délután hozta nyilvánosságra döntését. A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett közlemény szerint az államfő megállapította, hogy a földtörvény alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe, így kihirdetésének nincs alkotmányos akadálya. Áder János szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

Fidesz: vége a spekulánsok és nagybirtokosok korszakának

A köztársasági elnök aláírásával új földtörvény született, amely véget vet a zöldbárók, a nagybirtokosok, a spekulánsok korszakának, és megvédi tőlük a magyar földet - közölte Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

Áder János államfő pénteken írta alá a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.

Zsigó Róbert közleményében hangsúlyozta, hogy ezzel megszületett az új földtörvény, és tíz hónap múlva, a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni a termőföldet.

A családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul, mindez pedig megélhetést és munkahelyeket biztosít majd a vidéknek, életben tartja a falvakat - írta a kormánypárt szóvivője.

Kitért arra is, hogy nem szerezhetnek majd földhasználati jogot átláthatatlan tulajdonosi körrel bíró gazdálkodó szervezetek, és nem lépnek életbe a spekulánsok által kötött zsebszerződések sem.

"Ez a földpolitika kétségtelenül keresztülhúzza a Gyurcsány-Bajnai-szövetség számításait. Ha rajtuk múlna, a magyar föld újra szabad préda lenne, és Magyarországot végképp gyarmatosítani tudta volna a külföldi nagytőke" - fogalmazott Zsigó Róbert.

Az új földtörvényt jobbikos képviselők folyamatos tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament.

Jobbik: "Áder is beállt a gátlástalan hazaárulók sorába"

A Jobbik elnöke szerint azzal, hogy Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta "az illegitim, a magyar termőföldet külföldiek és oligarchák számára felkínáló" földtörvényt, beállt párttársai közé, "beállt a gátlástalan hazaárulók sorába". A Jobbik az alapvető jogok biztosát arra kéri, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Vona Gábor MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a Jobbik újabb fideszes hazaárulásnak tekinti azt, hogy még csak megfontolásra sem küldte vissza az államfő a törvényt, azaz semmi tartalmi kivetnivalót nem lát benne.

A pártelnök úgy fogalmaz: a Jobbik megakadályozta a földtörvény házszabályszerű elfogadását, de Áder János "hazugságaival ellentétben" nem "erőszakos fellépéssel" és a levezető elnök "szavazókártyája elvételével", hiszen azt Latorcai János maga hagyta fent a pulpituson. Vona Gábor szerint jogilag értelmezhetetlen, hogy az államfő szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre a jobbikosok, ráadásul mások is hivatkoznak a szabálytalanságra.

Szerinte azzal, hogy az államfő következmények nélkül hagyta a kormánypárti házszabálysértést, azzal saját tekintélyét is feláldozta az idegen érdekek és oligarchák oltárán. Az államfő lépése jogilag bizonytalan helyzetet teremtett, ezért a Jobbik felkéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, forduljon az Alkotmánybírósághoz a földtörvény közjogi érvénytelenségének megállapítása érdekében - írta Vona Gábor.

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Az államfő hangsúlyozta egyúttal: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló jogszabályt - amelyet az ellenzék mellett a Fidesz-frakcióból a törvény megszavazása miatti tiltakozásul kilépett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is élesen bírált - jobbikos képviselők demonstratív tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament.

MSZP: Áder képtelen felülemelkedni a Fidesz pártérdekén

Az MSZP szerint Áder János köztársasági elnök bebizonyította, hogy képtelen felülemelkedni a fideszes pártérdekeken. Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke így kommentálta, hogy az államfő aláírta a földtörvényt.

"Őszintén sajnáljuk, hogy a nemzet egységét kifejezni hivatott Áder János csupán a Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Nemzeti Agrárkamara, a Fidesz-frakcióban ülő Turi-Kovács Béla által vezetett Kisgazda Polgári Egyesület és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető felhívásának adott helyt, és aláírta a botrányos körülmények között megalkotott és elfogadott földtörvényt" - olvasható a szocialista politikus MTI-nek küldött közleményében.

Az MSZP "a magyar agrárium többségét képviselő" szakmai és civil szervezetekkel, valamint a demokratikus pártokkal együtt kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. Mostantól Szabó Máté alapjogi biztoson a sor, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye a magyar agrárbékére súlyos fenyegetést jelentő törvényt - foglalt állást Gőgös Zoltán.

A földtörvényt jobbikos képviselők folyamatos tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament. Áder János egy hét elteltével aláírta a jogszabályt. Az államfő azt hangsúlyozta: a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népességmegtartó program indul

A projekt elsődleges célja az, hogy a falvak ne néptelenjenek el, az ott élők ne vándoroljanak el -… Tovább olvasom